16. 11. 2008

Jak souvisí láska k nakupování s lovem na chlapy

ikona.svinim.perlyPřemítala jsem tak, co mě v uplynulém týdnu potkalo zásadního, aby se o tom dalo napsat pár řádků... Zastavila jsem se na věci jediné - uplynulý týden byl čistě, výrazně a výjimečně nákupní. Mě, zarytého odpůrce všech nákupů kromě nákupů v potraviných a papírnictví, totiž okolnosti donutily a já vyrazila po obchodech - a kupodivu úspěšně. A při honění ega, jak jsem to pěkně ponakupovala a budu mít zase minimálně rok klid, jsem si vzpomněla na naši nedávnou teorii o tom, jak souvisí nakupování s chlapama... A tak to sfouknu oboje jednou blogoranou :o)

Že z duše nenávidím nakupování, zejména nakupování oděvů všeho druhu, to vnímavý čtenář už dávno ví. V posledním týdnu jsem se ale překonala a dosáhla na tomto poli několika výrazných úspěchů - posuďte sami:

V neděli jsme se konečně po půlroce váhání a rozhoupávání s Paajou odhodlaly a zakoupily jsme tiskárnu. Tiskárna je pro člověka kolejního, co musí z týdne na týden dělat úkoly (které se dělají čtením textů, které číst z počítače je na palici, a navíc si tam neuděláte poznámky a nepřeložíte neznámá slovíčka tužkou na okraj) prostě nutností. A tak jsme vyhlížely a nakonec Paaja vyhlídla: ve slevě objevila sympatickou tiskárničku značky solidní, funkcí mnoha (tiskárničko-kopírko-skener), ale co hlavně, ceny více než přátelské!

A tak se rozhodlo, po internetu objednalo a v  neděli večer slavnostně na kolej přivezlo. Největší dojem z vyzvedávání v Holešovicích na nás udělaly platební automaty na hotovost - sakra, proč to nezavedou i jinde?? No a aby toho nebylo málo, přikoupila jsem si k tiskárničce taky novou myš. Ta původní byla dobrá tak k tomu, aby ji člověk hodil z okna - skoro přeskříplý ocásek jí mátl smysly a myš držení chápala jako dvojklik, dvojklik chápala jako jednoklik, prostě teror.

Jedna dobrá věc se podařila. Tiskárnu jsme slavnostně zabydlely a po provizorním útočišti u mě pod stolem jsme jí našly důstojné místo - sice kvůli němu byla přebudována půlka pokoje, ale prospělo mu to :o) A myš se ujala nápodobně, sice je větší, než se zdála a než byla ta původní, a má tvrdší stisk, ale to je o zvyku. Navíc je moc hezky modře podsvícená... =o)

Ve středu jsem učinila další ohromující věc. Anabáze s externím diskem se chýlila ke konci a já vyrazila pro slíbený zdroj - ten ovšem nebyl a dvojice pánů z břevnovského elektra se nakonec usnesla, že by bylo nejlepší vůbec ten disk rozkuchat a přešoupnout vnitřnosti do jiné krabičky. Ta že je jako lepší, menší, lehčí, líp se chladí... a má odolnější a snáze opravitelný zdroj. Za nový zdroj bych dala kolem šesti set, za novou krabičku včetně zdroje a práce dám maximálně devět set. Staniž se, rozhodla jsem. A ve čtvrtek ráno jsem si vyzvedla disk po totální plastice - sice k nepoznání, ale znovu funkční! Zase můžu koukat na Losty, Dr. House, M.A.S.H. a Letecké katastrofy. Zázraky se dějou.

V pátek se nákupní týden zázračně završil. Nejenže jsem konečně zastihla (asi na třetí pokus) doktorku na očním a učinila tak rozhodující krok k zeschopnění dosud nenositelných nových brejlí (tak to je, když si debil nechá špatně přeměřit oko a pak nevidí), ale naplnila jsem taky kvótu kalhot a zimního vybavení. Poučena vývojem posledních dvou měsíců, kdy mi během čtrnácti dnů bez varování odešly asi čtvery rifle, pořídila jsem v poslední době se sebezapřením dvoje nové. Poslední roky nakupování kalhot nenávidím ještě víc než kdy předtím - od té doby, co se téměř nedělají nohavice do zvonu, mám výběr brutálně zúžený. Jděte se už s těma  módníma trendama klouzat... 

V pátek jsem tedy vyrazila k bystřickému Vietnamci s cílem koupit čepici - měla jsem vyhlídnutu pěknou, dlouhou, teplou, černou - zkrátka univerzální a slušnou. Chodila jsem tak kolem čepic a zkoušela kdeco, protože tu vyhlídnutou už samozřejmě neměli, a tak nějak omylem jsem se dostala ke kalhotám. A tak se stalo, že mi jedny díky pěkné kapse do oka padly, ba dokonce jsem se uvolila si je jít zkusit... a naznala jsem, že ty čtyři stovky oželím pro ten pocit, že další dva roky nebudu muset jít nakupovat. Jo a tu čepici jsem si nakonec odnesla taky. Seriózní neměli, hrábla jsem tedy po té nejúchylnější: oranžovo - bílo - zeleně pruhované. Nemá chybu.

Domnívám se na základě výše uvedených fakt, že jsem projevila obdivuhodnou vůli a doufám, že zase pár let budu chodit nakupovat JEN jídlo, chlast, bloky a bombičky do pera. To zase bude radost z nakupování!

Abyste rozuměli, co mě na nakupování nejvíc deptá, je to vybírání. Něco si vymyslíte, ba dokonce vysníte... a oni to pak nikde samozřejmě nemají. A vám se nechce dělat kompromisy a hledat dál vás přestane bavit ve druhém obchodě. A tak buďto uděláte hnusný kompromis a koupíte věc, co se vám pak vlastně vůbec nelíbí... nebo utřete nos.

Malá odbočka. Před promocí nás na koleji návštěvou poctila Míša. Stáhly jsme dvě sangrijky, ulehly k dobré noci a řešily závažnosti - jak už to tak bývá... Při líčení trablí s nákupem promochalenky Míša pravila, že nás chápe, neb taky nerada nakupuje... a pak se kdosi zamyslel, jak je to možný, že jsme se sešly tři s odporem k nakupování, když bytostně ženskou vlastností je nákupní láska?

A pak nám došla další věc. Tři s odporem k nakupování - tři bez chlapa! Souvislost zcela jasná, jen dosud neobjevená. Nezůstala neobjevená dlouho: s výběrem chlapa se to má totiž naprosto stejně jako s tím nákupem katí: nějaké si vymyslíte a oni je pak nikde nemají. A vy nechcete kompromis, protože víte, že kompromis v tak závažných věcech přináší rozčarování - a proto jste bez katí. A bez chlapa.

Teorie pěkná, která se potvrdila i v dalších diskusích. No jasně, tamta a tamta, ty nákupy milujou! A koukejme na ně, jedna vdaná, druhá šťastně a vážně zadaná. Teorie se trefila do černýho.

Dovolím se taktně opomenout vyústění naší noční debaty, kdy jsme si zalitovaly nad tím, že neexistujou obchody s chlapama - představa takových zkušebních kabinek měla určité kouzlo... 

Závěr měl být elegantní a klást řečnickou otázku ve stylu "Terinka překonala odpor, Terinka nakoupila, sežene Terinka chlap?" Jenže jsou dvě v noci a elegance zmizela v dálavách. Závěr bude pragmatický.

Terinka nesežene chlap. Terinku výjimečná nálada totiž přešla: na koupení trička už síly nebyly. A až zase za pár let ta nálada přijde, koupí si radši další kalhoty. Ty se totiž sháněj snáz a rychleji - a jsou na ně obchody... :o)  

6 komentářů:

  1. Ne ne ne...i plno zadanejch/vdanejch zen nesnasi nakupovani hadru :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to budou ty výjimky, co potvrzujou pravidlo ;o)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky nesnáším nakupování. Taky jsem bez chlapa. Teri, na té teorie FAKT něco bude...

    OdpovědětVymazat
  4. ty hubo nevymáchaná (Paaja by řekla držko nemytá, ale Paaja neřekne, Paaja na třídním sraze :) - takhle chytáním za slovo znevažovat moje teorie, ty lumpe, počkej :))))

    OdpovědětVymazat
  5. Aleko to je zajimavý já nakupování obzvlášt elektroniky docela rád a taky jsem bez chlapa (ne že bych po nějakým toužil) ale to holt tu teorii dělá jednostranou a tím diskriminující!!! Už jdu za právníkem a sepisuju žalobu na diskriminační tterčinu teorii, se těším na ten soud těch feministek co tam bude radost poslechnou natož pohledět :-DDDD

    OdpovědětVymazat
  6. pozor! já psala, že se to týká hlavně nakupování hader! nakupovat elektroniku taky docela můžu...
    A vůbec, teorie není diskriminující, nýbrž se týká jen těch, co můžou mít zájem o ulovení CHLAPA - a pokud chlapa nelovíš, tak si můžeš sám za to, že pro Tebe teorie neplatí, to je logika a žádná diskriminace =o)
    A jinak to je hodně zajímavá připomínka, vzhledem ke složení studentstva práv bude za pár let vskutku radost na soudní jednání pohledět... pokud to beru z vašeho chlapskýho hlediska ,samozřejmě... jo, to se recidivisti pomějou :)

    OdpovědětVymazat