4. 10. 2013

Šoky z Divokého středozápadu

Začala jsem svůj třetí americký den a ještě včera večer jsem si myslela, že si zdárně zvykám a aklimatizuju se. Že už mě nic moc nepřekvapí. Takže musel přijít šok. A přišel - hned dnes ráno cestou na snídani. Když jsem vykoukla prosklenou recepcí ven, čekal na mě tenhle pohled.





A to jsem včera prosím pěkně pobíhala po Denveru v tričku /i když ne s vyhrnutýma nohavicema jako předevčírem, to je pravda/, lehce si přismahla ruce a blbla pod B-52 u leteckýho muzea... 


Mimochodem, udělat si výlet byl fakt dobrej nápad. Muzeum stálo zato, jak jinak. kde jinde uvidíte například trosky havarovanýho letadla a zbytky dětskýho kočárku chlapečka, který to tenkrát v pár měsících přežil... o třicet let později se z něj stal pilot a když se s ostatními  přeživšími vypravil po letech na místo nehody, našel tam zbytky svého vlastního kočárku? Kde jinde uvidíte letadlo, který vás poprvé v životě regulérně vyděsí - a to jen stojí v hangáru - a nechcete si vůbec představovat tu hrůzu, kdybyste to viděli nad sebou v akci a čekali, kam dopadnou bomby... Kde jinde se můžete proběhnout pod obrovským bombardérem a v dlažbě slávy najdete dlaždici se jménem českého letce? 



Krom toho jsem pochopila systém zdejší MHD, zjistila, že se na letiště dá dojet autobusem za 12 dolarů, našla dvě keše a vyřešila pár nákupů. Například jsem sehnala konferenční šaty. Váhala jsem, jestli si vzít tyhle nebo jiné, vyloženě letní... Nakonec jsem, maje na mysli, že to je důstojná událost, šla do těch serióznějších a teplejších. Prodavačka mi pochválila výběr, že jsou takové univerzální, že s teplejšíma punčochama půjdou nosit i v zimě. Upřela jsem pohled na tu modrou oblohu venku a držela jsem se, abych je nešla vrátit...



Ale když nad tím tak přemýšlím, možná jsem si ty letní vzít měla. Když se během dvou dnů mohlo ochladit o dvacet stupňů, tak se během dalších dvou dnů může klidně oteplit o třicet, já už se nebudu divit ničemu. Zítra promězamě aťsi přijde třeba písečná bouře, když jsem v tom polopouštním klimatu. Mě už tady nepřekvapí nic.

Žádné komentáře:

Okomentovat