12. 11. 2012

Dobrý člověk ještě žije

...ne, nemyslím tím sebe, i když očividně ještě žiju též; jakkoli tomu tenhle blog v posledních týdnech nenasvědčoval. Žiju - většinou hodně rušně, občas trošku klidněji... a občas si střihnu i nějakou podobně adrenalinovou situaci jako dneska. I když díky tomu dobrému člověku z titulku skončila dobře.

Začalo to jako naprosto normální den. Práce, po práci archiv. No a jak tak jedu do toho archivu, napadne mě, čekajíc na autobus na Chodově a vidouc opodál pobočku banky s bankomatem, že mám vlastně prázdnou peněženku a že by bylo fajn mít pár floků, aby si člověk mohl dát  v tom archivu třeba polívku k obědu.

Jenže během výběru mi došlo, co je za den. A že po archivu znova jedu do práce, vyzvednout si výplatu. A že vybírat z bankomatu pár stovek kvůli polívce nemá smysl. Maje v hlavě tuto myšlenku, stopla jsem transakci a vyrazila do archivu. 

Za pár hodin archiv prozkoumán a razím zpět, do tý práce. S utkvělou myšlenkou, že si tu polívku teda dám v bufetu v práci a že je zima, a že si tedy si večer na výpravě s Májkou, která potřebuje novou peněženku, koupím novou čepici. 

A tu mi zvoní telefon. Cizí číslo. 

A na drátě paní z mojí banky. A že prý jestli jsem dneska dělala nějakou transakci na Chodově. 

No... dělala. Hrklo ve mně - a to obstojně. Prolítly mi hlavou všechny ty katastrofické scénáře, zapomenutýma penězma počínaje, ztracenou kartou s odkoukaným pinem a vybrakovaným účtem konče. Horko těžko jsem se rozpomínala, co přesně jsem to teda vlastně udělala nebo neudělala. Paní mi zkontrolovala účet a sdělila mi, že tam mám neodepsanou blokaci ve výši... nu, cca zamýšlené mikrovlnky, sušáku na prádlo a ještě minimálně té polívky a čepice jako bonus. 

Hrklo ve mně ještě víc, anžto jsem v posledních dnech žádnej jinej podobnej příkaz rozhodně nezadávala. Tohle se prostě stát nemělo. Blbá chvilka bez přemýšlení... a hned je veselo.

"A co se s tím dá dělat," otázala jsem se paní na drátě nejistě. 

Snažila se mě uklidnit. "No, zajdete si na pobočku a sepíšete reklamaci. Víte co, počkejte, já vám najdu, kam to budete mít nejblíž." 

Pěkně jsem poděkovala a s nervama jako špagátky vyčkávala, zatímco jsem se v duchu aspoň pro tento měsíc loučila s mikrovlnkou, sušákem a dalšíma prima věcma. Za chvíli paní skutečně volala znova. Ale tentokrát s nečekanou novinou. 

"Víte, ony vám ty peníze z bankomatu vážně vylezly. Ale člověk, kterej tam přišel po vás, nám je vrátil na pobočku." 

S hubou dokořán blekotám, že jestli by mi to mohli jednoduše hotově vrátit, tak že si tam teda okamžitě jedu, ať to nekomplikujeme.

Do hodiny jsem byla znovu hrdou majitelkou sumy na mikrovlnku, sušák, čepici a polívku. Hrdou a šťastnou. 

"Vidíte, slušní lidi ještě existujou," připomněla mi paní, když mi sumu vydávala. 

Dost mě zamrzelo, že na dotyčného neměli žádný kontakt. Těch slušných deset procent nálezného by zasloužil - a ještě bych mu přibalila flašku dobrýho vína. 

Takhle jsem jen mohla poslat dál dobrej skutek. Po rychlý otočce s Májkou ve Ztrátách jsem nechala servírce asi dvojnásobný dýško než obvykle.

Na památku férového mladého muže jsem si pořídila čepici. Bude mi připomínat, že slušný lidi ještě existujou. Takhle nějak se vlastně zlepšuje svět tím nejlepším způsobem. Ukázat někomu, jak fajn je bejt "obětí" něčího dobrýho skutku, je hodně dobrá inspirace k tomu, aby se z té "oběti" časem stal "pachatel". 

Vždycky jsem přemýšlela, že v sobě každej má kousek tý sobecký svinskosti... a jestli by v podobný situaci ten můj kousek byl dostatečně malej, aby ho to slušný lidský já zadupalo a šlo ty zvědavě koukající peníze z bankomatu vrátit. Nevím, jak je ten můj vnitřní kousek svinskosti velkej. Ale ten dnešní záblesk slušnosti, kterej mi poslal ten férovej mladej muž, ten mi ten kousek svinskosti pomůže v případě potřeby umlčet. Myslím, že spolehlivě.

8 komentářů:

  1. Tohle je vždycky moc potěšující a člověka příjemně zahřeje u srdce. Taky mám hned v podobných situacích chuť to někomu oplatit, i když se mi něco takového neděje často a mám spíš ty horší příklady. Zvláštní inverzní (a žádoucí) pomstychtivost. Představuju si, jak takovou zprávu zveřejní nějaké noviny (třeba bulvární, že? :-)) nebo internetové zpravodajství a jak se v nechápavých a nevěřícných příspěvcích v internetové diskusi objevují výkřiky typu: "To je přece nesmysl, nikdo takový už v té strašné dnešní době neexistuje!" nebo "To je ale hlupák, kdo to kdy viděl!" nebo "Má tak někdo štěstí! To kdybych já našel peníze, už bych věděl, co s nima, ale holt jsem pecháček." A mně to v ten okamžik vůbec nebude vadit, protože takový dobrý čin dobrého člověka (i když v podstatě úplně normální) strčí obratem do kapsy stovky závistivých křiklounů. Díky za to, že ses s námi podělila o dobrou zkušenost a já vyrážím do města páchat dobro! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, myslím, že reakce "to je ale blbec" by byla velice častá. I tak se to dá brát. Furt se ale dá doufat, že funguje pravidlo "štěstí sedne i na vola", případně "blahoslavení chudí duchem"... :o)
    S tím snazším šířením protivnosti a otrávenosti máš pravdu. Já už jsem se naučila, že když mě někdo/něco hodně na*ere, snažím se pak po zbytek dne lidem maximálně vyhejbat a zalízt. Zatím mám většinou aspoň tu kliku, že mě protivní lidi většinou potkávaj cestou z práce a můžu si tedy to následný zalezení dovolit... Vážně jsem uvažovala, že si pořídím takovou tu výstražnou žlutočernou ceduli "nebezpečí výbuchu" a budu si ji v takový dny věšet na dveře... :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj,
    na mém blogu, v sekci Dálkový výslech :-)), máš vzkaz. Děkuju, pokud si ho přečteš a zapojíš se.

    OdpovědětVymazat
  4. Vše dobře dopadlo. To já bych asi kolaboval, až do úplného mrtva.

    OdpovědětVymazat
  5. Vrátila jsem se konečně přečíst o dobrém člověku (omlouvám se za minulý vpád, způsobený únavou ze zhotovování dotazníku :-))) a jsem nadšena. To je tak krásný čtení! Ale ten pocit, že nevím, kdo to byl, ten by mě až štval :-) Protože na takový (milý) lidi se má ukazovat prstem, mají být dobře vidět. Fakt...

    OdpovědětVymazat
  6. Super, že to takhle dopadlo.

    Já jsem měla horší zkušenost, jednou jsem nechala v bankomatu peníze a nikdy jsem je už neviděla, ale byl to menší obnos.

    Nicméně já bych se zachovala jako slušný nálezce, svědomí by mi nedovolilo si ty peníze enchat.

    Ale v existenci dobrých lidí věřím, už jen díky tomu, že třeba párkrát našli mou peněženku vybrakovanou poté, co ji odhodili lupiči, a oni (dobří lidé) pak zavolali do banky, aby mi zablokovali karty a já pak na ně získala kontakt přes banku a získala peněženku zpátky.

    OdpovědětVymazat
  7. Zdravím vás, všichni milí čtenáři a přispěvatelé :o]
    Kaschika: Dík za návštěvu a za komentář! Taky mě anonymita dotyčného naštvala. Banky by si od těchhle lidí měli brát kontakt. Jo a dotazník mám v evidenci, odpovím a pošlu dál. Jen co vymyslím dobré otázky /není umění dobře odpovědět, ale dobře se zeptat... :o] /

    Tenisák: Jojo, měla jsem kliku. Já jsem v jistejch věcech takový až odevzdaný "boží hovádko". Většinu věcí, o nichž usoudím, že je neovlivním, nějak nechávám být. Pokud tedy nejde o lidi a vztahy. Ale peníze budou a my nebudem...

    Dee: To já o sobě občas pochybuju. Asi, jak říkáš, by mi to svědomí nakonec nedovolilo, ale chvíli by to asi trvalo... No, to, že někdo zabezpečí prázdnou peněženku s dokladama, mi už jako tak velká zkouška charakteru nepřijde - ty lidi to v podstatě nic nestojí, žádné přemáhání nebo vnitřní boj. To kdyby ta peněženka byla plná, to by bylo něco jinýho... Ale je fakt, že se i na ten telefonát do banky mohli vybodnout. Je potřeba brát věci z toho lepšího pohledu :o]

    OdpovědětVymazat
  8. U těch lidí, co mi pomohli dostat se zpět k peněžence, neobdivuju jejich sebezapření, samozřejmě, ale prostě už jen to, že je napadne, že někdo tu peněženku může postrádat a udělají něco pro to, aby se dostala k majiteli. Stalo se mi to víckrát než jednou a vždycky jsem byla ráda. Peníze se mi ale nevrátily nikdy.

    OdpovědětVymazat