15. 1. 2009

Sbohem, pane Kaplický...

ikona.thoughtsJako bych dostala mokrým hadrem přes držku. Číháme tak na Bedni mail s výsledkama dnešní zkouškové písemky z dějin televize, koukáme spokojeně na večerní dávku Dr. House a filozofujeme nad nezvykle závažným dílem, a po dokoukání Paaju napadne podívat se na mail, jestli ten Bedňa už nepíše... zanadává na školního spamera z fildy, posmějem se - a pak ten smích najednou hodně rychle ztuhne, když se náhodou kouknem na nejnovější zprávy... Zemřel Jan Kaplický, autor kontroverzní chobotnice. Ach jo.

Čekala jsem dneska všechno možné, dvacet různých jiných událostí, které by mě tak nezaskočily - ale tohle byla od Tamtoho nahoře podpásovka. S tímhle se prostě tak nějak nepočítá, to se nedělá, zavolat si tak náhle člověka, kterej tu ještě mohl něco udělat a měl k tomu chuť i možnosti, sakra přece...

Byl to dneska vůbec takovej nějakej prapodivnej den. Dopoledne se člověk dozví, že pan prezident Havel na tom zase není úplně dobře, odpoledne si pak oddechne, že to snad vypadá líp a že snad panu prezidentovi zbývá v zásobě ještě pár z jeho kočičích životů... no a pak, když už nic nečeká, se jen tak mimochodem dozví, že si holka zubatá přece jen svůj příděl vybrala. Klepla tak nějak naslepo, někam do Dejvic na ulici... a trefila se.

Říká se že tam, kde něco končí, něco dalšího začíná. Má to být útěcha. U případě Kaplického dneska tohle rčení nabralo extrémně krutý nádech. Jemu a jeho mladé ženě se dneska narodila holčička.

Zítra se strhne lavina soustrastných projevů odevšad. Přemýšlím tak, co bude víc pokrytecké: smutek národa, který z devadesáti procent architektovo jméno neslyšel nikdy předtím, než jeho návrh na Národní knihovnu vyhrál soutěž, nebo okázalé truchlení a projevy velkých a moudrých, kteří se sice postarali o to, aby nám v hlavním městě po tomhle pánovi nic pořádného nezůstalo, ale teď budou hlásat, jak obrovská, úžasná a nedoceněná osobnost nás předčasně opustila?

Pokrytci. Doufám, že se aspoň někteří z nich v hloubi duše zastydí. Naříkat nad zesnulým velikánem je hrozně snadný, vám to nic nevezme. Ale ti nedocenění z tohohle světa možná odcházejí s pocitem marnosti... 

Nechme teď stranou, kolik nervů a sil možná ta žabomyší válka o chobotnici jejího tvůrce stála, a kolik sil mu chybělo dneska večer, aby to bývalo dopadlo jinak. Koneckonců, ono ani narození dítěte není balzámem na nervy a kdo ví, co byla ta poslední kapka... Mnohaměsíční handrkování s bandou omezenců ale rozhodně energie a vitality nepřidá.

Věřím a doufám, že po tomhle životě něco bude. Pokud to tak je, pan Kaplický to už ví. A pokud třeba to po životě má nějaké místo, kde se to děje - nechci to přímo nazývat nebem, na pojmech koneckonců nezáleží - doufám, že se tam k němu zachovají férověji než my, tady na zemi, teda v téhle zemi.

Pane Kaplický, pokud si vás Tamten nahoře povolal, abyste mu tam tu chobotnici postavil... tak se asi budu hodně snažit být hodná holka, abych se tam jednou dostala taky.

Věčný klid Vám přeju...

14 komentářů:

  1. V den,kdy se mu narodila holcicka :-((
    smutne

    OdpovědětVymazat
  2. Ach jo, to jsem nevěděla...
    Ať je mu tam nahoře líp než s náma...

    OdpovědětVymazat
  3. teri, mam z toho vseho uplne presne stejny pocit ; vystihla jsi to krasne.

    OdpovědětVymazat
  4. ..Teri, naprosto souhlasím (samo, že jako vždy v určitých věcech:) Češi si zkrátka neumí vážit významných osobností intelektuálního, akademického atd života, které se prosadili na \"cizáckém západě\". Kaplický patří mezi ty slavné jména architektury, min. v Británii...Kéž by se mu dostalo někdy alespoň z jedné desetiny takového uznání jako s balónem si hrajícímu Barošovi či gumu honícímu Jágrovi..Jinak, lidé jaké P. Bém, V. Klaus, M. Richter a další jim podobní netrpí ani tak omezeností, jako spíše českou (či pražskou?) nabubřelostí (aneb všechno vím, všechno znám,knihovna je chrchel(sic!))...I když ....Praha jako konzerva?!...Možná jsou většími vizionáři než jsme si mysleli:))

    OdpovědětVymazat
  5. Kdo se nepoučí z historie, musí ji prožít znovu, praví klasik. Pan Kaplický se tedy zřejmě stane dalším v řadě slavných, kteří se uznání v rodné zemi dočkají až po smrti, a to ještě ne hned (patrně nás čeká nějaké období trapných \"pietních\" záminek a zneužívání mistrova odkazu na obou stranách sporu).

    OdpovědětVymazat
  6. Kaplického práci jinde neznám a proti chobotnici jsem byl a budu páč jsem neakademicky vzdělán a je to pro mě hybrid hyzdící krajinu stejně jako Temelínská elektrárna. Jak už tu bylo řečeno ,tak mnoho lidí ted honem zakládá sbírku za stavbu chobotnice páč tušej jak moc lidí se nechá nachytat a přispěje,je to jako se smrtí Kurta Cobeina kolik lidí u nás v tu chvíli znalo Nirvanu???A dnes ji zná každej.Mnoho babiček se slzou v oku a slovy \"Dyk ten člověk si své dcerky ani neužil\" přispěje celým duchodem aniž by si uvědomili že v jeho věku si toho musel být vědom. No musím než umřu vymyslet taky nějakou kravinu at se o mě všude píše jináč po mě nevzdechne nikdo (tedamama neboj tak brzo se zesnout nehodlám tu projíždku lodí po vltavě by jsme měli šafnout)sakra ale co. Pořídit si dítě a umřít už tu bylo,co takhle udělat státní převrat a umřít hmmm to by Fidel záviděl jemu se chechtali 50 let a já bych si to zmákl během pár hodin to je nápad!!! A včíl se třeste!

    OdpovědětVymazat
  7. I přes náhlou smrt Jana Kaplického by se nemělo tohoto momentu využívat k nějakým náhlým rozhodnutím. Samotný návrh stavby NK se mi poměrně líbí, jenže... Kaplický vyhrál soutěž podvodem, jelikož porušil pravidla, která byla předem daná. Když je v podmínkách, že nesmí být depozitář být pod zemi, ale on ho tam umístí a ještě to vydává za revoluční řešení, to mi opravdu nepřijde fér. Další aspektem je mediální propaganda korupčníka a exředitele Ježka, který vytvořil mýtus, že se knihy bez nové stavby nikam nevejdou. Což není pravda, skutečnost je navíc trochu jiná, než se prezentuje. Taky se vypůjčuje jen malé procento knih, zbytek v klidu může ležet v Hostivaři, ne v centru Prahy. Ke starým tiskům se stejně obyčejný člověk nedostane, vědec může bádat v Hostivaři. Podobně je to s povinnými výtisky, když se musí uskladňovat tituly, které by nikdo stejně nečetl. Třeti věc je pak to, že je to předražený projekt, na jehož propagaci pan Ježek prožral asi 30 milionů. A světoznámý architekt se pak choval jako malé dítě, jemuž vzali hračku. Byl významný, ale taky by se nemělo zapomenout na to, že šlo o člověka narcisistního typu (podobně jako jeho názorový oponent prezident Klaus). A závěrem bych podotknul, že za jeho smrtí nestála česká malost (jak se nám snaží vnutit mluvka Ježek), ale obyčejné problémy se srdcem, jimž jistě paradoxně přitížila radostná událost, kterou narození dcery jistě bylo. Jednalo se o starého člověka, na to se nesmí zapomenout. Ať odpočívá v pokoji.

    OdpovědětVymazat
  8. Ha,
    Na rozdíl od vás dvou, Lu´do a Northy, mně se chobotnice líbila na skoro první mrk :). Nehodnotím účelnost, cenu a další nepodstatný věci... jsem laik a líbila se mně na pohled. Praha není mrtvý město, jsou tam slohy namíchaný jeden vedle druhýho a zatím to nikomu nevadilo (na rozdíl od některých veleděl z nepříliš vzdálené minulosti) . Právě naopak...
    A ve své době kontroverzní dílo může být za čas obdivováno. Obyčejné prosklené krabice asi ne... budou přinejmenším každýmu fuk.
    A Letná sama o sobě žádný zázrak není. Pokud by chobotnice netvořila dominantu viditelou v CELÉ své kráse a tímpádem nekonkurovala Hradčanům, tak proč ne. Ale toť jen a jen můj názor. Nikomu ho nevnucuju ( i když bych ráda :) .
    Northy, z toho, že raději opustíš tento svět, abys nás nemusel svést (samo po Vltavě :), bych tě opravdu nepodezřívala :)))

    OdpovědětVymazat
  9. hahaha, minulý duchaplný příspěvek byl odel mě... užíváme s teritatou jeden počítač :)





    a

    OdpovědětVymazat
  10. Bože, bože, blbost nebo už demence?
    Svést - svézt, všechno jedno. Asi je vidět, na co jsem myslela :))) Northy, uteč!!!

    OdpovědětVymazat
  11. redaktosaure sice jsi krásně odpověděl ale nijak jsi nezpochybnil jednu podstatnou věc-proč to cpát do centra města když po okolí se ještě místo najde a je snadno dostupné MHD???? to tam musí být jen sklady a hypersupermarkety??? To je jedna věc a třeba na Slovensku není tato knihovna v hlavním městě vubec je totiž v Martine Matica Slovenská a odtamtud je možno jakýkoliv dostupný výtisk si objednat a do dvou dni dostat počítám že v době internetu je to dostatečně dostupný system! a že by mládež začla číst kvuli mediální propranosti??? Ftipe vylez kdo nezačal do ted asik kvuli chobotnici poletí a bude číst knihy typu Temno od Jiráska nebo jiné klasiky který by mu něco dali.Harry lotra a jiné šity seženeš totiž i jinde a možná že v antikvariátu levněji než je knihovnický poplatek

    OdpovědětVymazat
  12. pokud chceš mladé přivézt ke čtení předělej klasiky do komiksu a jejich knihovny zřid v hypersupermarketech jako černý most zličín chodov atd. pak máš šanci páč mladí už nečtou ani ten bulvár

    OdpovědětVymazat
  13. netvrdil jsem že nápad klasiku v komiksu je muj nápad ale to že by měli jejich knihovny být v nákupních centrech protože jinam dnešní mládež nedostaneš to byl hlavní cíl co jsem chtěl tím říct. Jak se dozvědí,že by snad měli jit do knihovny za jiným učelem než na net totál se osypou!!

    OdpovědětVymazat
  14. zasejk tak strašný to myslím není...fakt to je jak kdo. Co pamatuju časy na gymplu, tak v knihovně bývalo docela živo, i co se mladejch týče... Ale určitě jich je míň, to jo. A na net do knihovny už stejně skoro nechoděj, protože ho má skoro každej doma :)))

    OdpovědětVymazat