12. 12. 2007

Výsledky mého pracovního úsilí konečně online!

ikona.aktualneJe to tak: po pěti službách v redakci Aktuálně.cz jsem se dneska po příchodu do práce dověděla, že mi byl konečně zveřejněn článek! Taková pocta... Mému žurnalistčímu egu to dělá velice dobře, to zase jo - motivována jsem dneska v práci dokonce ani neusínala a napsala jsem zprávu tak úžasnou, že byla zveřejněna taky a ještě jsem za ni byla pochválena. No co je Terinka? :o) 

Přiznejme si to, Terinka je prostě Hvězda a něco z ní bude. Minimálně ze mě bude slečna externí redaktorka, neboť mi už minulou středu byla nabídnuta smlouva! Protože se mi v redakci líbí (nejen díky slušným platovým podmínkám a nápojům všeho druhu zdarma :))), ráda jsem nabídku přijala. Takže už svědomitě vyplňuju dotazník pro zaměstnance a dělám si zuby na první lednovou výplatu. Bude se hodit - kvůli Vánocům jsem se musela oficiálně zadlužit u rodiny... Potupná situace.
Tak ale zpět k mému publikačnímu veleúspěchu. Věc první, zveřejněnou bez mého tušení už předevčírem, si můžete přečíst tuhle: Norové postaví ekologickou elektrárnu na mořskou vodu . Takováhle veleprestižní populárněvědecká nebo přírodovědná témata jsou zatím mým nejčastějším předmětem zájmu, ovšem ne že by mi to vadilo. Člověk se při psaní dozví zajímavé věci a mnohdy je nucen provětrat i angličtinu, což mi ale vůbec nezaškodí.
Angličtinu jsem větrala i dneska při zpracovávání mého druhého zveřejněného článku. Dneska jsem oproti zvyklostem byla představena a dána k dispozici šéfeditorovi a redaktorovi sportu Pavlovi. Pavel mě pověřil sepsáním zprávičky fotbalové ze zdroje anglického - budiž, to by se mělo zvládnout... Zpočátku jsem se zděsila, zadrhnuvše se hned na třetí větě anglické původní zprávy. Po chvíli se mi ale povedlo se v informacích zorientovat, pochopit a dohledat si souvislosti, díky čemuž jsem pochopila  i tu nepřeložitelnou třetí větu. A nebyla bych to já, kdybych se nakonec na kritickou větu nakonec nepodívala nezaujatým pohledem. V tu chvíli mi došlo "ty vole, co v tom hledáš za složitosti"... Zmátla mě jedna blbá, pomlčkami oddělená vložená věta a seznamáckému slovníku neznámý výraz - z něhož se nakonec po logické úvaze vyklubal hrot útoku. Po překonání tohoto klíčového problému už to šlo krásně. Několikaodstavcová zprávička, propojení s předchozími články, fotečka... (Přínos další veliký: Zjistila jsem, že není-li u fotky jméno autora, znamená to, že pochází z agentury Reuters, což je fajn, neboť reutersácké fotky se smí zveřejňovat...) Za svůj velevýtvor jsem byla pochválena, jakože to je výborně sestavená zpráva... =o)  No a abych to nenatahovala, pokochat se můžete zdeTrenér Chelsea: Ševčenko v nedělním derby nastoupí 
A to by pro dnešek coby výlev snad stačilo. Jdu pokračovat v dnešním pracovním nasazení a vrhnu se na dokončení závěrečných titulků ke čtvrtému dílu irštiny. Těšte se - ještě dneska večer to hodíme na net! A jako vždycky máme pocit, že to je lepší než předchozí díl... Ověřit si to můžete na adrese, kterou už sice určitě znáte, ale pro jistotu... * DEGÉN TV * na vás čeká!!!
PS: Při čtení článků na Aktuálně si povšimněte geniální autorské podpisové zkratky! (A nepleťte si autora s fotografem, prosila bych... když se mě dneska nezávisle na sobě ptali napřed mamka a pak taťka, jestli je teda autorem ten Roman Staněk nebo já, docela jsem se pobavila...)  Pěkně jsem si se svým jménem pohrála, ne-liž? Maminka naznala, že to jsem si tam už rovnou mohla dát (chrst) ... Zvukomalebné by to bylo taky, ale písmenka se mi nehodí. Ale ani můj (trs) není k zahození, co myslíte? :))) Kam se hrabe (ter) z léta v Mladé Frontě. Já se prostě vypracovávám...
PPS: A když už dneska tak pěkně odkazuju, neodpustím si ještě jeden link. Je sice úplně mimo téma i mísu, ale tomuhle se prostě nedalo odolat:
http://www.novinky.cz/clanek/128779-muz-vypil-u-letistni-kontroly-litr-vodky-nechtel-ji-vyhodit.html ...

5 komentářů:

  1. (trs) = symbol \"divoce rostoucí vegetace\" a zároveň \"trsání\", čtu-li správně mezi písmeny. (Nebo míříš ještě výše, k focení pro reuTRS?)

    PS, vódka: nejen mimo téma a mísu, taky mimo šablonu.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tak Martine, a ještě jsi opomenul trs, trs, trsátkem o struny :)

    Vódka mimo šablonu? Ona se Ti nezalomila? a to mně teda áno, chýba asi bude ve vašem přijímači...

    OdpovědětVymazat
  3. Rézi,
    jsem velice ráda, že se ti daří aspoň co se týče pracovních aktivit. Vedou mě k tomu ryze sobecké osobní důvody
    - doufám, že se konečně alespoň částečně začneš živit sama. To je potěšující zjištění a mně kyne z tohoto zjištění naděje, že časem uživíš snad i mě :) .

    OdpovědětVymazat
  4. TY:
    Živit, uživit? Co to je? A uživit NĚKOHO?? Jediný, co zvládnu uživit, jsem já, a to mi ale docela jde - třeba dneska jsem se při špízování kolem letiště zdatně živila obloženým chlebem a nakost zmrzlou karamelovou tyčkou =o)

    OdpovědětVymazat
  5. dlouhé odkazy si jak chcou zalamují pouze některé prohlížeče. jiné když nemají předepsáno zalomit, tak nezalomí. přesněji: zalomit ani neumí, nejvýš přečnívající text ořezat http://www.jakpsatweb.cz...low.html

    OdpovědětVymazat