13. 8. 2008

Akce Cork 6: Detektývka domácí

ikona.corkDivné věci dějí se tu, v našem domečku na Alexandra Road. Jak víte, minulý týden nás opustil náš pan domácí Dan, jsa zamilován, odjel si na dovolenku. Sliboval sice, že nám občas zavolá a zkontroluje si nás, ale věřte si zaĺubenému kokosovi... Nějak jsme s obzvláštním kontaktem nepočítaly. Že ale věci zajdou až tak daleko, jak zašly dneska, to jsme nečekaly...

Už před pár dny jsme se pokusily dopátrat kabelu k Paajině kameře, který nám pan domácí před odjezdem zapůjčil. Jenže po káblu jako by se země slehla, i napsaly jsme panu domácímu smsku, jako jestli nám tu ten kábl nechal a jako kde je. Pohoda, normálka. Jenže - smska mu nedošla jeden den, nedošla ani den druhý - a nám to začalo vrtat hlavou.

Chápu, že člověk, ještě k tomu zamilovanej člověk, není na dovolené k zastižení 24 hodin denně. Ale prosímvás, i kdyby měl mobil vypnutý, tak ho snad jednou dvakrát do dne zapne a podívá se, jestli ho někdo neshání... ještě navíc, když pronajal domeček cizím lidem a ti mu třeba můžou něco chtít.

Smska nedošla a my začaly s Paajou včera rozvíjet teorie, že slečna, za kterou pan domácí odjel, je masová vražedkyně a našeho Dana teď drží a mučí někde ve sklepě, jestli už ho rovnou nezahrabala někam do zahrádky. Jo, srandičky srandičky. Jak řekla Paaja: "Ty se tomu směješ, ty vole, ale ono to už je fakt divný..."

A dneska ráno se to stalo ještě divnějším. Blaženě si spíme, maje v deset ráno pravou půlnoc, když tu zvonek. "To je pošta, nesou nám ty obálky s PPS, ale to šoupnou dveřma," teoretizovala Paaja, nechtě vstávat. Jenže zvonek nezmlkl a Paaja se tedy skoulela z věže dolů.

Za dveřma cizí pán seriózního manažerského vzhledu. A že je landlord (majitel domu) Mark a kdo je Paaja, a jestli je doma Daniel. Ha. Paaja se zachovala hrdinně, pozvala landlorda dále do jeho vlastního domu a jala se zodpovídat jeho všetečné dotazy, jako kdo teda jsme, kde jsou ti, co tu být mají, kdo tu je ještě, odkdy dokdy tu kdo je, odkud jsme... a hlavně kde je Dan a jestli jsme mu platily. Pan landlord se totiž za naším panem domácím vypravil osobně, neb mu Dano už nějakou dobu neposlal nájem za bydlení - rozuměj za celý dům. A že se mu ho nedaří zastihnout na mobilu. To nám taky ne, posteskla si trefně Paaja.

Nechala pana landlorda vyřídit manažerský telefonát a vyrazila mě vzbudit, abych z toho taky něco měla. Bleskurychle jsem zavolala Sedláčkům - plánovali s panem domácím, že by je na pár dní navštívil na Vysočině, tak tedy se optáme, jestli o něm něco neví a jestli se jim neozval... Hádáte správně, neozval.

Pan landlord dohovořil a začal řešit znovu: kdo jsme, proč jsme, odkud jsme, kolik jsme platily a kdy, kolik ještě platit budeme. A že ať těch zbývajících 120 eur neposíláme na Danův účet, jak bylo domluveno, ale ať to pošleme přímo jemu. A Danovi ať napíšeme mail, že se má landlordovi neprodleně a urgentně a okamžitě ozvat.

Posléze vyrazil pan majitel na obhlídku stavu své nemovitosti. Původně jsme myslely, že si chce jen ověřit, jestli si Dan nechal v pokoji věci a hodlá se sem ještě vrátit, pak to ale prošel všecko. Akce byla tak rychlá, že jsme se ani nestihly stydět za náš mrdník (a jakože expanduje solidně, mrdník čili bordelzóna už pohltila skoro celý náš věžní pokoj...), jen taktak jsem stihla přivřít okno, které bylo zabedněno - proč asi, aby se neotevíralo. Paaja ovšem o mé kamufláži nevěděla a věc vybalila narovinu - vysvětlila, že se tam nedalo být, pan landlord naznal, že se okna sice otevírat nesmí, protože jsou starý a vypadly by, pak ale pravil O.K. a dál věc neřešil.

Dole obhlídka pokračovala a landlord Mark zjistil další újmy: v kuchyni měla být mapa Corku - není. V zařízení, které spouští alarm zabezpečení, je zalomený klíč. Deska, která má držet otevírací okno v obýváku, aby do něj nikdo nevlezl zvenčí, není. Nikdo nám nevysvětlil, jak se zachází s odpadky a dneska nám ujeli popeláři, kteří jezdí jednou za 14 dní.

Obdivovala jsem nebetyčný klid pana landlorda, zatímco zjišťoval všechny tyto katastrofy. Opsal si naše údaje, vzal si na nás telefony, dal nám kontakt na sebe a požádal nás, ať se sakra pokusíme sehnat toho kojota Dana a ať se mu jako laskavě ozve. Slíbily jsme, že učiníme a taky jsme učinily - ale vy byste věřili, že někdo, kdo má týden vyplej mobil, bude najednou dostupnej na internetu?

Vypadá to jako katastrofální situace, pro nás ale skoro nic neznamená. Za týden odjíždíme a pan landlord se tvářil, že chápe, že nemůžeme za nic kromě toho otevřenýho okna. Peníze za poslední týden jsme mu už poslaly, oznámily jsme mu to mailem... Víc po nás chtít nemůže a taky to asi dobře ví.

Jen nám to dneska pořád vrtá hlavou. Co se tady vlastně děje? Kam ten kokos domácí zmizel a proč je k nezastižení, proč landlordovi nepřišly prachy na účet... "Děti", naši noví mladí slovenští spolubydlící, dneska ironicky poznamenaly, že doufají, že se Dan ještě vrátí. Poněkud extrémní možnost, ale... i ta nás už napadla. Je to všecko nějaký divný.

To je detektývka, co? Bojíte se? Těšíte se na rozuzlení?

My taky.

10 komentářů:

  1. a co když landlord drží Dana ve sklepě a je sám podvodník a vrahem je zahradník???? Otázkou pak zustává zda je Dan gay což by leccos vysvětlilo s tím že landlord ze žárlivosti uvěznil milého Dana jelikož byl milencem zahradníka. Sakra koukejten apsat pokračování kdo to má vydržet!!!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Pozor na to, zvažte hů is hů !!! :)
    Pustíte do baráku cizího člověka, kterej vše obhlédne, potom se vloupá, vykrade vás, popř. s váma udělá ještě něco horšího :( . A kdo za to může???
    Nebo vám byt pronajal vloupivši se zloděj, vydělal na vás majlant (majland?) a vy budete platit znova...
    Nebo jsou všichni podvodníci, pravý majitel se teprve dostaví a nechá vás zatknout policii ... :) (a uletí vám letadlo)!!!, pro nepřítomnost u zápisu vás vyhodí ze škol a vy skončíte v tom irským vězení, co jste tak obhlížely...
    ŘIĎTE SE HESLEM: KDO UTEČE, VYHRAJE!!! :)))

    OdpovědětVymazat
  3. Případ vyhlíží až příliš učebnicově... je možné, že si o nějaký čas prodloužíte pobyt v Erinu, a sice na státní útraty, neboť jste pravděpodobně byly poslední, kdo viděly Dana živého - snad to odpečetěné okno nebude považováno za předmět doličný (v Praze totiž z historie známe takový speciální způsob, jak odstranit nepohodlnou vrchnost).

    OdpovědětVymazat
  4. ale že jsme jim vllili optimismus do žil co????

    OdpovědětVymazat
  5. Zahradník byl přece pěstitel Adély, jež ještě nevečeřela (to jste urnalistky? vraťte diplom!), tak teda šťastnou cestu do KILL-arney.

    OdpovědětVymazat
  6. Ohledně zahradníka: Před mnoha a mnoha léty, v seriálu Hříchy pro pátera Knoxe (pointou seriálu bylo zásadní porušování principů dobré detektivky), jsem o tom něco málo zaslechla a ještě míň si zapamatovala. Prý v určité době bylo pravidlem laciných detektivek, že vrahem byl zásadně zahradník. Byl vždycky po ruce (poruce??? :) Proto se potom stalo pravidlem, že zahradník nemohle být vrahem nikdy.
    Teď mě napadá: Vy NEJSTE zahradníci ani zahradnice!!! Jeví se mně ještě čtvrtá (ta nejhroznější) varianta vaší detektývky!!!

    OdpovědětVymazat
  7. Landlord se jmenuje Mark, jen když to přežene s konzumací Jamesona, pak je James. To je přece úplně logický! :-D

    OdpovědětVymazat
  8. tedamama: My mu nic neudělaly, sice nás ožíral a sliboval nám wifinet a nesplnil, ale jinak ho máme vcelku rády a nic bysme mu neprovedly... leda že bysme se do něj bývaly v skrytu duše zamilovaly, nevěděly o tom a v záchvatu žárlivosti na Danku ho zavraždily :))) Ale zatím nám doma nic kromě pytlů s odpadkama nesmrdí, takže snad dobrý =o)

    No Hříchy pro pátera Knoxe nás taky napadly, ale na netu jsme našly jejich seznam a zahradník tam nebyl... jen že vrahem nesmí bejt číňan :)

    Martine, na tu Adélu jsem si nevzpomněla, pravda pravdoucí! Stydíme se velice... Jinak z KILL-Arney jsme se zdárně vrátily, taky nás zdejší názvy fascinovaly - na Kill tu začíná polovička měst (druhá polovička začíná na Bally, což je z irštiny a znamená to překvapivě město :) - a Cill je prosím kostel a Killarney, tedy Cill Airne, je Trnkový kostel. Takže žádný vraždy, milí přátelé, ale čistá irská zbožnost ;o) i když, to se nevylučuje - napřed vražda, pak pokání v kostele, ale to už moc kombinuju - už mi ta naše detektivka leze na mozek :o)

    No a v samotné věci D novýho nic, Dan se stále neozývá (překvapivě), jen Dětem dneska přišel mail, v němž landlordova sekretářka žádá o neprodlené uhrazení 2.200 eur za předchozí měsíc... evidentně jí neřekl, na čem se s náma domluvil, bobek na to, počká to na Dana. A NÁM žádnej majl nepřišel...

    OdpovědětVymazat
  9. hele, ale na tos možná kápl :o) Pak by to ale znamenalo, že se s Jamesonem pan landlord kamarádí hlavně v práci - což by ale zase vysvětlovalo ten dnešní prapodivnej mail... Děkujem za vyřešení aspoň jedné záhady! Jestli zjistíš, kde je Dan, tak Tě pasujem na našeho dvorního kolejního detektiva :o)

    OdpovědětVymazat
  10. A je to totální kokos, je v Chorvatsku a volal z tamního čísla, my neznámý zahraniční čísla neberem (pokračování detektivky - oběma nám ráno volá cizí číslo - na irskej mobil, kterej skoro nikdo nezná - to byly nervy, co to je za zemi a kdo to byl...!)
    Pak jsme volaly zpět, sežralo to skoro deset eur, pokecaly jsme si s recepční, co neumí jinak než chorvatsky...
    načež nám ten kokos řekl, že je všecko v pohodě, že s landlordem hovoril a že je bordel v bance a že to dá do poriadku...
    Na pohádky sice moc nevěříme, ale co, ať si to vyřeší, až se vrátí... Hlavně že je živej, blbec. Zahradníka na něj, kokosa jednoho...
    Uuuuuuuuuuuuuuuf =o)

    OdpovědětVymazat