16. 11. 2008

Opouští mě můj nejvěrnější kamarád z vysoké...

ikona.thoughts...a vůbec mě na to nepřipravil. Ještě do včerejška bylo všecko, až na malé občasné rozmary, na které jsme si už oba zvykli a brali je shovívavě a s úsměvem, v naprostém pořádku. Až dneska večer. Po fajnovém dni, stráveném s rehabilitujícím se Teritátou a Tedamamou na výletech kolem Vlašimi, jsem dorazila na koleje - a zjistila jsem, že se se mnou můj nejvěrnější studijní kamarád nejspíš loučí. Jestli je to jeho škodolibá vůle nebo prostě zásah Osudu, nevím, možná to časem zjistím... ale obávám se, že půjde o určení diagnózy pitvou. Mezi námi, nemyslím si, že by to od něj byl jen pitomej vtip... škodolibý žertíky v kamarádově podání vypadaly přece jen trošku humánněji. Ach jo. Věděla jsem, že to jednou přijde... ale že to bude takhle brzo, to jsem nečekala. I když nás na jaře Filip, vyučující fotografie u nás na fakultě, varoval, že notebooky rády zmírají náhle a bez varování...

Ano, pochopili jste, jde o můj milovaný notebook, o věrného kamaráda Mašína. Doplácala jsem se v dešti na koleje, vybalila zásoby a pak vytáhla Mašínka, že si posedím, pokoukám po keškách, které jsme dneska mohli ulovit, a tak podobně... jenomže Mašín mi vypálil rybník. Na stisknutí zapínacího tlačítka se neobtěžoval ani zapnout kontrolku, natožpak vydat nějaký zvuk nebo udělat cokoli jiného. Jakýkoli skomíravý projev života bych nadšeně brala... ale on nic. Ticho. Došlo mi to po asi pětivteřinovém neúspěšném držení spouštěcího tlačítka. Bylo to pochopení plynulé, jasné, smířené - žádné leknutí, žádný šok. Ani ve mně nehrklo, jako ve mně hrkávalo, když se objevil nějaký problém (nesrovnatelného významu, samozřejmě...). Možná jsem s tou alternativou v posledním roce už tak nějak v skrytu duše počítala, i když jsem si ji nechtěla připustit...

TO UŽ JE FAKT MOC, přepadla mě první logická, vzteklá myšlenka. Před měsícem mi podobně šokézně odešel nový externí disk. A když jsem ho konečně zprovoznila - viz včerejší blog - stane se TOHLE... To už je snad naschvál. Pak mi došla druhá věc... a mnohem podstatnější. Zprovoznění externího disku a jeho včerejší nadšené nadužívání vedlo k jedné skutečnosti, která je nyní téměř zásadní - včera, ano, VČERA, při posledním zapnutí Mašína, jsem si ZAZÁLOHOVALA složku s téměř veškerými svými daty. Všechny dokumenty za tři roky vysokoškolského studia, všecky fotky, obrázky, webové stránky i naprosté blbiny... všecko (snad kromě záloh hry Stranded... :) je v bezpečí na funkčním externím disku. (Ten díkybohu funguje, zkoušela jsem to.) Možná tomu řeknete náhoda nebo zatracený štěstí - anebo taky tušení, spojené se zásahem Prozřetelnosti. To je vlastně ale úplně fuk, podstatné je, že o nic důležitého nepřijdu.

Ještě jsem to nevzdala. S tátovou telefonickou asistencí jsem se pokusila znovuzapojit baterii, jelikož tátův noťas tohle prý vyvádí s oblibou... povedlo se, leč efekt nulový. Mašínkovi jsou tři roky - 23. listopadu bychom oslavili tři roky našeho společného soužití. Kdo ví - třeba se stane zázrak a ostavíme to dodatečně - ale nevím. Záruka samozřejmě vypršela před rokem, zkusím ale Mašína zanést do toho elektro a počítačservisu na Břevnově, kde mi dva pohodoví pánové rozchodili ten harddisk... Myslím, že mě rádi uvidí - neviděli mě už celé čtyři dny... :o)

Na zázraky ale moc nevěřím. Tohle se prostě stává - notebooky jsou z konstrukční podstaty méně odolné než jejich stolní protějšky. Pořád je někde taháte a vystavujete je tak vražedným otřesům... Studenti je při přednáškách mají na kolenou - chlazení trpí... a když se stěhujete mezi hodinami, přece to nebudete vypínat! Sklapnout a jde se! Pohoda, jenže notebook trpí. Otřey a změny polohy při běžícím disku, to jsou malé hřebíčky do rakve vašeho přenosného počítače. 

Filip Láb, jeden z nejpohodovějších vyučujících, které jsem měla tu čest poznat během tří uplynulých žurnalistických let, nám vykládal, jak ho opustil jeho noťas. Náhle, zrádně, bez varování - uprostřed rozepsané doktorské práce (nezálohované, samozřejmě, ale to je jiná kapitola...) A že tohle zkrátka dělají notebooky s oblibou. Vyprávění uzavřel prorockými slovy: "Vy si myslíte, že ten váš má ještě hodně času... ale má ho mnohem míň, než si myslíte."

Po prvním momentu překvapení a jasného srozumění a následujícím naštvání na Počítačový osud přišel jakýsi smutek. Došlo mi, že mě ten věrnej studijní kamarád nejspíš opouští. A že jsem si na něj za ty tři roky zvykla, zatraceně zvykla. Ta několikakilová chytrá věcička mi byla skutečně nejvěrnějším studijním parťákem - Mašín se mnou byl v kontaktu denně. Myslím, že dny, kdy jsem ho nezapnula, by se daly spočítat na prstech. Naučila jsem se ho mít ráda a i když si teď říkám, že to je jen věc, která jednou prostě odejít musela, je mi z toho smutno. Nenaděláte nic. 

Mašín byl první - první počítač, který byl jen MŮJ. Můj, od něhož jsem mohla beztrestně odhánět bratra. Můj, z něhož jsem pečlivě a občas taky pěkně úzkostně lovila viry, aby se pak zase vzpamatoval a fungoval jako dřív...

Mašín mi neskutečně usnadnil studium. Díky němu jsem už nemusela celé víkendy trávit doma u počítače psaním úkolů a seminárek. Díky němu jsem objevila kouzlo a rychlost psaní poznámek na přednáškách do počítače a stala jsem se ročníkovým šampionem v kvalitě poznámek...

Mašín mi výrazně pomáhal v mém prvním zaměstnání. Práce v Aktuálně.cz, se zejména v pozdější - sportovní - fázi, dosti často odbývala z domova a tehdy byl Mašín k nezaplacení. (Sakra, právě mi došlo, že JEDNU složku s daty jsem si nejspíš nezazálohovala... složka nesla název Prace... No, čert to vem. Hodit se to bývalo mohlo, ale jsou důležitější věci. A přece jen... možná se ten zázrak stane...)

Mašín mi pomáhal komunikovat. Hlavně díky němu jsem poznala prchavou naději první a poslední nadějné "lásky", díky němu jsem mohla strávit nekonečné hodiny povídáním s kamarády a známými - některé hodiny to byly zabité, ale zábavné, jiné znamenaly hodně a hodně také daly.

Mašín se mnou podnikl nejdelší cesty mého života - provázel mě na obou výjezdech do Irska. I tam byl hlavním komunikačním kanálem mezi mnou a domovem - díky němu jsem mohla rodině posílat fotky, psát zážitky a slyšet jejich hlas po Skypu.

Mašín mi byl kinem, rádiem, CD přehrávačem, skladištěm fotografií, grafickým studiem, kreslícím plátnem, psacím strojem. To díky němu čtete už dva roky tenhle blog - zítra slavíme narozeniny, nezapomeňte, Teriskopu jsou už dva :)

Z velké části díky Mašínovi jsem zezávislačila na Lostech a Dr. Houseovi. Mašín, postavený na mé posteli na Tropické krásce, se nám s Paajou stal domácím kinem a mě konečně naučil kouknout se občas na nějaký ten film. Ve spolupráci s Mašínem jsem rozvíjela své vzácné gamblerské sklony - kouzelné byly hodiny u her, strávené stavěním nemocnice nebo chozením po pustém tropickém ostrově...

Mašín ke mně byl neuvěřitelně tolerantní. Nevím, jestli by mi jiný počítač promíjel ty závěje prachu, pod nimiž se skrýval... jestli by mi odpustil neustálé pletení portu pro síťový a telefonní kabel, a strkání USB zařízení do síťového portu... a jestli by mi odpustil i to občasné hodně nehezké chování - jako třeba tenkrát ve škole na záchodě, kdy v batohu spadl z parapetu... a jako letos cestou do Irska, kdy se mi převrátil kufr a padl na dlažbu právě kapsou, v níž byl Mašín naprosto nechráněn jakoukoli vycpávkou... Mašín to všecko dokázal, tohle všecko mi prominul.

Byla jsem i tolerantní já k Mašínovi. Už od počátků našeho soužití jsem věděla, že prostě nedokáže dělat hodně věcí najednou rychle. A že, jakmile to po něm začnete vyžadovat, brutálně se zasekne - a pokud to rychle nepochopíte a nedáte mu okamžitě na pár desítek vteřin svatý pokoj, zamrzne a nebude se s vámi až do restartu bavit. Tohle jsem pochopila a záseky jsem trpělivě přečkávala, Mašína přitom shovívavě hladě po klávesnici. "No to víš že jo, já tě znám, nebudu tě tejrat, ale rozběhni se zase, jo?" Většinou se rozběhl.

Byli jsme prostě parťáci. On si zvykl na mě - kupříkladu mamce se s radostí zasekával, to však bylo spíš máminou neznalostí předchozího odstavce :) - a já si zvykla na něj. Nejenže už pořádně nedovedu psát na standardní počítačové klávesnici, já už nedovedu skoro ani psát na klávesnici jiného notebooku. Mašín se mi prostě dostal do ruky.

V posledních měsících jsem pozorovala, že už se na kamarádovi Mašínovi projevujou roky. Nechoval se sice jako vyložený stařeček, ale mladík už to taky nebyl - zejména Skype mu přestával být po chuti... S jinými náročnostmi, kupříkladu s Photoshopem, však bojoval stále a hrdinně. Vděčně přivítal navýšení virtuální paměti a nějakou dobu dokonce běhal rychleji než zamlada... Jeho paměť se ale nezadržitelně plnila a neustálé přecpávání harddisku mělo neblahé dopady na celkový stav.

Rozhodla jsem se tedy k zásadnímu kroku - pořídila jsem Mašínovi kamaráda, externího diska, takřečeného Terouše (má kapacitu jeden terabajt, chcete-li vědět, proč právě Terouš). Cílem bylo zásadně ubrat Mašínovi datové zátěže a umožnit mu soustředit se jen na provoz programů a zpracovávání procesů... Možná to i pomohlo - na těch pár dní, co měli Mašín a Terouš možnost spolupracovat.

Napadá mě, že k Mašínovu pravděpodobnému konci přispěl také konec jeho celoživotního druha - šedivé myši Myšína. Myšín projevoval stařeckou senilitu už nějaký ten týden a když už nerozlišoval mezi klikem a držením tlačítka, ukončila jsem jeho trápení a důstojně Myšína uložila do krabice na kabely. Nástupce Myšín Modrý se sice s Mašínem skamarádil dobře, ale... vypadá to, že staroušek Mašín ztrátu celoživotního partnera neunesl a rozhodl se taktéž odebrat do věčných počítačových lovišť. Myšín byl odvelen do krabice na věčnost přesně před týdnem - v neděli, kdy jsme koupily taktéž tiskárnu. Dneska je to týden... Jestli si ale Mašín myslí, že půjde taktéž do krabice a tam se s Myšínem setká, je na omylu. Tam se prostě, kamaráde starej, nevejdeš... Leda že bych vás oba zanesla do sběrného kontejneru na staré elektrospotřebiče.

Vypadá to, že na mém stole osiří dva zástupci mladé počítačové generace - Terouš a Myšín Modrý. Věřím sice, že to nebude na dlouhou dobu - rodičovstvo nezbytnost noťasu pro mě plně chápe a investici do Mašínova nástupce určitě provede brzy, i když to nebude investice malá... ale do té doby budou Teroušek s Myšínkem stát smutně a osaměle na psacím stole. A Terouš bude plnit roli mlčenlivého a důvěryhodného strážce dat - a doufám, že tak bude činit zodpovědně. Teď to je jen na něm. A pak jednou přijde den, kdy si přinesu Mašínova nástupce... Bude novější, rychlejší, bude mít mnohem větší disk, bude mít fízlovací oko webkamery a nesympatickou Vistu coby operační systém. A nebude určitě tak tolerantní a splachovací jako chudák staroušek Mašín... Ale třeba si na sebe zvykneme... a jakmile si zvykneme pořádně, uteče pár let a já budu tuhle elegii psát znova. Tak už to v životě chodí.

Naděje umírá poslední, říká se. Silou vůle se nutím doufat, že se třeba zítra ráno probudím a Mašín se zázračně rozjede... nebo mi ho pohodoví pánové z břevnovského elektra dají svýma zlatýma rukama do pořádku... 

Stejně tak se ale říká, že zázraky se dějou málokdy... a že nad tímhle světem už hvězdy nepadaj. A jen máloco dalšího plní tajná a nevyřčená přání...

Doklofávám příspěvek - na cizí klávesnici mi to zabralo téměř dvě hodiny - v jeho průběhu jsem se asi dvakrát pokusila Mašína oživit... (naděje, že třeba vyschne z té navlhlosti z venkovního deště, která mu ale nikdy předtím nevadila...) samozřejmě marně. Vzdávám poděkování Paajině Máše za to, že jsem ji mohla využít k napsání této elegie. Máša, stařenka nezdolná, ta byla, je a bude. Vsadím boty i s tkaničkama, že ta přežije i Mašínova nástupce... 

Mašínku, kamaráde, bylo mi s Tebou fajn... a pokud náhodou ještě bude, bude to fajn na druhou - ale moc nevěřím...

Děkuju Ti za milou a přínosnou tříletou spolupráci. Nechť Tvé jedničky a nuly odpočívají v pokoji...        

30 komentářů:

  1. Ano ano, taky mě opouští má milovaná Káča a já se jí nechci zbavit, ale asi to dopadne tak, jak všichni tušíme... Budiž jí křemíkové nebe lehké...

    OdpovědětVymazat
  2. že by Mašínova kolegyně? Filip to není, Soňa to není, Eman to není... moc víc adeptů mi nezbývá :) No jo, no - takovej je život... Třeba se někde ve sběrně odpadů s Mašínem sejdou, nashle v příštím životě, brácho... hm a sakra, to je zatraceně trefnej výrok... já snad ten příspěvek ještě upravím =o)

    OdpovědětVymazat
  3. ...je Kathy - můj note-bůček. Kačenku mám rád jako své dítě, dostala teď taky nový disk, aby se jí trošku ulevilo, ale ona už tak nějak polehává... No, sloužila mi tři roky, dobře jí bylo.

    OdpovědětVymazat
  4. tak to jsou s Mašínem vrstevníci... No jo, asi to je standardní délka života u notebooku :o/ nenaděláme nic...

    OdpovědětVymazat
  5. Možná ty přístroje vyrábějí takhle schválně, aby se včas rozbily, aby nevzniklo moc silné citové pouto :-D

    OdpovědětVymazat
  6. tak to se nějak nepovedlo... měli by dělat speciální edice notebooků pro citově založený osoby - s výdrží tak půl roku :)))

    OdpovědětVymazat
  7. odpočívej v pokoji! Jenom doufám, že exitus nepostihne můj noťas. Nemám sice k němu takovej citovej vztah, nicméně pomocník je to neocenitelnej. A tři roky v těchto dnech taky oslaví...

    OdpovědětVymazat
  8. taky Tě to jednou nemine... Zatím ale přeju Tvýmu stroji dlouhý a plnohodnotný žití!
    Mašína jsem zanesla do servisu, podle očekávání problém není ve zdroji ani v baterce, vypadá to na něco se základní deskou... tak si ho tam nechali a tak za týden se mám pozastavit... No, držte pěsti :o)

    OdpovědětVymazat
  9. držím, snad se resuscitace povede.

    OdpovědětVymazat
  10. děkuju... snad se resuscitace vydaří...

    OdpovědětVymazat
  11. držím pěst aby mě to stálo co nejmíň ale
    pokud bude exitus neodvratný hledej rychle tvému srdci nového přítele nebo přímo milence ,jak praví klasik král(zatím snad ještě není) je mrtev, ať žije král. To nás snad nepoloží a můžeš mu dát jméno Mašín II.

    OdpovědětVymazat
  12. všichni i ty stroje jednou zmizíme v propadlišti dějin někdo dřív a někdo později.Někdo jako třeba Mašín svuj život prožili plně a dali světu a své paní či kamarádce co mohl dát o někom řekneme že tu ještě měl být že ještě něco mohl dát a o po někom ani nevzdechnem páč ani nepostřehnem že zmizel.-Jen filosofické zamyšlení já vás tu ještě asik budu prudit ještě dlouho.

    OdpovědětVymazat
  13. Northy,
    taky si to velice přejeme :oi

    OdpovědětVymazat
  14. Holka... koukám ty taky lovíš kešky!!! To je paráda! Sice já \"lovila\" jen jeden týden s kamarádem, ale chtěl mě do toho taky namočit... jenže nějak nejsou peníze na kytaru, natož na gps...

    OdpovědětVymazat
  15. No když si tak čtu ten článek tak jsme data se svého miláčka zálohoval. Podle mých propočtů mu budou za 3 měsíce 3 roky :( (teada aspoň si to myslím) Jinak me pořád funguje super. Což se nedá ale říct o widousech kterým před půrokem jaksi překočilo a už se nerozběhli.

    OdpovědětVymazat
  16. Teritáto, hmm... asi se do hledání nástupce pomalu pustím. Jenže jak, když není počítač? :) jak pravil klasik, brejle bez brejlí se špatně hledaj... a počítač bez počítače taktéž =o) Nechme to na doma, zaberu kompl bratrovi a spojím tak příjemný s užitečným =o)

    Northy, to je pravda, po Mašínovi budu vzdychat ještě hodně dlouho... šance na spravení spadla asi na 50% a nechaj si ho tam ještě nějaký tři tejdny, je to na dlouho a mají hrozný fofry teď... No a co se Tebe týče, tak jen vesele pruď, někdo přece musí do toho světa rejpat, aby moc nezasmrádnul =o) Tak to má bejt :o)

    Lioness: ahoooj zase jednou! No keškám jsme propadly tenhle školní rok... a ono se dá docela solidně lovit i bez GPS, stačí hodit souřadnice do Googlemaps, přepnout na satelitní zobrazení a většinou to v kombinaci s hintem stačí... jéje, kolik my už jsme jich takhle našly :o)

    Honzzooo, správně, zálohovat se musí - až se jednou stane nehoda, je to jako spása z nebes :o) No, mně ten můj až do minulý neděle fungoval taky super... S Windowsama jsem problémy neměla, krom občasnýho zahlcení - asi nejsem náročnej učivatel a dary strýčka Billa mi bohatě postačej... Jinak dík za vzkaz a přeju Tvýmu Miláčkovi ještě dlouhý a šťastný žití ;o)

    OdpovědětVymazat
  17. No stěma vistam to není sranda přeinstalova oni jsou totiž jako vir lehce se dostanou do počítače ale dostat je ven to je horší. Já se jim vyhybám jak jen to je a za drůhý prý bonzují :( Takže záleží na co je budeš používat :) a co na ně budeš hlavně instalovat :). amd procesor mám doma na stolním a jsme s ním spokojen :)

    OdpovědětVymazat
  18. No, mně se Visty taky moc nezamlouvaj, náročný to je, půlku programů na tom nerozjedu, Paaja frká, že jí na tom nechodí stříhací program od Adobe - co když mi nepojede Photoshop, to by bylo zlý... Prostě visty nechci, fuj.. a když mám origo cd s XPčkama, tak se snad najde někdo, kdo mi je tam nacpe...
    Co jsem tak koukala, tak AMD procesory dobrý, ale pro notebooky jsou z nějakýho důvodu lepší Intely...
    a obejvil se na obzoru další adept, taky nevypadá zle:
    http://www.alza.cz...25-d102731.htm
    :o)

    OdpovědětVymazat
  19. Tak jsme druhý no a coooooo no a coooo no a cooooooo!!!!! V pulce základní části extraligy je HC Litvinov o bod druhý za Vítkovicema. Vím že to sem nepatříí ale prostě jsem tu svou radost musel vykřičet!!! Litvinov -Kladno 4-0!!!

    OdpovědětVymazat
  20. Teda Teri, krásně píšeš, je to čtivé a je z toho cítit, že příběh s Mašínem, byl naplno prožit a zřejmě i dožit. Možná? ještě nějaká kapitolka přibude -přál bych vám to -třeba s ním ještě není ouplnej ámen - a jestli ano, tak ať jeho jedničky i nuly odpočívají v pokoji -jak jsi hezky poeticky řekla a já dodám: budiž mu křemíkové nebe lehké a jeho následník ať tě provází světem realným i světy virtuálními tak zdatně jako on.

    Vánoce ťukají na dveře -vypadá to, že Teroušek s Myšínkem nebudou dlouho sami a přijde k nim do party \"novej, mladej a bude to sekáč\" ten bílej vypadá i technicky dobře /až na tu sdílenou grafiku -ale i ta to určitě zvládne/ přeinstalit Vistu na XP není problém(teda většinou) a s XP to bude s 2GB ram svištět- já bych ti tedy doporučil a přál macbook, na něm i ty XP běhají volněji a o pohodovějším soužití se systemem a spoustě vychytávek co radost dělají ani nemluvě.. No každopádně ať je to kdo je to, hlavně ať zapadne do té comp.party, ať je Mašínovi důstojným nástupcem a tobě bezproblémovým kámošem.

    Nedá mi to, ale musím napsat, že i v takové smutné situaci jako byl náhlý odchod Mašína, jsi mi potěšila nadhledem a milým od srdíčka slohem (talent máš) i ze života příběhem a jmény Teríska tedy Terouše a Myšína na tváři milý úsměv vykouzlila -líbí se mi to), tož

    OdpovědětVymazat
  21. teri ale je rozdíl jestli máš originálu XP kterou jsi koupila nebo originálku kterou jsi dostala k notbuku bohužel je to velký rozdíl :( XP se tam dají doastat ale není to otázka 3 hodin jak při normální instalaci ale tak na den možná je lepší si sehnat bez OS (když nechceš ty visty) ale tam je zase úslalý že máš disk s-ata tam budeš při instalaci potřebovat asi externí disketovku (no i když se to taky dá zvládnout bez toho )

    OdpovědětVymazat
  22. no kouká se na tu tabulku hezky, o tom žádná... musíme si to užít aspoň teď v sezoně - pak přijde plaz-se-off a my zase dostanem nějakou Spartu, co se taktak procpe na poslední chvíli a z předposlední postupový pozice... :o/ No ale třeba ne :) uvidíme uvidíme....

    OdpovědětVymazat
  23. Hojahoj, spava nemoc polevuje a Teri je snad zpet :o) s blbym dotazem, jeste k adeptovi na Masina II. ...
    Tyka se to wifi a sitove karty - v technickejch udajich je uvedeno, ze to ma wifi kartu 802.11a/g/Draft-N... vite nekdo prosim, co to znamena? Na starym notase jsem mela B... vykoumala jsem, ze to je neco jako nejvyssi prenosova rychkost ci neco na ten zpusob, ale jde mi o to, jestli bude rychlejsi prijimac kompatibilni i se starsima vysilacema - abych si treba domu nemusela kupovat novej router...
    jo a k sitovy karte dotaz naprosto, ale naprosto debilni, ale prece se zeptam - Síťová karta 10/100 Mbit/s Ethernet je standardni normalni karta s portikem pro pripojeni k internetu po kabelu? anzto na tom jsem zivotne zavisla na koleji a mit pocitac s podivnou kartou, byla bych ponekud v haji :)

    Dekuju za odpoved zasvecenych (Bohemeee, Honzooooo ;o) a zdravim z doupete, mejte se fajn a ja jdu vit adventni venec :o)

    OdpovědětVymazat
  24. Tak co te týče té karty síťové tak s tou se ke kolejnetu připojíš :) takže bez netu neumřež :) Ta wifina nevím nevím jako řekl bych že by to mělo fungovat ale nevým jaký máš router :) ale tak se mrkni k bráchovy na kompl poku si matně vzpomínám tak ho má tak připojenej přes wifinu jestli rychlost bude 54M tak to je g a bude ti fungovat :)
    Tet jsme se mrkl na náš router a pokud ho máš od unetu tak se koukni na krabici ten co nám dali tak je b/g takže by to zvlád bez problému.

    OdpovědětVymazat
  25. super, díky moc moc MOC! Podívat se na router mě už taky napadlo, ale pořádně jsem nevěděla, kde ho máme a nechtělo se mně šplhat na půdu... no jo, nejen líná huba holý neštěstí...
    Tak asi je rozhodnuto :oD Díky moc za všecky rady a doporučení... a jestli mi v pondělí nevrátí Mašína I. opravenýho a funkční, pořídí se nástupce...

    OdpovědětVymazat
  26. Ještě jedna věc já se nevyznám v těch displejích ale co dost lidí říklá že je lepší mít matný display než leský prý se na tom lépe dělá :) Ale oskoušený to nemám :)

    OdpovědětVymazat
  27. To je pravda veliká, s tím displejem, já měla na starým počítači taky matnej a krom vadnejch pixelů s ním nebyl problém, matnej mi vyhovoval... jenže matný se už skoro nedaj sehnat :o/ většina noťasů má leštěný povrchy... holt jeden požadavek musí ustoupt, nemůžu mít všecko :)

    OdpovědětVymazat
  28. Tak vadný piely jsou všude. S tím nic nenaděláš.

    OdpovědětVymazat
  29. úvahy o nástupci se odkládají na neurčito... operace se zdařila a Mašín přežil, jen mu odešla baterka... ale to se snese! Juchůůů, bude se slavit :oD

    OdpovědětVymazat