5. 7. 2020

Ze čtenářského deníku 19

Dougal Robertson - Přežili jsme v Pacifiku: 
  • Zápas o život je nejtvrdší školou života; selhat v něm lze jen jednou.
  • Existuje-li v trosečníkově charakteru nějaký civilizovaný faktor, který je v přežití platně nápomocen, pak je to dobrý smysl pro humor. Pomáhá trosečníkovi, aby se vysmál do tváře všem neuvěřitelným situacím, a dovoluje mu smířit se s vraždou všech civilizovaných zásad a zvyklostí, jež ho až dosud provázely životem. Okázalé lpění na prvenství, prosazování fyzické nadřazenosti, neschopnost odvrhnout prudérní zábrany, tyto a mnohé další povahové rysy jsou v úzkých hranicích záchranného plavidla stejně smrtící jako žízeň nebo vyhladovění. Rozpoznání tohoto faktu trosečníkům pomáhá přizpůsobit se realitě jejich postavení.
Autobiografická knížka muže, který se svou rodinou ztroskotal uprostřed Tichého oceánu, když jejich plachetnici poslal ke dnu útok kosatek. Strávili týdny v šesti lidech namačkaní na miniaturním člunu a loďce... a přežili. Knížka se čte skvěle. Vznikl podle ní film Souboj s oceánem.
Hodnocení: ****


Zdeněk Fabián - Úlety Matěje Broučka aneb Z Čech až na konec hotovosti: 
  • Na to nikdo zdejší nemá keš. V srdci Evropy je hodně Ev a málo ropy. 
  • Konference je z rodu mamutích - má 1200 účastníků Mamutí konference má své kladné stránky. Můžete vyslechnout přehled současného stavu oboru, přijede řada komet, jejichž knížky máte nebo byste je chtěli mít ve své knihovně a se kterými můžete promluvit, a vaše přednáška je otištěna ve sborníku, který bude číst minimálně 1200 lidí. 
  • Odpadky se vyhazují na místo, kde by taková popelnice asi stála, kdyby byla. Konsenzu o vhodném místě pro případnou budoucí popelnici je obvykle dosaženo v obchodních čtvrtích. V obytných ulicích je každý přesvědčen, že by popelnice měla stát přede dveřmi nebo pod okny domu, ve kterém bydlí. 
  • "Krást je smrtelný hřích," říká Alláh ústy svého proroka Mohameda. Okrádat, to je něco jiného. To je podnikatelská zdatnost.
  • A jak přišel řidič od tý dodávky a řek "Cos to blbnul, ty kreténe?" a tys řek "Já se koukal do zpětnýho zrcátka a bylo celý modrý, tak jsem si myslel, pane, že jste obloha." 
Úsměvné příhody prožité jedním vědcem z jednoho ústavu. Cesty konferenčního charakteru vás dostanou do míst a dovedou vás k poznatkům, které přímo s oborem vaší činnosti třeba tak úplně nesouvisí. Nu... a když člověk dotyčného zná osobně, čte se to ještě úplně jinak. :) 
Hodnocení. ****


František Běhounek - Trosečníci polárního moře
  • "Proč jste neletěli společně, seržante?" pravil vyčítavě. 
    "Jak jsme mohli?" opáčil živě a dotčeně Nilsson. "Přilétli jsme do Tromsö teprve včera, den po Amundsenově odletu. Věděl, že jsme na cestě, ale nečekal na nás. Znáte Amundsena. Orel létá sám. Penzo se nás kamarádsky držel. Je to Ital, ale milý chlapík." 
    Tornberg se lehce usmál Nilssonovu odmítavému úsudku o Italech všeobecně. Chápal, že si klidní seveřané s pohyblivými a přitom zde na severu hodně bezradnými jižany asi budou špatně rozumět.
Neuvěřitelný a přitom skutečný příběh trosečníků polární výpravy generála Nobileho se vzducholodí Italia. Kdysi mě uchvátil v dětství a ani teď neztratil své kouzlo. Skvělá věc pro mladé i staré dobrodruhy. 
Hodnocení: *****

Žádné komentáře:

Okomentovat