15. 10. 2019

Ze čtenářského deníku 3

Miloš Urban - Kar: 
  • Poddá se a poté si najde vlastní cestu. Voda je jako kočka. Nic s ní nenaděláte. V krátkodobém horizontu ano, v dlouhodobém ji však nevychováte. Kolik měst má pomník kočky? Vary jej mají, a není to pomník ledajaký - kočka na sloupu vystrkuje na město zadek. Julián jí vždycky rozuměl. 
  • Jak dlouhý je čas mezi vyprázdněnou a nově nalitou skleničkou, aby vám neužíraly zdraví? V poslední době to docela řešil. Jak se dostat do stavu nebytí? Třeba pitím, prohodil jednou na fakultě jeho profesor filozofie.
    Teď nad tím podumal. Jak se dostat do stavu nepití? Třeba bytím, vyšlo mu a zdálo se to dobré. Mohl by slogan prodat anonymním alkoholikům.
  • "Tahle, co jste přinesla, končí špatně."
    "Takový konce mám ráda. Jsou ze života. Každej život skončí špatně. Smrtí." 
  • Řešení úloh, kde jsou čísla nahrazována literami, což nenáviděl už na gymnáziu. Jako kdyby on měl psát své texty v číslicích. Čtenáři, zlom si mozek, jinak mě nejsi hoden. 
  • Možná ji kérky ochránily. Možná proto se lidi tetujou. Není to spolehlivé na sto procent, ale když se to udělá správně a přesně, je to ochrana proti uřknutí. Tetování je iracionální atavismus, druhotný znak, když tělo ani jazyk nestačí. Manifestace nějaké obliby, přihlášení se k něčemu. A má zůstat na celý dlouhý život.
  • Škoda, že nemám dítě, napadlo ho, takové kruté chvilky bych mu připravil moc rád. Ukázat mu, že vždycky bude někdo připravenější, talentovanější a úspěšnější než ty. Nejlepší škola. 
  • "Protože když si něco neseš s sebou celej život", odpověděl policajt, "cvokař ti s tím nepomůže. Si to musíš vyřešit sám. Nebo to za tebe udělá smrt."
    Ten hajzl ani neví, jakou má teď pravdu, pomyslel si Julián. 
  • Když přišli, kočka je pozdravila. Jmenuje se Kočka, sdělil jim pan Kott, a je to poslední člověk, který mu na světě zůstal.

Urban je dobrej. Píše podivný, snivý, fantasticko-reálný příběhy plný obskurností, úchylek a mnohdy velkých nechuťáren (a zrovna Kar v tom vyniká), ale zatraceně to umí a umí strhnout. Kar byl výtečnej. Zhltala jsem ho za jeden den, a to jsem byla nemocná a unavená... ale odtrhnout se nedalo. Pokud vám nevadí nechutnější a drsnější násilné scény, můžu jen doporučit.

Žádné komentáře:

Okomentovat