12. 1. 2009

Poběhlíčku, miláčku...

ikona.laskyTak máme v degedoupěti nové spolubydlící. Od neděle s náma na koleji bydlí dva Poběhlíci! Předcházelo tomu obrovské zamilování do vánočního dárku pro bratra. Poběhlík byl nakonec bratrovi darován, ale odpoutat jsem se od něj nemohla - a nazrálo ve mně rozhodnutí, že si pořídím vlastního...

Ten den, na který jsme čekaly, přišel včera odpoledne. Cestou z výletu na letiště jsme to vzaly na Zličín do tamní Ikei, která je původním místem spousty skvělých věcí, jako jsou nejen Poběhlíci, ale také třeba plastové nádobíčko pro děti a kolejní obyvatele nebo lžíce na boty ve tvaru hada.

Ikeu jsme proběhly jen okrajově a rychle - hledaly jsme jediné. Paaja se zastavila u koše se zvěří Poběhlíkovi podobnou, flirtovala totiž s myšlenkou koupit si něco jiného plyšového - že jako Poběhlíčka budeme mít jednoho, a aby se to nepletlo, a tak. Zkoumala oranžového hrocha i zeleného krokodýla a pak naznala, že se tváří smutně, zatímco Poběhlíček se tak usmívá... a hroch ani krokodýl prostě nejsou Poběhlíci. Hroch je hroch a krokodýl je krokodýl - jakmile zvíře můžete identifikovat, už to není Poběhlík! Definitivní rozhodnutí padlo - Poběhlíci budou dva.

Jenže ouha. Prolezly jsme dětskou Ikeu tam i zpátky - a kontejner s Poběhlíky, který tu ještě před Vánocemi byl, nikde. Oni nám je vyprodali! Zachránila nás shoda mnoha okolností. Na vzorových postýlkách ve vzorových pokojíčcích... leželi poslední dva.

A dál už to bylo jako v pohádce...

Poslední dva Poběhlíčci, zapomenutí zakletí bráškové v obrovském přestrašidelném zámku zvaném Ikea, kteří tam smutně čekali na své odvážné princezny, které je snad jednoho nádherného dne přijdou vysvobodit a svou statečností překonají všechny nástrahy...

Princezny přišly. Hodily okem kolem sebe, zda je nikdo nepozoruje, popadly Poběhlíky a šup nenápadně pryč z dětského oddělení, kdyby se někdo ptal, vyhrabaly Poběhlíky v kontejneru s ostatním plyšem, žejo. Aby to nevypadalo moc pitomě, popadne se balík svíček, a hurá k pokladnám.

Cestou podezíravější princezně vrtá v zrzavé hlavici, zdalipak hlídačí zámeckých bran nemají seznam těch, kteří smí zámek opustit - a Poběhlíci zdalipak na tomto seznamu nechybí? Jejda, to by byl průser, na to vůbec nemyslet, odhání zlé myšlenky obě princezny...

...když tu potkají kouzelnou čtečku. Čtečka je vševědoucí, doví se všecko, doví se i to, zda Poběhlík může nepozorovaně opustit zámek. Čtečka se zahledí na čárový kód... a pak ohlásí novinu děsivou, hrozivou! Zboží nenalezeno.

Princezny zapomenou na nenápadnost a eleganci a začnou lamentovat. "Já to říkala, že už nejsou v prodeji a že to nepřečte kód, sakra! Co budeme dělat? Poběhlíčku, miláčku, já tě nedám," nese se zámeckými komnatami jejich naříkání.

Pak ovšem jednu z princezen osvítí a přistrčí Vševědoucí Čtečce balík svíček. Ty v prodeji jsou, byvše vzaty z regálu. Čtečka se zarazí... a zahlásí opět Zboží nenalezeno. Čtečka není vševědoucí, čtečka je porouchaná!

Po chvilce snahy se čtečka vzpamatuje a načte správnou cenu u svíček. Princezny seberou poslední zbytky odvahy a přistrčí Vševědoucí znovu Poběhlíka... a tentokrát to funguje. Čtečka pípne a zahlásí cenu.

Princeznám se zatraceně uleví - když Poběhlíka zná Čtečka, mohli by ho znát i hlídači u bran, respektive jejich Čtečky. A tak se všichni čtyři vymotají z labyrintu zámeckých chodeb a statečně se zařadí do fronty všech těch, kteří už v tomhle zámku strávili dost a teď chtějí rychle ven.

Dopadlo to nakonec, milé děti, dobře. Hlídači bran nic nepoznali a princezny i s Poběhlíky šťastně vyklouzly za zámecké brány. Čekala je ještě dlouhá a krušná cesta do princezního zámku, protože se ale za zámeckou bránou dobře občerstvily levným hotdogem, bezednou brusinkou a kafem a na cestu si pořídily zásoby, dopadla jejich cesta dobře.

V princezním zámku jsou sice taky hlídači bran, ti ale přece nebudou hlídat, co si princezny nesou domů! Paní hlídačka jen Poběhlíky pochválila a princeznám povyprávěla, jak moc podobné plyšové havěti má doma ona. A pak už se bylo vážně doma.

A Poběhlíčkům se doma líbí. Jen se na ně podívejte :o)

pobehlici_1

pobehlici3

pobehlici5

pobehlici2

pobehlici6

pobehlici_na_ceste

10 komentářů:

  1. jejda tyy jsou tak ošklivý až jsou krásní-teda samo myslím Poběhlíčky a vubec ještě řekni že jste pro ně byly v Ikee na černáku a zeptám se jaktože jsem vás nepotkal když jsem tam dneskaj strávil své již odumírající mládí????

    OdpovědětVymazat
  2. Northy Northy, Poběhlíčci a ošklivý??? ještě žes dodal to o tý kráse, jinak by bylo zle :))) no a že jsme se nepotkali, to bude tím, že MY byly v Ikee včera, a navíc ne na Čerňáku, ale na Zličíně, což je uplně opačnej konec Prahy =) ale nic si z toho nedělej, já si ty dvě místa taky furt pletu, hlavně když jedu metrem :)))

    OdpovědětVymazat
  3. když jedu metrem tak si je nepletu páčevá jsou to dva konce metra který jezdí kousek ode mě neboli trat Zličín-Černý most a když se jukneš na mapu je pro mě bližší černý most-bydlím blízko stanice Rajská zahrada

    OdpovědětVymazat
  4. No že to jsou konečný metra, to vím taky, vím, že Zličín je u nás na Západě a Čerňák z opačný strany, na mapě je najdu... ale jakmile vlezu do metra a mám vybrat, kterým směrem jet a nekouknu se na plánek metra, spolehlivě jedu na opačnou stranu, než kam chci :)))) Rajská zahrada? to zní dost luxusně zaprvé, a zadruhé Paaja má kousek na Hloubětíně bratra.. to se to pěkně kumuluje :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jako s tim plankem jsme na tom stejně pokud cestuju jinam a musim přesedat mám radši v kapse plánek metra a vypsaný spoje:-DDDDD To víš dycky si vzpomenu na název jednoho filmu \"Burani ve městě\" ale co zvykám si na podstatný místa jako je černák václavák a nemocnice už se dostanu a ten zbytek snad i přijde časem:-)))Je zajimavý že třeba v Rotterdamu nebo Hamburku tenhle proble nemám :-//// jestlipak je chyba ve mě nebo někde jinde??? Tot otázka do pranice!

    OdpovědětVymazat
  6. Ty jsou tak nádherní!
    Já dostala pod stromeček veverku. Ta si pak vybrala nejhezčí větev a nechce z ní pryč!
    Tak ať vám dělají radost! Poběhlíčci jedni, nádherní!

    OdpovědětVymazat
  7. teda chudinka veverka, co si počne, až jí stromek odstrojíte? :))
    Poběhlíčci nám dělaji radost velikou, kdybys věděla, jak se s něma náádherně spí a učí a čte...a všecko! Pooooběhlíčci, miláčci!

    OdpovědětVymazat
  8. Pro Boha, kdy už dostanete rozum holky,
    vždyť ve Vašem věku už byste taky mohli mít 2 děcka za prdelou a ne 2 poběhlíčky , to je teda stav. Doufám, že mě aspoň vezmete místo poběhlíčka v letě do Irska.
    Čau.

    OdpovědětVymazat
  9. My a rozum?? nestraš, prosímtě, to už by nebyla žádná sranda... no a jinak byste měli bejt rádi, že máme Poběhlíčky - plyšový hračky prej učí holčičky něžnosti, aby se mohly jednou starat o mrňata! a jinak je takovej Poběhlík mnohem míň ekonomicky náročnej, líp se s ním stíhá škola... a ták všeobecně prostě :)
    A do Irska Tě klidně vezmem, ale rozhodně ne MÍSTO Poběhlíčků, ti pojedou s náma!!!

    OdpovědětVymazat