29. 8. 2008

Galway Bay - song letošního Irska

ikona.songTak nám irskej sen skončil, aspoň pro letošek. Je to za náma. Včera jsme se po celonočním bdění na dublinském letišti zdárně navrátily zpátky na rodnou českou hroudu a rozešly se každá do té své vysočinské díry. A pomalu nám dochází, že zelený okouzlení, svoboda, poznávání, žasnutí a nicnemusení je definitivně pryč... A když vám do toho navíc ještě zní v uších i z počítače (pod jehož myší leží fungl nová myší podložka s úžasnejma slovama) takhle nádherná písnička v tak nádherným podání, padne na člověka zákonitě sentiment a smutek, že to je pryč... a o to víc se tam člověk touží vrátit. Takže jo - pro tentokrát je to za náma, but see you next summer. Nebreč, kojot, a naviděnou, Irsko. Příště tě budeme poznávat ze západní strany... od galwayského zálivu.  

Galway Bay

If you ever go across the sea
to Ireland
It may be at the closing of the day
You will sit and watch
the moon rise over Claddagh
And see the sun go down
on Galway bay

Just to hear again the ripple
of the trout stream
The women in the meadows making hay
And to sit beside
the turf fire in a cabin
And watch the bare - foot gosoons
as they play

For the breezes blowing over the sea's
from Ireland
Are perfumed by the heather as it blows
And the women in the uplands
diggin praties,
Speak a language
that strangers do not know

For the strangers came and tried
to teach us their ways
They scorned us just for
being what we are
But they might as well go
chasing after moonbeams
Or light a penny candle
from a star

And if there is going to be
a life here after
And somehow I am sure
there's going to be
I will ask my God
to let me make my heaven
In that dear land
accross the Irish sea

If you ever go across the sea
to Ireland
It may be at the closing of the day
You will sit and watch
the moon rise over Claddagh
And see the sun go down
on Galway bay

 
Galwayský záliv

Jestli se někdy vypravíš za moře
do Irska
Možná to bude na sklonku dne
Posadíš se a budeš sledovat
vycházející měsíc nad Claddaghem
A uvidíš slunce, zapadající
do Galwayského zálivu

Zase slyšet šumění
potoků se pstruhy
Ženy na loukách skládají seno
A sedět před
ohništěm z rašeliny v chatrči
A sledovat hrající si
bosé děti

Vítr, který fouká přes moře
z Irska
Voní vřesem, jak tak vane
A na vysočinách ženy
kopou brambory
A mluví řečí
jíž cizinci nerozumí

Cizinci sem přicházeli a snažili se
naučit nás svým způsobům
A opovrhovali námi jen 
proto, jací jsme
Ale i oni pozorovali
měsíční paprsky
A zapalovali od hvězd
ohníčky pěťákových svíček

Jestli po tomhle životě bude
nějaký další
A nějak si jsem jistý,
že bude
Chtěl bych poprosit Boha,
aby moje nebe udělal
V té drahé zemi
za Irským mořem

Jestli se někdy vypravíš za moře
do Irska
Možná to bude na sklonku dne
Posadíš se a budeš sledovat
vycházející měsíc nad Claddaghem
A uvidíš slunce, zapadající
do Galwayského zálivu



irsko.howth.utes

Tuhle irskou lidovku jsme poprvé slyšely od pana řidiče, který nás vezl autobusem na výlet na Cliffs of Moher. Povídal nám o Galwayském zálivu, ke kterému jedeme... a pak začal zpívat. A protože to s mým rozuměním mluvené angličtině není nejslavnější, stala se věc - přeslechla jsem se a místo "a language that strangers do not know" jsem slyšela "the land that strangers doesn't know". Pár písmen, která totálně převrátila smysl - z řeči, které cizinci nerozumí, byla najednou Země, která nezná cizince - a já zůstala užasle zírat, protože to naprosto vystihovalo můj celý dosavadní dojem z Irska. Země, kde nemám pocit, že sem nepatřím, že bych tu byla cizí...

Písnička mi nepřestala znít v uších ani při procházce po obrovských útesech, ani později. Po návratu do Corku jsem si našla na internetu text i několik zvukových verzí - ani jedna mi se ale nelíbila natolik, abych se obtěžovala s jejím zveřejňováním tady. Zato mě fascinovala předposlední sloka, ta o tušeném dalším životě a o prosbě k Bohu, kde má udělat nebe... Došlo mi, že s tím až na drobné výhrady (míň deště, Bože, v nebi určitě tak neleje...) souhlasím. A pochopila jsem, proč jsou Irové na svou zemi tak hrdí.

Písnička a jakési zvláštní dojetí z ní se mi vracely po celý zbytek irské anabáze. Jak se blížil odjezd, ozývat se přestala - sentiment vytlačil vztek na Ryanairy a vlastně na sebe samé, že jsme do letenek nevrazily o tisícovku víc a nemusely teď bojovat s patnáctikilovým limitem zavazadel, pročež bychom nemusely počítat každou ponožku, kterou ještě můžeme zabalit do kufru... a podobně. City problémům většinou nakonec vždycky ustoupí.

Problémy jsme nakonec přežily bez újmy, v patnáctikilovém limitu jsme domů dopravily všecko kromě toustovače, džbánku na čaj, šťakle a zbytků kosmetiky... a sentimenti se vrátili. A písnička taky -  ještě večer mi přišla teskná smska od Paaji s kusem textu Galway Bay. 

A tak jsem dneska vybalila svou úžasnou novou irskou myší podložku s textem Irish Blessing, zapnula mašín, po šesti týdnech ulovila wifi signál (jaký blaho, nemuset se plácat dolů a hádat se s nikým o kábl k internetu!), osvíceně spustila Youtube a jala se hledat nějakou verzi, která mi konečně padne do ucha a nebudu si muset kazit požitek přemítáním, že bych to nahrála nebo nazpívala jinak. Povedlo se. Když jsem si pustila tuhle nahrávku, kterou právě posloucháte, všecko to konečně do sebe zapadlo a mně se do očí nahrnuly slzy. 

Došlo mi, že irskej sen skončil a my jsme zpátky v realitě. Že je pryč vstávání v jedenáct, dělání si srandy z Dětí, požírání hamburgrů, sójobujónokečupostravy a šoustů a pití fuskočajů a mlíčnejch koktejlů, závisláckému sledování Dr. House; že je pryč nadávání na kopec k našemu domečku na Alexandra Road, tlemení se každýmu dalšímu LOVELY, hledání centů po zemi a v telefonních budkách, výpravy po Jonyho stopách, ba dokonce i výlety po velkých i naprosto nevýznamných místech, která stojí za to vidět... a hlavně nadšené jásání nad tím, že někdo umí irsky a je ochoten si s náma popovídat o tom, jak se má, jak se jmenuje, odkud je, v kolik ráno vstává a kolik má bratrů a sester.

Je to definitivně za náma a mně se po tom neuvěřitelně stejská, ale nemám strach, že bysme se tam nevrátily. Tahle země totiž nezná cizince - na tom si pořád trvám, i když to v písničce není... A i kdyby je znala, tak MY už tam cizinci nejsme.

Protože my té jejich řeči už higimid - rozumíme. Sice jenom beagainín, trošičku, ale budeme níos mó, víc. Slán anois, a hÉire - zatím ahoj, Irsko. Letošní irskej sen skončil, ale po loňsku a splněné naději v návrat už jaksi věřím, že i sny někdy můžou pokračovat. Pokračování toho našeho bude právě u Galwayského zálivu.

A než se s tou zemí znovu setkáme, snad nás bude chránit to, co přeje Irish Blessing...

Go n-éirí an bóthar leat.
Go raibh an chóir ghaoithe i gcónaí leat.
Go dtaitní an ghrian go bog bláth ar do chlár éadain,
go gcuire an bháisteach go bog mín ar do ghoirt.
Agus go gcasfar le chéile sinn arís,
go gcoinní Dia i mbosa a láimhe thú.

May the road rise to meet you.
May the wind be always at your back.
May the sun shine warm upon your face,
the rain fall soft upon your fields.
And until we meet again,
may God hold you in the palm of his hand.

Ať se naše cesty zase setkají
 Ať máš vždy vítr v zádech
Ať slunce svítí a hřeje Tvou tvář
Ať déšť jemně padá na Tvá pole
A než se znovu setkáme,
ať Tě Bůh chrání svou dlaní...

13 komentářů:

  1. Ách,óch,... moje závist roste... :)

    OdpovědětVymazat
  2. ta písnička je moc chytlavá taková krásně nostalgická dokonce i já kterej jsem v Irsku v životě nebyl pocituji po něm při ní stesk,ale já se vyléčím a pak se Irsko těš Tullamorka poteče proudem!!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Jameson je lepší :)))
    a Irsko je krásný, tak to pak tou lodí můžem vzít místo po Vltavě nahoru po Labi, do Severního moře a kolem Anglie do Dublinu ;oD óóó, to se mně líbí, koukej se rychle vykurýrovat a jedeeeem :)
    PS: ale toho Jamesona jednou fakt dáme!

    OdpovědětVymazat
  4. Ty kdo víš a ty kdo znáš.... Terinko... Is sibh ar anamchairde... Tá athas rud go hiontach... Ach níl ceannaigh airgead.

    OdpovědětVymazat
  5. TERI TERI TERI od kdy teče řeka do kopce??? Takže správný náříčnický výraz je jak???? Dolu po Labi,-DDD A vidíš na to mám i kapitánskej patent,ale lepší by bylo když vezmeš mapu já ti popíšu trasu jak by to šlo i s říční lodí,-) Vypluješ z PRahy přes Hořínský kanál do Mělníka z Mělníka přes Lovosice,ústí,Děčín,Dráždany,Míšen,Riesu,Torgavu do MAgdeburgu tam přes zdvihadlo na Mittellandkanal směr Wolfsburg,Braunschweig,Hanover až na jeho začátek tam najet na Dortmund-Ems kanal a přes Munster doplout do Datteln tam odbočit na Wesel-Datteln kanál a po nem se dostat na rýn ve Wesel a přes Nijmegen a přístav Moerdijk doplout k Atverpám tam vyjet na námořní cestu směr Vlissingen tudy vyplout na volné moře a hurá směr hrdý Albion a kolem jižního pobřeží to vzít do Irska cirka za necelý tři tejdny jsme tam pokud nás nesestřelí bouře v La Manchi

    OdpovědětVymazat
  6. Northy, já to beru podle mapy, co je na severu, to je nahoře :))) no jo, ostuda sem... ale ta trasa vypadá pěkně, jdu si to najít na mapě - takovej třítejdenní výlet by byl akorát do zkouškovýho :oP

    OdpovědětVymazat
  7. no to už aby jsme vyyrazili co ????Hola hola školní rok volá tož odpoledne u parníků uneseme parník Primátor Ditrich jak kapitán Korkorán a vzhuru za dobrodružstvím :-DDDDDDDDDD

    OdpovědětVymazat
  8. Northy a Teri, a vezmete mě s sebou?:)

    OdpovědětVymazat
  9. Paaja no samozřejmě přece nenecháme Terčino dovjče doma. Jen si musíš holt udělat na to snění čas páčevá v reálu se to neuskuteční ani kdyby jsme se zbláznili vlastní lod nemám :-((( Jedině až budu ten prezident :-DDD

    OdpovědětVymazat
  10. žádnej problém, pučíme si šlapadlo - na Střeláku maj za 120 na hodinu pro čtyři lidi - to uvezem i žrádlo na cestu :)))))) a pojedem až do Dublinu... saaaakra, to je nápad!

    OdpovědětVymazat
  11. Tý fole Teri to je nápad nu a na plavebních komorách to bud přenesem nebo když se nám nebude chtít počíháme si až pojede lod a vlítnem tam s ní :-DD tak hurááááááááá do světaaaaaaaaaaa

    OdpovědětVymazat
  12. byl jsem tady a zase se vrátím... A se mnou přijde zákon! :)

    OdpovědětVymazat
  13. @Teo, vítej tu, jsem poctěna návštěvou a příslibem dalších :o)

    Northy: v tom případě sebou musíme hodit, aby nám ty půjčovny nezavřeli :))) dýl než do října mít otevřeno určitě nebudou... Tak to abysme začali balit, bando :)

    OdpovědětVymazat