18. 1. 2009

Velké e-mailové dilema

ikona.thoughtsCentrum.cz, můj téměř rodný internetový domov (nepočítáme-li prenatální, asi půlroční fázi na Atlasu a Quicku), mě poslední dobou začíná docela štvát. Připadne mi, že naprosto ustupuje funkčnost a rychlost "vymazlenému vzhledu" a nablýskané grafice. Štve mě vzhled, štve mě překopané Aktuálně, štve mě dost věcí... ale nejvíc mě, a to už delší dobu, štve mail.
Ten podivný nový vzhled je jen poslední kapkou z nedávné doby. Mnohem víc mě dere to, že se už na mail nemůžu stoprocentně spolehnout - čas od času se stane, že mi nějaký mail nepřijde, ač se odesílatel zapřísahá, že ho poslal na správnou adresu... a občas zase mail mnou odeslaný adresátovi nedojde a on přísahá, že mu ho spamfiltr nechytil.
A tak si už nějakou dobu pohrávám s hříšnou myšlenkou - zběhnout a pořídit si hlavní schránku jinde. Slovo hlavní je extrémně důležité. Není snad na českém netu freemail, kde bych mail už někdy založený neměla. Ráda zkouším nové, a navíc, čas od času se prostě nějaká matoucí a nicneříkající adresa hodí. Jedničkou ale už asi osm let bylo a je Centrum. Jenomže jak jsem řekla, poslední dobou začíná jaksi zůstávat pozadu. Bývaly doby, kdy jeho funkce byly vzorem pro půlku českého netu - možnost zvětšení schránky, posílání velkých příloh, uživatelsky pohodlné prostředí... jenže doba běží, ostatní maily nezahálely a Centrum jaksi usnulo na vavřínech a zabývalo asi vymazlením grafiky a relativními detaily, místo řešení podstatných věcí. A nejpodstatnější věcí je pro mě u mailu prostě spolehlivost.
Řešení se nabízí samo. Centrum nevyhovuje, přejdu jinam. Jak prosté. Jenže... já mám v centrumácké schránce veškerou poštu za posledních asi osm let. Přijít o ni opravdu nehodlám. Bývaly doby, kdy Centrum umožňovalo stáhnout si veškerou poštu na disk vašeho počítače. V nastavení jste vybrali, které složky chcete zálohovat, mail vám řekl Fajn, přijď zítra a budeš mít nachystaný balík mailů ke stažení. Geniální funkce. Jenomže ta ustoupila novým vymazleným výdobytkům a zmizela v propadlišti dějin. Už si nic nezazálohuju. A hromadně přeposlat poštu na jinou adresu jaksi taky nejde.
Doufala jsem, že se tenhle problém vyřeší přesměrováním do Outlooku a následným uložením na disk. Nastavení mi dalo zabrat, nakonec se sice zdařilo, ale ani v Outlooku jsem se se svou kompletní korespondencí za poslední roky neshledala. Stáhlo se tam několik prapodivně zvolených a naprosto nepodstatných zpráv - ale zbytek se prostě stáhnout odmítl. Takže tohle taky nebude řešení.
Vracím se zpět k řešení razantnímu - přejítí na nový mail. Jenomže problém č. 1 zůstává - nepřestěhovatelná stará pošta. Plus nekompatibilní adresář, který se sice tváří jako kompatibilní, ale moc kompatibility nepobral.. Plus spousta dalších maličkostí, na které jsem si prostě během užívání Centra zvykla - a ač jsou to blbosti a detaily, odvyká se od nich těžko.
Ruční přetahování zpráv z jedné složky do druhé. Výborná věc, od které odvyká těžce a krvavě - pořád se mi v jiných klientech děje, že přetahuju neppřetahovatelné, označím si tím půl prohlížeče a počítač se může zcvoknout. Pokud jste tenhle luxus někdy zažili a zvykli si na něj, přijde vám ruční zaškrtávání zpráv a vybírání složek k přesunu jako neohrabanost a příšerné mrhání časem. Prostě krok zpátky.
Notifikátor neboli upozorňovač na nové maily. Bezva prográmek, který na vás zařve pokaždé, když vám přijde mail. Spí si nenáročně na pozadí, a když zaznamená příchozí mail, vyběhne zpod lišty a ohlásí to. A přes jeho ikonku se dá bleskurychle dostat do mailu, do přečtených, nebo psát nový mail. Tenhle problém sice odpadl, když jsem se dneska pohrabala v nastavení Seznamu a zjistila, že i tam podobný program existuje. Fajn, bod pro Seznam, ale k tomu se ještě dostaneme později.
Složky. Ač se to tváří jako samozřejmost, samozřejmostí nejsou. Některé maily, jako třeba Gmail, už složky vůbec nevedou a místo toho mají štítky. Funguje to sice podobně - mail spolehlivě najdete, jenže to zdaleka není tak přehledné. A já, která mám depresi, když se mi ve složce Příchozí nahromadí deset mailů (protože to znamená hodně práce k vyřízení :o) , prostě nenávidím nekonečnou řadu všech mailů, které mi kdy přišly, a které si nemůžu rozstrkat do šuplíků, kde jsou schované a kam na ně nevidím.
Nezanedbatelnou roli samozřejmě hraje i sentiment a zvyk. Centrum používám vlastně od prvopočátků svého fungování na netu - takových deset let to bude. S Centrem jsem prostě dospěla. Nedivte se tedy, že se mi od něj nechce odejít - i když to současné Centrum se tomu, se kterým jsem začínala, podobá asi stejně jako letadýlko bratří Wrightů neviditelné americké stíhačce. S tím rozdílem, že nové Centrum je zatraceně viditelné.
Do změny se neženu ani kvůli nutnému informování o nové adrese. Nejenže bych musela obeslat celý adresář, to by takový problém nebyl... ale co ty nespočetné registrace, kde mám svůj mail jako přihlašovací jméno, případně jako kontakt? Za prvé bych si ani už na všecky nevzpomněla, za druhé někde ani mail změnit nelze. Další věc - deset školních infosystémů, které bez funkčního mailu nedají ani ránu - anebo ji dají, ale já se pak nedozvím, kolik mám platit za koleje.
(Na druhou stranu, taková představa, že bych si pořídila schránku novou a do ní si nechala posílat jen to, co mě zajímá... a veškerá záplava Drobíků, Papíků, Hvězdic, a podobných školních spammerů končila ve staré schránce... to je sakra lákavé pomyšlení =o)
No, zkrátka - důvodů PRO změnu je hodně, důvodů PROTI změně je taky pár... ale změna se nedá dělat, dokud nevíte, za CO budete měnit. A to já nevím - právě z výše uvedených důvodů. Všechny moje požadavky totiž nesplňuje žádný z adeptů.
Kritéria jsou následující:
Spolehlivost a nenáročnost - to mají kromě Centra snad skoro všecky. OK.
Neomezená mailová schránka - už dávno ji má Gmail, nedávno se urval Seznam a zařídil si ji taky. Fajn.
Notifikátor - Seznam ho má, u jiných o tom nevím.
Složky - Seznam je má, Gmail má jenom nepřehledné štítky.
Možnost zálohování mailů do počítače - nezaregistrovala jsem nikde. Faktem je, že v době neomezených schránek to už trošku pozbývá smyslu, ale člověk je taky tvor nedůvěřivá a nějakému vzdálenému serveru tak úplně nevěří. Co když server postihne fatal error a já přijdu o všecky maily? To pak taková záloha na disku nebo na CD bude, jako když ji najdete.
Ruční přetahování mailů do složek - nemá nikdo.
Potěší třeba taky možnost výběru vzhledu - věc, na kterou se Centrum totálně vykašlalo. Je to spíš detail, ale udělá radost. Seznam i Gmail mají, a docela hezké.
Co s tím?  
Z výše uvedeného to vyznívá spíš pro Seznam. Přejít k hlavnímu konkurentovi serveru, který jste deset let všude zuby nehty hájili, se ovšem trošku podobá přístupu krysy opouštějící potápějící se loď... Případná migrace se tedy zamaskuje tím, že si jako doménu zvolíme @email.cz - což ten Seznam tak blízce neevokuje, že ano :o)
Proti Gmailu hraje nepřítomnost složek. Taky absence upozorňovacího programu. Na druhou stranu, Gmail je mail mezinárodní a vy se tak nemusíte bát, že váš mail pro někoho, kdo má taktéž mail mezinárodní, skončí v jeho spamkoši - jen proto, že Yahoo nebo Hotmail jsou apriori podezíravé k neznámým příponám typu .cz. Taky už jsem to zažila.
Takže... co z toho všeho plyne? Pěkně jsem si to shrnula a jsem na tom pořád stejně, nevím co s tím. Takže to při mé nerozhodnosti dopadne tak, že budu vyčkávat, než se Centrum chytí za nos a chyby napraví... anebo než se inspirují ostatní a pořídí si aspoň to ruční přetahování mailů.
Ale stejně - proč to vůbec řešíme? Dokud se mi nepodaří nějakým násilným krokem vydlabat z centrumácké schránky ty stovky mailů za posledních osm let, stejně nikam nepřejdu.
To ale nebrání případnému vyhlížení nástupce. A tak se na úplný závěr tážu vás, čtenářů: Co myslíte vy, co byste udělali na mém místě? Taky vás štve Centrum? Nevíte, jak ze schránky vykuchat poštu? A jak přinutit vývojáře Seznamu, aby udělali ruční přetahování složek? :))

10 komentářů:

  1. Vykuchat poštu neumím, zkusila bych ten outlook (který ti ale nefungoval...)
    Poznámka pod čarou - gmail upozorňovací prográmek má
    http://mail.google.com...nswer=9429

    OdpovědětVymazat
  2. Vidíš, k tomu gmailu - díky moc za upozornění, hned si ho stáhnu :o)
    U toho outlooku je možný, že jsem něco dělala špatně, nestihla jsem se s ním moc sžít... možná to ještě někde zkusím vypátrat :)

    OdpovědětVymazat
  3. Přidej k nám!!! MUHAHAHAHAHA (ďábelský smích-pozn.autora)

    OdpovědětVymazat
  4. advocatus diaboli v praxi? :)))) jinak, co děláš na cizím blogu, máš zejrat do státnicotázek... muhahaha! (veleďábelský smích...)

    OdpovědětVymazat
  5. 2 z 1 Oskara doporučují schindler.cz, johohohó! (pirátský smích)
    Já bych nezavrhoval \"Utlouk\", i když s ním mám takovou zkušenost, že umí akorát vyluxovat celou schránku k sobě na počítač. Neboli musela bys mít ještě jeddnu schránu, do které by sis přesouvala vybrané archivuhodné zprávy, a outlook bys namířila až na toto překladiště. V jednoduchosti je krása... uf! (a blahoslaveni chudí duchem)

    OdpovědětVymazat
  6. Jestli jsem to dobře pochopil, tak chceš odejít kvůli rychlosti a spolehlivosti. Ok, nic proti, nejsem převlečenej zaměstnanec Centrum holdings, ale za sebe můžu říct, že s jejich mailem nemám nejmenší potíže. Práce se schránkou je svižná a pošta mi přichází i odchází beze ztrát.
    Seznam je mi z duše nesympatickej, zato Gmail prej neni špatnej... ale já bych zůstal u Centra ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Ty žiješ!!!! :) Milé zjištění... No, převlečenej zaměstnanec jsem já a dělám antireklamu :))) Rychlost mě žere spíš u jinejch věcí - Aktuálně, zaseknoucí se cca na půlce prvního odstavce, mě dokáže vytočit doběla.. a u mailu mě štve hlavně ta spolehlivost - občas něco fakt nedojde. A zaseknout se to vlastně někdy taky umí. ale stejně to vidím tak, že díky svý vrozený nerozhodnosti zůstanu tam, kde jsem :)

    OdpovědětVymazat
  8. No já používám operu :) (přes seznam)jako poštovního klienta ta mě každou minutu kontroluje jestli mě něco nedošlo(záleží na nastavení) ale pouze po dobu kdy brouzdám v opeře na netu. Odesílání je také bez problému. Sice nemá žádný grafické prostředí ale jedno výhodu to má nemusí mě běžet řada programu na pozadí v opeře mám jednoduše 3xpoštu (zároveň se připojuji ke 3 mailům),rss, a prohlížeč :)

    OdpovědětVymazat
  9. náhodou jsem byla školníma povinnostma přinucena k registraci na Yahoo... a jsem zatraceně příjemně překvapená - roky jsem na yahoo ani nemrkla, a teď to nevypadá zle: neomezená schránka, ruční přetahování zpráv, vlastní složky, přehledný a pohodlný ovládání... jen všude plno reklam, ale tomu už se neuteče nikde. Nevypadá to vůbec zle, jen si vymyslet nějaký reprezentativní jméno, tersir je zabraný, hovada :)

    OdpovědětVymazat
  10. ... je super, jen jednu chybku má... neuvěřitelný přehlcení spamem a poměrně slabej spamfiltr. Začíná se mi stejskat po centrumáckým vymakaným... ještě, že si ho taky udržuju :o)

    OdpovědětVymazat