22. 11. 2006

Křivda dvojnásobná

Příhoda z rychlíku Brno - Praha...


Tak jsem se včera zase naštvala. Jedu si večerním rychlíkem do Prahy, výjimečně i docela s chutí, když ke mně přistoupí mladá průvodčí. Předložím jí lístek a průkazku a už chci zase zaklapnout doklady, když mě paní zarazí, vyžádá si do ruky můj průkaz na slevněné studentské jízdné a neprodleně jej začne zkoumat. Načež mi oznámí, že moje průkazka dneska neplatí, jelikož je neděle a já mám na kartě proškrtnuté okénko, což znamená, že platí jen v pracovní dny. Marně se bráním, že s průkazkou jezdím už dva měsíce a nikdo si na nesrovnalost nestěžoval, nehledě na to, že u minulých typů kartiček to bylo právě opačně, proškrtnutí znamenalo platnost i o víkendech. Proč mě tedy na rozdíl někdo neupozornil, když jsem si průkaz pořizovala? Paní průvodčí se na mě přísně a ošklivě zadívá a odvětí, že průkazky nejsou stejné, mezi modrožlutou (již jsem vlastnila dříve) a oranžovou (nynější) je rozdíl. A to že jsem si měla přečíst sama a průkazku si vyplnit správně. Opět se pokusím bránit, ale paní mě zarazí se slovy, že to ji nezajímá. A že ten rozdíl jízdného samozřejmě musím doplatit. 

Co mi zbývá. Ironicky paní požádám, aby mi alespoň uznala zákaznickou slevu a vytahuji peněženku. Šedesát korun navíc, včetně manipulačního poplatku. A pravděpodobně ještě dalších čtyřicet za vystavení nové průkazky, jak mi ona dobrá duše sdělila na otázku, co s tím tedy mám dělat. Možná mi na požádání na nádraží dají na kartu razítko, že i přes proškrtnutí platí i o víkendech, tomu ať ale moc nevěřím. Nejspíš si budu muset vyřídit průkazku novou. 

Čti pořádně, co vypisuješ - za tuhle zkušenost jsem zaplatila sto korun. Pro studenta poměrně drahá záležitost, uznejte. Kdyby to však byla zkušenost pozitivní, ráda bych ty peníze oželela. Tahle příhoda mě však utvrdila něčem jiném, co i onu zkušenost přebilo. Nemůžu si pomoct, ale zdá se mi, že České dráhy onen dodateček na zadní straně kartičky změnily záměrně, aby nepozorné studentíky nachytaly tak jako mě. První nemilé zjištění. To druhé, důležitější, jsem si uvědomila po srovnání přístupu zaměstnanců zmíněného podniku. 

Loni touto dobou jsem byla svědkem podobné situace. Jela jsem opět do Prahy a v kupé se mnou seděl mladík. Příchozí paní průvodčí předložil lístek a průkazku, paní ji však začala také zkoumat a pak naznala, že jeho průkaz dnes neplatí, neboť je neděle a on nemá proškrtnuté okénko (opačná situace, šlo o modrožlutou průkazku). Mladík se zatvářil rozpačitě, omluvil se a zeptal se, co tedy má dělat. Paní průvodčí odpověděla, že ho nechá zaplatit doplatek i s příplatkem za prodej ve vlaku, anebo - a usmála se - ona teď bude chvíli dělat, že nic nevidí a dotyčný mladý muž si mezitím půjčí tužku, inklinované okénko proškrtne a všecko bude v pořádku. Mladík se také usmál, půjčil si tužku, proškrtl okénko a bylo dobře. A usmívali jsme se i my ostatní v kupé - setkání s dobrým člověkem dovede neskutečně prozářit den. 

Ve chvíli, kdy jsem si uvědomila podobnost a přitom rozdílný konec obou situací, mi to přišlo trošku líto. Jen troška dobré vůle - a "moje" průvodčí mě mohla nechat jít s napomenutím, ať si průkaz nechám opravit. Poděkovala bych jí a měla bych pocit, že jsem potkala dalšího dobrého člověka. 

Není mi líto té stovky. Mrzí mě to, že jsem opět na vlastní kůži poznala, že na světě nejsou jen dobří lidé, ale i hnidopiši, bazírující na maličkostech, neschopní a neochotní přimhouřit občas oko.



Komentáře z Bloguje.cz

[1Veber ( www - plácnuto do větru 02.04.2008, 16:00:13)

No, faktem je, že toho okénka jsem si všimla sama, ale málem mi to proškrtla ta paní co mi ji potvrzovala! (to by bylo tedy něco!). Když se tam napřahovala s propiskou, tak jsem ji stihla včas zadržet!
No, jak stále říkám - je to o lidech! Není průvodčí jako průvodčí... Nedávno jsem také zažila, kterak si paní sedla do vlaku co jel delší trasu. Udělala oči na průvodčího a doplatila si to bez poplatku (myslím) a to ještě mluvila dost hlasitě aby ji slyšel celý vagón...
Třeba se ta průvodčí jen špatně vyspala... nebo je taková pořád. Někdy by bylo fajn měřit správným metrem, ale zase bych nepřála tomu mladíkovi doplácet, to spíš tobě - akorát to okénko se hůř odškrtává než zaškrtává...

Žádné komentáře:

Okomentovat