24. 3. 2009

Jarek Nohavica - Hospodská směs

ikona.songTOHLE je PROTESTSONG. Song protestný náladou i slovem, sprostým slovníkem i hlubším poselstvím. Song protestný proti dnešním událostem jako proti vyvrcholení nástupu stádnosti, konzumu, povrchnosti a blbosti. Smát se nad tím, nebo brečet? Breku škoda, ale nekalé tušení říká, i smích brzo přejde... Ale řvát nad politikou fakt nebudu, to ne. K smíchu to už taky není... takže zbývá nadávat. A co teprve zanadávat si poeticky... to je teprv blaho... Takže takhle. Pane Paroubku, Tlustej, dámy Zubová a Jakubková a vy ostatní... tahle písnička je inspirovaná vámi.

Hospodská směs
(Jaromír Nohavica) 

Moja stará bečí, že nemám ho větší,
že furt jen vedu řeči a potom jdu spat.
Ja říkám Moja drahá, láska není rychlodraha
a Viagra je drahá a stejně tě mám rad

To umí každý debil, aby eso trumfem přebil
ale dát na eso dvojku to je teprve gól

U Komerční banky kdysi stály ruské tanky,
jsou teď plátěné stánky a fronty veliké
Za poctivé české kačky od vietnamské prodavačky
samé originál značky velikosti ik ik el

To umí každý debil, aby eso trumfem přebil
ale dát na eso dvojku to je teprve gól

Propijeme naší babce domek celý
domek celý, domek celý
necháme ji jenom lavku pod prdélí
ještě dnes, ještě dnes, ještě dnes

Propijeme naší babce všecko zláto
všecko zláto, všecko zláto
počkáme si co babička řekne ná to
ještě dnes, ještě dnes, ještě dnes

Propijeme naší babce aj budíka
aj budíka, aj budíka
který pamatuje T.G. Masaryka
ještě dnes, ještě dnes, ještě dnes

Propijeme naší babce bombarďáky
bombarďáky, bombarďáky
také velké, že je musí držet šráky
ještě dnes, ještě dnes, ještě dnes

Hádala se matka s dcerou, jak ten život povedou
koupily si automobil, do prdele pojedou

Když přijely do prdele, zpívaly si vesele
to jsme ještě nevěděly do jaké to prdele

Utíkala bába kolem rybníka
vystrčila prdel na kominíka
kominík se lek, vida černý flek
zatracená bábo, kdo by to byl řek
kominík se lek, vida černý flek
zatracená bábo, kdo by to byl řek

Z hulváckého kopce jede tramvaj šupem
držíme se štangle a nohama dupem
černá Ostrava černá
děvucha věrná, revize jízdenek

Že se kradě všadě, bystě vědět mohli
z Poruby jdu pěšky, bo koleje šlohli
Černá Ostrava černá
děvucha věrná, revize jízdenek

Když jsem zpíval hymnu, ostuda mě lískla,
bo jsem málem neubrzdil Nad Tatru sa blyska
Černá Ostrava černá
děvucha věrná, revize jízdenek

Mója Evelina je jak z Temelína,
do čtvrtka hajcuje, v pátek vyhasiná
Černá Ostrava černá
děvucha věrná, revize jízdenek

Včera hamba Klaus a dneska hamba Špidla
pečeným holubum zlomila se křídla
Černá Ostrava černá
děvucha věrná, revize jízdenek

V nedělu pudeme na veliku túru
po červené značce z Kauflandu do Karefuru
Černá Ostrava černá
děvucha věrná, revize jízdenek

Už dlouho jsem neposlouchala žádnej sprostsong s takovýmle gustem. Přišel mi na mysl před pár minutama, když jsem po příchodu z irštiny zapnula počítač, a ještě než jsem se stihla rozkoukat, hlásí mi Paaja, že máme po vládě. No to teda HU. Otrávení, zhnusení, zklamání - ještě ve škole jsme koukali do online přenosů a doufali, že to zase dopadne jako vždycky předtím - velkým bububu a skutek utek. Jenže oni se dneska páni politici vytáhli - nejenže obsáhle řečnili a kecali, ale oni se vzmohli k činu... a já si tak říkám, jestli přece jen nebude napříště lepší, když zůstanou jen u těch keců.

Chtělo to to zhnusení něčím zneutralizovat. A napadla mě právě tahle geniální Nohavicova píseň... No a jak jsem si tak gustila, došlo mi, že tenhle hit sestává z obrovské řady mouder, která se tak kráásně hodí na dnešní děsy a hrůzy. Nemůžu se s vámi o ně nepodělit :o)

- Hádala se matka s dcerou, jak ten život povedou, koupily si automobil, do prdele pojedou. Jojo, plánovaly jsme plánovaly velkou anabázi do Irska, sice ne matka s dcerou, ale já s Paajou, ovšem taky dvě vcelku něžná stvoření... skoro už jsme naplánováno měly. Ale kdy pojedem, to kdo ví? Dneska večer, po seznámení s katastrofickým vývojem posledních hodin, jsem se zapřisáhla, že přizpůsobím svůj letní program případným předčasným volbám. Poprvé - a pevně doufám, že snad i naposledy. 

(poetická vsuvka) 
"Nenechám přec rodnou hroudu
napospas gulášožroutu!!!"
 
(konec poetické vsuvky)

- Když přijely do prdele, zpívaly si vesele, to jsme ještě nevěděly, do jaké to prdele... Jojo, do prdele pojedou. My už vlastně ani nikam jezdit nemusíme, žejo. Pesimista by řek, že už tam jsme...

- Včéra hamba Klaus a dneska hamba Špidla, pečeným holubům zlomila se křídla... nebo spíš Včéra hamba Topol, dneska hamba Tlustej, pečený holubi zas vesele svištěj... Ve zdejších končinách křidýlka patrně dorůstaj. Holt kdo si to tady umí zařídit, ten i ty holuby pečený k lítání přiměje...  

- V nedělu pudeme na veliku túru, po červené značce z Kauflandu do Karefuru... Univerzální to recept na předchozí nespravedlnost - aneb jak si nevšímat kolem svištících pečených holubů, lítajících do vyvolených držek... Nekoukáme nalevo napravo, hurá nakupovat, zrušili nám přece zdravotnický poplatky! Dali prvňáčkům stovku na pastelky! Hurá to prokonzumovat - ještě dnes, ještě dnes, ještě dnes! A kdo se před pár lety trošku rozpačitě koukal na předvolební kampaň "společně po modré", ten se dneska třese strachy před vznášejícím se stínem značky červené. Bože, dala bych si zelenou.

A na závěr přízemní a nedůstojná, leč extrémně dětinsky blažená a rozverná připomínka: ...Propijeme naší babce bombarďáky, bombarďáky, bombarďáky, tak veliké, že je musí držet šráky...  Jak velký bombarďáky má asi PrasoParoubek? :) A myslíte, že by se daly prochlastat?

Moc tomu nevěřím.
Ještě že máme v ledničce ty poslední zbytečky vlastního chlastu. Jdu na colu s vaječným likérem.

8 komentářů:

  1. Terčice nerozčiluj se nad pádem jedný vlády - nevlády dyť vono se do vládnutí tomu bradavičníkovi taky nechce a tak je vítěz tohohle pádu - no kdo jinej než s. prof. Kikina ze hradu za kterýho kopal především soudruh Tlustý. A tak dají tu bolšuju koalíciju pod profesorovým dozorem dohromady a bude po ftákách. V zájmu.....Šloufa? nebo Putina ? No ale snad když už jsme v tom NATU a EU.....tak přece jenom a navíc ještě na východ od nás je Slovensko a Ukrajina a teprve až pak ta široká strana jejich rodnája.....dobrou noc....

    OdpovědětVymazat
  2. No nebudu si dělat iluze že bude líp,ale upřímně tahle vláda si o pád silně koledovala tím ,že nedokázala své někdy i rozumné kroky lidem vysvětlit. Tím dopustila svou porážku ve volbách do krajských zastupitelstev a do senátu,tím se cejtil Pablbounek silnej v kramflecích a šel do tohoto boje.
    Upřímě nevěřím,že jakákoli vláda která bude na základě stranických intrik a pod velením současných zlotřilců typu Tupolánek,Pablbounek či Kalousek a nedejbuh zelený neznalec přírody Bursík udělá něco užitečného pro stát potažmo pro lidi,natož něco co by nás zachránilo od pádu do krize.
    Je snad jediná možnost a to změna volebního systemu na bázi voleb konkrétního poslance jmenovitě i s možností v případě neplnění slibů ho odvolat,nehledě na stranickou příslušnost a z teto sněmovny teprve jmenování uřednické vlády,stejně tak jsem i za přímou volbu prezidenta. Nebo pak system z 1 republiky kdy strana po vítezných volbách kdy se procpala do sněmovny dostala peníze na fungování svých poslanců a platila si je sama a měla možnost neposlušné poslance i v pruběhu mandátu měnit podle toho jak hájili zájmy strany,ale i tam se na občany voliče silně házel bobek.
    Konečné shrnutí je,že včerejší svržení vlády není vítězstvím pro občany ale pro politické hrabaly do vlastní kapsy!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Je potřeba si uvědomit, že politika je byznys jako každej jinej a prosadí se zájmy toho, kdo je prosazuje s největším důrazem. Zmíněná první republika nebyla zrovna vzorem toho, jak by systém měl fungovat. Dala by se označit za velkou opoziční smlouvu, protože povětšinou vládla široká koalice, kde nebyli akorát komunisti a henleinovci, která měla rozdělený sféry vlivu, takže prakticky nezáleželo na výsledku voleb, pořád vládli jedni a ti samí. Aby vládla nezávisela na pár nestálých jedincích, jak je tomu od roku 1996, zůstává jedinou možností zavést většinový volební systém s 200 volebními obvody. Závěrem bych chtěl vyjádřit svůj názor, že Mirek Topolánek byl nejlepším premiérem téhle země. Nehodnotím jeho excesy, ale jeho kroky zejména v ekonomické oblasti. Tahle vláda totiž jediná našla odvahu alespoň se pustit do reforem, i když nešlo o populární krok. Se 120 poslanci by se to prosazovalo daleko líp, ale díky i za to málo. Taky co chcete prosazovat ve státě s takovým voličským materiálem. Na něj pomůže akorát osvícená diktatura. ;-) Ne vážně, měl bych strach, že se vývoj bude ubírat maďarským směrem.

    OdpovědětVymazat
  4. Luďa- o tý 1 republice jsem si taky večír něco zjištoval a musím ti dát za pravdu,ta jako vzor není dobrá. S Topolánkem jako nejlepším premierem souhlasit nebudu to se nezlob,jak už jsem řekl nedokázal i rozumné kroky které jeho vláda dělala obhájit natož aspon rozumně voličům vysvětlit,trošku arogance která ho sestřelila.V ekonomické sféře bohužel udělali pár polovičatých kroků které nedotáhli do konce a to pak vedlo k tomu ,že jejich efekt byl nulový -viz třeba poplatek za lekaře a nemocnici,to že si za doktora platím nevedlo ke zlepšení,protože peníze konkrétně u nemocnic mizí buhví kam.Zažil jsem situaci kdy mi nemohli v nemocnici podat antibiotika se kterýma mě začli léčit,protože prostě oddělení za který jsem si platil již nemělo peníze na leky pro to období.Stejně tak nenašli odvahu udělat něco se zdravotníma pojištovnama,jejich upnutí se k americkému radaru mě u Topolánka jako vojenského gymnazisty taky silně zaráží,přehmaty v nákupu obrněných transporteru částečně zdědili ale neudělali nic aby je napravili dokud je vojáci neupozornili že platit takový prachy za tohle je na nic atd atd.

    OdpovědětVymazat
  5. No,
    měla jsem dojem, že mně bude celkem jedno, která partička si tam bude hrabat pro sebe. Ke svému překvapení, ba až zděšení, jsem ale zjistila, že mně čím dál víc vadí oranžový a hradní vůdce než náš pan premiér. Vadí mně jejich zbabělost ujmout se vlády, vyžrat si to, co si spískali a strhnout na sebe hněv lidu za postupující krizi a různé obohacovací aféry a aférky. Jojo, volební hlasy jsou volební hlasy, proč si pálit prsty...
    Vadí mně, že to udělali právě teď, kdy máme dost jiných starostí a vrhli nás na někam východ. A mám obavy, že to byl cíl našeho Nejvyššího Nejmoudřejšího :(
    Jestlipak si pan Topolánek vzpomněl na volbu prezidenta, kde se za Něho tak rval... Možná, že kdyby na Hradě i díky jemu seděl ten druhý, byli bychom aspoň této trapárny ušetřeni...

    OdpovědětVymazat
  6. Terčice a co Ty na ty zasvěcený politický diskuze. Ty to neusměrníš.
    Ty jseš nad věcí nebo jinak řečeno na to sereš.
    Doufám, že mě nesmažeš, tedamamma by to určitě udělala jsa zatížena svým připovoláním. G.N.

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem nezávislej a z živé a ingteligentní disuse se radující pozorovatel :o) Nějak nevím, co sdělovat - od každýho souhlasím s něčím. Topolánek udělal dobrý věci, ale neuměl je podat, Paroubka nemůžu ani vidět, Klaus je idiot - jojo, Topolánku, koho sis prosadil... Vo politice obecně si iluze nedělám, ale z tohohle teď mám pocit, že jim šlo jen o pohonění vlastního ega. Důvody jako že teď není nejlepší doba na žabomyší války jim jsou totálně šumafuk, takže je vidět, o co paroubkovcům a tomu idiotovi na Hradě jde... nadělat bordel, srazit ostatní, ale jak to sami vyřešej, to chci vidět - přesně, ani ten tlustej Jirka se do toho vládnutí nepohrne. Hovado...

    No a JÁ a mazat? kdepák, já jsem pro přiměřenou a inteligentní sprostotu, ve zdravý míře je nutná a ventiluje nasrání :))
    Jdu dopsat zápisek a fičím spat, zejtra vyřizování dost a pak domů... Dobrou!

    OdpovědětVymazat
  8. Musim rict, ze tahle pisnicka je vazne mazec. Nadcasova a snad i vecna...

    OdpovědětVymazat