7. 11. 2008

Sorry, Mr. Fossett

ikona.thoughtsVeřejná omluva člověku, který neudělal to, co jsem si myslela... Jo, i k takovým účelům může sloužit blog. O co tedy jde? Možná jste zaznamenali případ zmizení Steva Fossetta, dobrodruha a miliardáře. A před pár dny se definitivně potvrdilo, že už není naživu - a já se mu chci omluvit. Za to, že jsem nevěřila, že by člověk jako on mohl jen tak obyčejně zahynout při banální letecké havárii...

Steve Fossett, dobrodruh a držitel několika světových rekordů v letectví, zmizel loni v září při banálním průzkumném letu nad americkou Nevadou. Dlouho se pátralo. Během pátrání se našlo šest vraků jiných, dříve zmizelých letadel, Fossetta ani jeho stroj však nikdo neobjevil. Záchranáři po měsíci pátrání vzdali a začátkem letošního roku byl pak prohlášen za mrtvého. Nenašlo se nic.

Zároveň s Fossettovým zmizením se objevily pochybnosti a spekulace. Jak mohl tak špičkový a velezkušený pilot jen tak beze stopy zmizet? Šance, že by ten, který už vyvázl z tolika krizových situací, havaroval při běžném letu za dobrého počasí, je přece mizivá, tvrdili odborníci i Fossettovi přátelé.

A co když za tím vůbec není nehoda? Co když měl Fossett dost pozornosti veřejnosti i médií a rozhodl se navěky "zmizet ze světa" a užít si zbytek života někde v ústraní a v klidu? Peněz měl dost - a kdo má peníze, může vlastně všecko. Zamést stopy, změnit si identitu, uplatit pár lidí, aby mlčeli - žádný problém.

Problém byl v tom, že i kdyby se tohle někdo rozhodl udělat, informuje pravděpodobně rodinu a časem s ní naváže kontakt. A ta Fossettova spekulace o Fossettově "vytracení se" rázně odmítala. Nepřestěhovala se, nevypařila se někam, kde by mohla v klidu žít se svým inkognito příbuzným. Že by se Fossett rozhodl zmizet i před vlastní rodinou? Těžko.

Nevědělo se tedy nic a vypadalo to, že osud jednoho dobrodruha zůstane navždycky zahalen tajemstvím. Nebyl by první - letadla mizí a jejich posádky také. Vzpomeňme jen spisovatele Saint-Exupéryho, nebo předmět mojí bakalářky - havárii československých hokejistů, kdy zmizelo beze stopy hned sedm lidí... Letadla, hlavně ta malá, se prostě čas od času ztrácejí, a nemusí to být jen v Bermudském trojúhelníku.

Případ jsem sledovala od samotného začátku. Steve Fossett pro mě byl známým jménem, evidovala jsem jeho nové pokusy o další letecké rekordy - a určitým způsobem jsem si ho vážila. Ano, hazardoval sice se životem a možná nevěděl co s penězi - argumenty těch, co ho neměli rádi, ale co je komu do toho? To, že se v dnešní době rozhodl žít trošku jinak než většina, že měl sny a snažil se je uskutečňovat, že do nich investoval své miliony, místo aby je okázale rozdával na charitu... co je komu po tom? Za většinou podobných kritik je cítit závist - závist, že já ty peníze nemám, že já si podobná dobrodružství dovolit nemůžu... 

A že riskoval život? Jeho rozhodnutí. Riskoval většinou pouze ten svůj, a i když hazardoval s životy případných spoluletců, bylo to jejich svobodné rozhodnutí. Fossettovo hazardérství mi přišlo mnohem zodpovědnější, než hazardérství různých pseudohrdinů, kteří se prohánějí po silnicích stakilometrovou rychlostí a riskují nejen svoje životy, ale především životy těch, do kterých to jednou napálí.

Po Fossettově zmizení ve mně stále hlodal červ podezření, že to nebude jen tak, že takový člověk prostě jen beze stopy nezmizí. Naprosto jsem chápala jeho případnou touhu vytratit se a navždycky mít klid... a nic jsem mu nevyčítala - i když... upřímně, brala jsem to trošičku jako podraz. To se přece nedělá, dělat z lidí blázny a brát jim možnost být svědky dalších rekordů... ale co.  Byla jsem přesvědčena, že až za pár měsíců věc utichne, vytratí se i jeho rodina... a budou spolu někde šťastně žít až do smrti. Trošku pohádka, ale v tomhle případě docela dobře možná a pochopitelná.

Až letos, přibližně po roce od Fossettova zmizení. Turisté náhodou objevili doklady s  Fossettovým jménem a jeho bundu v oblasti, kde se předtím nepátralo - bylo to prý příliš daleko od míst, kam se Fossett chtěl vypravit. Pátrání se po roce rozjelo nanovo, a tentokrát už bylo úspěšné: po několika dnech se našly trosky letadla, naprosto zničeného. A u trosek se našlo pár úlomků kostí, které ale byly příliš malé na analýzu DNA, která by případné diskuse mohla jednou provždy ukončit.

Před pár dny ta diskuse skončila. Kus od vraku letadla našly pátrací týmy další kosti - a ty už na analýzu stačily. A ta řekla jasně - ANO, jde o pozůstatky Steva Fossetta. Pravda, sice těch zbytků nebylo moc... ale co čekáte po roce v oblasti, kde žije spousta divoké zvěře, která mrtvolou rozhodně nepohrdne? Pseudoharrypotterovské teorie o tom, jak si někdo usekne ruku a pak se někam zašije... to je blbost. Vrak letadla podle odborníků vypovídá dostatečně - takový náraz nemohl pilot přežít.

A tak nějak asi skončil život jednoho z posledních velkých dobrodruhů. Příčiny nehody se nejspíš nezjistí už nikdy. Pravděpodobná je havárie následkem náhlého zdravotního problému - nezapomeňte, že Fossett nebyl nejmladší, v době zmizení mu bylo přes šedesát...

Jsem přesvědčena, že kdyby si Fossett svou smrt vybrat, nevolil by jinak. Pomalé umírání věkem, rostouci pocit bezmoci... něco takového by člověk, který většinu života zasvětil překonávání lidských možností, rozhodně nechtěl. Pokud všecko bylo tak, jak se zdá, byla jeho smrt snad rychlá - a přišla ve chvíli, kdy se věnoval tomu, co celý život miloval - létání. Co víc si vlastně přát?

A teď k tomu nejdůležitějšímu, totiž proč celý tenhle článek vlastně píšu? Já se totiž se svou teorií o "vytracení se" nikdy nijak netajila. Kdykoli na Fossettovo zmizení přišla řeč, naznala jsem, že si stejně myslím, že se nám všem "hledačům" směje někde v ústraní. Koneckonců, on se možná smál. Jenže ne někde v ústraní, ale někde Tam nahoře. A nesmál se hledačům, ale právě těm, kteří dumali a mysleli, že je někde naživu.

Když se našly trosky letadla, začalo mi docházet, že jsem tentokrát asi přepálila. A rozhodla jsem se, že jestli se Fossettova smrt definitivně potvrdí, přiznám svůj omyl a veřejně se omluvím. A tak tedy tímhle článkem činím.

Sorry, Mr. Fossett.

Promiňte, pane Fossette.

Budiž Vám vzduch lehký.

13 komentářů:

  1. No jo Terry ber to tak,že se stejně na věky najdou lidi co budou tvrdit,že Fosset žije jako je to s Elvisem:-DDD Já bejt Tebou radši připomenu VŘSR:-DDD Pro vás mladý a neznalí první dukaz lživosti komunistu:VŘSR-Velká říjnová socialistiská revoluce no vidíte a provedli ji šmejdi až 7.listopadu(1917) pak neměli být ti carští vojáci zmatení:-DDDčekali je už v řijnu a voni si klidně přijdou až v listopadu a ještě nějakej šudla co má sifla po nich střílí z Aurory sou vjeci:-DDD Jako bývalí voják a hlavně dělostřelec si dokážu představit jakej chaos a dezorganisaci to muselo vyvolat,obzvlášt když technikou byly vybaveni podobně jak česká armáda na přehlídce:-DDDD
    No nic končím nebo mě fakt zavřou obzvlášt když ted na krajích budou ve většině krajů sedět socani právě s komunisty!!!
    Autor není voličem ODS,ČSSD,KDU-ČSL,KSČM,ani zelených páč většinu voleb strávil mimo republiku a ty letošní ostentativně z nemožnosti výběru ignoroval s výmluvou že má chemoterapiema poškozený mozek a tím ztíženou možnost výberu:-DDD

    OdpovědětVymazat
  2. Northy,
    nepodceňuj historický znalosti celé mladé generace ... Teri má naši školu, odpor vůči určitým organizacím jí byl vtloukán odmalička a snad to zanechalo i následky :)

    OdpovědětVymazat
  3. jojo asik jo máš pravdu že následky to má:-DDD Když jde po Ruský ulici je z toho chudák i s Pajou tak zmatená,že nenajde vrátnici do nemocnice a pak se vrátí s botama od bláta jen ty banány jim chyběli:-DDD Ale už ji nebudu v tomhle pražským plačtivým počasí pomlouvat páč návštěva opravdu moc potěšila.

    OdpovědětVymazat
  4. Mám obavy, že ty zablácený boty nebyly od bloudění po Ruské ulici, ale neodstraněný zbytky z minulýho výletu do okolí Prahy :)
    A máš pravdu, nebudeme už pomlouvat, nebo za tebou už nepřijdou a náma nepřijedou ... nehledě na to, že to od nás vůbec není hezký :(

    OdpovědětVymazat
  5. Oprava:
    minulý příspěvek nebyl od Territaty ale od Tedamamy. Byl pouze použit jeho počítač s jeho nastavením :DDD
    Mám radost, jaký tady děláme zmatky... Doufám, že nám bude s ohledem na náš věk odpuštěno a oceněna snaha zvýšit počet příspěvků... :)))

    OdpovědětVymazat
  6. no a pak že dělali chaoz jen ti bolševici v tý revoluci:-DDDD Ale to je fuk,s tím pomlouváním je to pravda ale s tím blátem jsem musel splnit ohlašovací povinnost páč jsem to Terce říkal že ji prásknu tak at vidí že nemluvím do větru:-DDDD
    Jináč holky prodělali první seznámení s tím do čeho jdou a příště už bych je mohl vzít i nahoru na lužkovou část repsektive tam co líhám což je spíš JIP tohoto oddělení at postupně vidí jak naše zdravotnictví nakládá s regulačními poplatky!!!! Nemocnice často ke konci roku natolik omezuje rozpočet na vše co na oddělení požadují,že v tuhle chvíli nejen že je jídlo hrozný,ale už chybí i jindy dostupné léky na věci netýkající se přímo nemocí krve(nachlazení,chřipka a pod.)o tom že by tu mohl občas bít obvaz či obinadlo nemluvě:-((

    OdpovědětVymazat
  7. Zrovna ty máš tak nárok pomlouvat bolševiky ,) Nebyl´s tak náhodou jejich konfidentem, když s takovou radostí udáváš svý bližní? :D I když, když to tak počítám, to bys musel začít hodne brzy! A je fakt, že každý dobrý skutek musí být okamžitě potrestán ,)
    A ohledně té nemocnice... dávají tím asi pacientům najevo, že mají svých starostí dost i bez vás a vy se tam nemáte zbytečně dlouho zdržovat... A ti chytřejší to občas i pochopí a nezavazí :D

    OdpovědětVymazat
  8. A já si myslím, že stejně žije a ty kosti co tam jsou... kdo z nás je viděl? :)

    OdpovědětVymazat
  9. tedamama docela by jsi se divila :-// diky bolševikovy nejsem dnes letec ale vyškolenej dělostřelec-otec služebně v NDR a strýc nuceně od voj.letectva odejit nepodepsal souhlas se vstupem vojsk,takže jsem v 88 udělal přijimačky a prošel i zdravotně ale pro \"velký zájem\" jsem nebyl přijat do Prešova ale prý je tam možnost po čase přejít z Martina jj kecy prdy bedary přejít prej nikdy tu šanci ani nezvážili!!!Takže jsem vyštudovanej rotmistr (nyní praporčík v záloze) dělostřelectva a pruzkumu. Zběhl jsem po 2letech u utvaru v roce 94 takže jsem už 14let prašivej civil s dobrodružnoromatnickým srdcem a toulavýma botama,kterej to dotáhl ke kapitánovy říční plavby a rakovině lymfatickejch uzlin.
    Autor byl pouze jednou vyšetřován kotrarozvědkou z duvodu pohledu od otce z NDR nic nemusel podepisovat páč to bylo v říjnu 89 a už měli rozum:-D s STB a jinýmy fakt nic nemám padlo to v mích 15 no skoro 16letech:-DDD

    OdpovědětVymazat
  10. Seš doma tak piš ať mám co číst

    Čau.

    OdpovědětVymazat
  11. koukám že nejen mě vadí jak to tu umlklo-už jsem si to dával za vinu

    OdpovědětVymazat
  12. Northy, ale kuš... dosáhnout toho, abych omezila svý grafomanský výlevy, se vnějším vlivem nedá :))) to na mě musí lenost přijít sama...
    Lidi všecí, sakryš, tak si taky udělejte blog a zkuste psat pravidelně, když si myslíte, že to je hned :) jak pravil klasik, on se ten fotbal sám neudělá =o) Ve čtvrtek píšem zkouškovou písemku z hroznejch slintů, tak koukám na knížku a odhodlávám se začít studovat... a do toho se musí jet domů, jet k doktorce s vočima... a dva dny hnedka zabitý :o/ Jojo, doba je zlá...

    OdpovědětVymazat
  13. Já ti furt říkám že já si založit blog tak mě z basy nedostanete:-DDDD A to i přesto že paragraf o hanobení hlavy státu byl zrušen:-DDD

    OdpovědětVymazat