11. 2. 2008

!!! KAM SE VÁM TOČÍ? !!!

ikona hvezdyPřátelé, kamarádi i náhodní příchozí, jsme s Paajou v šoku, jsme konsternovány a nevěříme svým očím a svým hlavám. Proto jsme se rozhodly se s vámi o zdroj naší konsternace podělit. Otevřete-li si pokračování článku, uvidíte pohyblivý obrázek, siluetu dámy. Silueta se otáčí. Co nás zajímá? Otáčí se dáma VE směru hodinových ručiček, nebo PROTI?
Je to zajímavý test vašeho mozku. Co to znamená, to si můžete přečíst pod obrázkem. A teď ještě... proč jsme z toho tak konsternované? Napřed se nám, mně i Paaje, dáma suverénně točila v jednom směru. Druhý jsme si neuměly představit ani ve snu, prostě to NEJDE, abyste něco přiměli otáčet se opačně, když se to otáčí nějak... Jenže pak jsme si začaly obrázek postupně zakrývat... a ono se to pomalu začalo hýbat naopak. Napřed jen části těla, když jsme odkryly celek, přeskočil pohyb zpět na původní směr. Všecko to prostě obrátit nešlo.
Pak jsme si otevřely víno. A když měla každá z nás v sobě dvě skleničky, spustily jsme dámu znovu. Jede v původním směru. Pak přinuť kousek těla změnit směr... a pak to najednou šlo celé dámě. Najednou se točila naopak!!! Chvilka dalších snah a pokusů - a naučily jsme se ji měnit směr na povel. Z jednoho směru do druhého to jde líp, z druhého do prvního hůř, ale jde to. Jsme z toho poněkud mimo a pořád to nechápeme. Ale dost plků - podívejte se na ni sami, je v Pokračování.
A MOC prosíme... napište do komentářů, jak se točila vám. A povedlo se vám ji přimět ke změně směru pohybu? Pokud ano, jak? Od čeho jste začínali? A změnila směr napořád, anebo jen na chvilku? A umíte ho měnit na povel, když se vám chce, anebo si to dělá "samo"? Povídejte, pište. Jsme neuvěřitelně zvědavý...
otaciva.zenstina

A teď: Co to všechno znamená:
(Text je převzat z řetězového mailu, doufám tedy, že se na něj nevztahují žádná autorská práva :o) Kdyby ano, nechť se autor ozve a já ho hrdě uvedu jako autora)
Nejprve statisticky: Obecně častěji se figurka točí lidem doprava. Mnohem více ženám. Těch žen, kterým se točí doleva je sotva čtvrtina. U mužů je "levotočivých" podstatně více, ale přesto jen asi slabá polovina. Ale více žen, nežli mužů, ji po čase dokáže vidět otáčet se na obě strany a to některé dokonce dle vlastní vůle.
O co jde v tomto testu? O zjištění, která ze dvou vašich mozkových polokoulí je dominatnější. Pravá, zodpovědná za city, emoce, obraznou a symbolovou představivost, prostorové a časové vnímání, orientaci, fantazii, imaginaci, kreativitu atd., nebo levá, zodpovědná za logiku, analytické, matematické a pojmové myšlení, verbální myšlení a jazyk, praktické tvoření, strategii atd..? Pravotočivost ukazuje na pravou mozkovou hemisféru, levotočivost na levou.
Jak je ale možné, že tu holku v jednu chvíli vidí dva lidé otáčet se každý na jinou stranu? Nebo i jeden člověk ji vidí otáčet se na druhou stranu, nežli před chvílí? Celý fór je v tom, že vzhledem k tomu, že to je jen plošná silueta postavy (tedy stín), tak ani u jednoho obrázku, ze kterých se skládá tato gif-animace (je jich celkem 34) nemáte jistotu, jestli na tuto postavu koukáte zepředu, nebo zezadu, zprava nebo zleva - tedy jestli ta zvednutá ruka a noha je pravá nebo levá (atd.). Při statickém obrázku si tento problém dokážeme uvědomit a vůlí siluetu postavy dokážeme vidět jednou zepředu a podruhé zezadu (respektive zprava či zleva). Ale když tyto sporné obrázky na sebe začnou ve smyslu filmového pásu navazovat, náš mozek je musí vyhodnotit jako plynulý pohyb a aby nezkolaboval, musí určit i na kterou stranu. A to vlastně zpočátku bez naší vědomé vůle.
Ti, kteří dobře dokáží ovládat své mozkové hemisféry, dokáží vědomě "otočit" směr pohybu figurky na libovolnou stranu, některým se smysl otáčení mění náhodně (nedokáží jej ovlivnit vůlí) a u těch, kteří figurku vidí vždy otáčet se pouze na jednu stranu, je výrazně dominantní jedna mozková hemisféra. (doufám, že snad neexistují jedinci, kteří by pohyb figurky nevnímali jako otáčivý - ti by pravděpodobně měli problémy i se sledováním filmů a pod.) Vzhledem k té základní spornosti určení stran u stínové siluety, lidé, kteří dokáží vidět změnu smyslu jejího otáčení, říkají, že "přeskakuje z nohy na nohu".
Připravte se na to, že někteří se budou do krve hádat, že "to přece není možný, aby se ta holka točila na druhou stranu!" I mě chvíli trvalo, abych to byl schopen jenom připustit. Kromě tohoto, jsem se dozvěděl ještě pár kuriózních vysvětlení, od lidí s podezřením na nějaký chyták, kteří se snažili z jednoznačné odpovědi vlevo - vpravo nějak vykroutit ať už rádoby vtipnou odpovědí, anebo "seriózním", ale o to úsměvnějším, krkolomně logickým vysvětlením.
 

23 komentářů:

  1. Už jsme se s Dejvem pohádali - jemu se točí doleva, mně doprava. A oba jsme o tom druhém tvrdili, že je úplný pako, že je to přece úplně jasný.

    OdpovědětVymazat
  2. Chvíli se točí doleva, chvíli doprava, někdy se otočí na povel, někdy sama od sebe. Chvilku dokonce pohyb nebyl otáčivý, ale vrtěla se sem-tam, a to zády ke mně (co to znamená, když se imaginární slečna obrací zády? Ach jo...)

    OdpovědětVymazat
  3. Už ji ovládám... ta motající se noha (špička) se musí vždycky představit na druhé straně a ona změní směr pohybu dle přání. Noha se nesmí sledovat do otočky...

    OdpovědětVymazat
  4. jj.. tj. bezva obrazek

    toci se mi jak ji necham (vetsinou rovnou po smeru hodin) nebo se toci jak chci (otaceni se zmeni naprosto plynule)-kdyz jsem se na ni dival jenom \"po ocku\" a cetl si text tocila se sama o sobe stridave..

    podivate li se na tento obr. http://bohem.bloguje.cz.../test.gif -tak o nem se zase rika, ze jestli uvidite tocici se kruhy, tak si mate dat pauzu.. ,bo vas postihlo neco jako stres ..-)

    OdpovědětVymazat
  5. To je výborný! Co jsem se s tím před časem natrápil:o) Točí se mi doleva, ale když se soustředim, umim si ji představit i opačně - zakreju horní polovinu těla a snažim se přesvědčit, že teď je ta noha vepředu, teď vzadu... je to fuška. A nejlepší na tom je, jak se lidi dokážou hádat o ten svůj směr:o)

    OdpovědětVymazat
  6. Je to skvělý! Točí se, kam chci :-) Nejdřív se točila doprava, pak jsem chvilku ujela očima k textu pod ní a najednou změnila směr. A pak jsem si řekla, že směr její rotace otočím, když si v hlavě obrátím pořadí, v jakém vidím nohy. A funguje to pak docela lehce. Může se \"vrtět\" nebo točit, na kterou stranu chcete :-) Zajímavé, vidím něco takového poprvé.

    OdpovědětVymazat
  7. Teda, koukám, že se mi tady schází nějaký extra nadaný čtenářstvo, který umí ovládat svou mysl ;o) Já už to taky umím, ale trvalo to nějakou chvíli. Teď se buď točí, nebo komíhá tam a zpět. Když ji chci přinutit, aby změnila směr, musím na cvhilku odvrátit oči a zachytit pohyb v tu správnou chvíli - když švihá jakoby zadní nohou a chystá se jít dopředu, pak to jde. Jakmile tohle nechytím a neudělám si jednu dvě otočky, začne se komíhat a pak se už potvora neroztočí.

    Přemýšlím, co to asi vypovídá o mým mozku :)))

    OdpovědětVymazat
  8. Jsem z toho fakt unešená, chodím se na slečnu dívat několikrát denně a cvičím si její ovládání :-)

    OdpovědětVymazat
  9. tak si ji ulož a můžeš ji mít v počítači ;o) i když, to by mi zase nerostla návštěvnost...
    Mě nějak pořád poslouchat odmítá, když chci, aby se točila, tak se začne natruc kmitat. Mamka mi ale poradila zajímavou věc - když se jí koukáš na horní polovinu těla, tak se točí jaksi ochotněji... kdežto když se jí zaměříš na nohy, začne se spíš kmitat. Asi nemá slečna ráda, když jí někdo očumuje nohy a chce ho setřást :)))

    OdpovědětVymazat
  10. Já si dal skleničky čtyři a točila se mi i s monitorem:-) Ale když se zakryje všechno po to chodidlo, které je víc dole, a pak si řeknu \"doprava\", tak se točí doprava...a funguje to i obráceně.

    OdpovědětVymazat
  11. Když jsem na to koukal ze začátku, tak jsem nevěděl jak na to, točila se mi z prava do leva, když jsem se koukl z monitoru kamsi pryč a vrátil jsem se, točila se obráceně, tak jsme to zkoušel ale nebyl pravidlem požadovaný výsledek. Postupem času jsem to začal zkoušet na stínu, bylo to lepší ale nebylo to ono. Nejlepší je koukat na nohy, to si pak s děvčicou můžu točit kam chci. Kdyby to tak fungovalo i s živejma :) No nic, srandy jsme si užili a opět k vážné práci. Nemá to co dělat s levou či pravou půlkou mozku. Znáte přece: \"Co vás bolelo nejvíc při operaci z muže na ženu? Když mi uřízli... Ano, když vám uřízli... Půlku mozku!\" Z toho vyplývá že by se dívčímu a pohlaví otáčela vždy jen jedním směrem v závislosti na tom s jakou půlkou mozku se narodila... Přece to není dělané tak že by dívčí pohlaví a možná nejen pohlaví, bylo v nevýhodě! Je to jinak fantazie, představivost, to je to oč tu běží!

    OdpovědětVymazat
  12. Sakra...Uff, musím říct že jako hypnotizér bych se asi neuživil :D Ale zkusím se k tomu vrátit s nějakou špetkou krve v alkoholu a třeba to zafunguje...zatím se mi točí doleva a nevím jestli je to mou hemisférou, nebo tím, že jsem tu zrovna poslouchal legendární album od Entombed - Left Hand Path :-))

    OdpovědětVymazat
  13. Pěkné. Tak jsem si zase trochu připoměl, jak mě ta moje hlavinka umí taky pěkně ošulit. Nejdříve jsem měl jasno, viděl jsem, že se točí doprava a bylo nepředstavitelné vidět to v tu prvotní chvíli obráceně. Přitom ta černá silueta nemá žádný daný směr otáčení, je totiž pouze dvojrozměrná. Tak si to ten mozeček nějak dovylepší sám. On nepřijme to co vidí tak jak toje, ne. On hned vidí hezkou holku jak se otáčí, tudíž když už se rozhodne (aniž by si to sám uvědomil!), že se otáčí, tak se prostě otáčí a okamžitě se tedy rozhoduje na jakou stranu. V tu chvíli je obtížné vidět to jinak. Dokud ovšem najednou není vše obráceně...Nevím jestli to souvisí nějak s používáním hemisfér, osobně bych tak jasnou spojitost neviděl, ale takto krásně spatřit to ,jak mi ten mozeček dotváří realitu dle své zkušenosti a libovůle je pro mě fascinující a řekl bych velmi poučné.

    OdpovědětVymazat
  14. Tak já sem na to kápnul tak, že v určité části rotace slečny prknu a šup jede na druhou stranu. Mrk a jede zasejc z5. Jinak je to pěknej úlet.

    OdpovědětVymazat
  15. je to dokonalé, měním si jí jak chci a to jen když mrknu v určitém stavu baletky a ona se mi přehodí na druhou stranu je to legrace a naprostá haluz jak je ten mozek dokonalej !!!

    OdpovědětVymazat
  16. točí se mi na obě strany

    OdpovědětVymazat
  17. Nemůžu si pomoct, ale stále se mi točí jedním směrem

    OdpovědětVymazat
  18. Pepo,
    nesleduj špičku nohy do otočky, ale přejdi očima na druhou stranu, noha se otočí. Když chceš, aby se motala, sleduj očima špičku dál do otočky. Mně to aspoň spolehlivě funguje. Buďto se motá nebo kmitá sem tam, jak chci.

    OdpovědětVymazat
  19. Vlastra vestková20. října 2010 v 15:19

    Come stai ??? ma sta ????

    OdpovědětVymazat
  20. stačí čekovat odraz od toho tam taky je ;)

    OdpovědětVymazat
  21. teš sem z toho tak zblblej že se mi vždycky v půlce otočky začne otáčet druhým směrem :D

    OdpovědětVymazat