26. 7. 2012

V zákulisí letiště: Letové ověřování

Pod docela obyčejným názvem se skrývá velezajímavá činnost, díky níž mohou letadla snadno a hlavně bezpečně létat a přistávat. Navádí je pozemní navigace - a ta musí ukazovat přesně. A aby přesně ukazovala, o to se stará specializovaný tým lidí a letadel, za kterými jsem se vypravila s foťákem... a výsledkem je druhý díl letištního seriálu. 
Mám ale pocit, že bych tentokrát měla udělat i druhou neoficiální a neprofesionální polovinu, do níž zahrnu taky svoje slastné slintání nad modrou oblohou a letohrádkem Hvězda pod náma při kalibračním letu, letmý pocit dotčenosti, když jsem před "hopsáním" na kontrolním klesání dostala zvracecí pytlík, úžas z toho, že i letadla se odemykají obyčejným klíčkem a poučování kalibračních pilotů, že vaření je důležitější než lítání a ať se sebou něco udělám. Nu, tahle reportáž stála ve všech směrech za to.



2 komentáře:

  1. Zajímavý a podrobný článek. Až člověk kouká, co všechno se pro něj dělá, aby on byl v pohodě. Díky za informace, o kterých jsem zatím neměl ani tušení.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkovat není zač. Já tyhle věci dělám ze zcela zištného důvodu - baví mě zjišťovat, jak to vlastně funguje a proč. Je fakt, že zrovna v případě letectví jsou všechny ty činnosti tak sladěné, že člověk až žasne, jak to tak mohli lidi vymyslet.. a hlavně že se to tak udrží v chodu...

    OdpovědětVymazat