24. 5. 2020

Ze čtenářského deníku 15

Během karanténních dob, procházek a výšlapů jsem začala poslouchat audioknihy - příběhy ze Zeměplochy. Kdysi už jsem téhle fantasy pohádkovo-humorné sériii zkoušela dávat šanci, ale když začnete odněkud z poloviny, moc naděje to nedává. Teď, ve zvuku a od začátku, to je mnohem lepší. Není to absolutní špička, kterou bych zařadila na vrchol svého čtenářského uctívání, ale je to fajn. 

Terry Pratchett - Úžasná Zeměplocha 1 - Barva kouzel: 
  • "To je mi najednou lidumilnosti," ozval se Dvoukvítek. "A proč to? Za hodinu bude přece po všem."
    "Možná právě proto," odsekl Mrakoplaš. 
  • Každý má své bohy. Vy si prostě jenom neuvědomujete, že to bohové jsou.
Hodnocení: ****


Terry Pratchett - Úžasná Zeměplocha 2 - Lehké fantastično:
  • Samotným základem existence turistů je neochvějné přesvědčení, že jim se přece nemůže nic zlého stát, protože oni se přece do ničeho nepletou. Další taková přesvědčení mu říkala, že když bude mluvit pomalu a nahlas, musí mu každý rozumět, že většina lidí je důvěryhodná a že při troše rozumu se lidé dobré vůle vždycky dohodnou.
  • Základ spočíval v tom, že hodný strom, který povede čistý, slušný a přímý život, si tak zajistí i život posmrtný. Když bude výjimečně dokonalý, vrátí se znovu na svět v podobě pěti tisíc roliček toaletního papíru.
  • Malý zlatník ani nezvedl hlavu. "Šílenci," odpověděl. "Říkají mi, abych přestal pracovat, protože se blíží hvězda. Já jim říkám, že mně nikdy žádná hvězda neublížila, a že bych si přál, abych mohl totéž říci i o lidech."
  • "Jestliže mě zabiješ, nastoupí na mé místo tisíce!" blekotal muž, který narazil zády na zeď. "Ano," přikývl Cohen. "Ale to není podstatné. Podstatné je, že TY budeš mrtev, ne?
    Ohryzek začal muži poskakovat jako jojo.
  • "Co budeme dělat?" rozhlížel se Dvoukvítek.
    "Zpanikaříme?" navrhl Mrakoplaš s nadějí. Vždycky si myslel, že nejlepší cesta k záchraně je zpanikaření. Jeho teorie vycházela z toho, že lidé, kteří se v minulosti setkali s šavlozubým tygrem, se dali rozdělit zhruba na ty, kteří zpanikařili a utekli, a na ty druhé, kteří zůstali stát na místě a říkali něco jako "ó, jak vznešená šelma".
  • "Když jsi zažil spoustu věcí, na které chceš vzpomínat, je důležité, aby ses měl kam vrátit. Na místo, kde na ně můžeš vzpomínat, víš? Musíš někde skončit, vždyť dokud se nevrátíš domů, nikde jsi nebyl, pořád tam jsi, rozumíš?
Hodnocení: ***


Terry Pratchett - Úžasná Zeměplocha 3 - Čaroprávnost: 
  • Nikdy si nebyla s dětmi jistá. Vždycky jí připadaly, pokud si na ně vůbec kdy vzpomněla, jako něco mezi zvířaty a lidmi. Rozuměla miminům. Na jednom konci jste do nich lili mléko a druhý konec jste udržovali tak čistý a suchý, jak to šlo. Dospělí byli ještě jednodušší, protože ti se krmili a pucovali sami. Ale mezi tím ležel podivný svět, který se nikdy pořádně nepokusila prozkoumat. Všechno, co o těch zvláštních stvořeních věděla, bylo, že je potřeba dát pozor, aby nechytla nějakou ošklivou nemoc, a doufat, že se to k dobrému obrátí.
  • Bábi si sedla ke kuchyňskému stolu. "Víš, většina kouzel vůbec neexistuje," usmála se najednou na Esk. "Je důležité znát ty pravé byliny, umět pozorovat počasí, vědět, jak se chovají zvířata a taky samozřejmě, jak se chovají lidé."
  • "To je taky druh kouzel, abys věděla."
    "Co, vědět věci?"
    "Vědět věci, které ostatní nevědí." 
  • Čarodějky musí být jiné. To je taky část tajemství.
  • Bílé mág je prostě tak akorát černé mág, které má dobró hospodyňo.
  • Bylo to první plesknutí, kterým se vítají děti na svět, a kterým se jim naznačuje, co mohou od života čekat.
  • "Pravda je ta, že kdy používáš magii, přitahuješ k sobě pozornost. Jejich pozornost. Oni neustále pozorují svět. Obyčejné mysli ani nevnímají, ty je nezajímají, ale mozek se znalostí magie přímo září, je to pro ně jako magnet, paprsek ve tmě. Nepřivolává je temnota, ale světlo, které tvoří stíny!"
    "Ale - ale - proč Je to tak zajímá? Co vlastně chtějí?"
    "Život a tvar," odpověděla Bábi. Ramena jí poklesla a pustila Eskina ramena. "Jsou skoro až dojemní, vážně. Nemají vlastní život ani tvar, mají jen to, co se jim podaří ukrást. Nejsou schopní přežít v našem světě o nic víc než ryby v ohni, ale to Jim nebrání, aby to neustále nezkoušeli. Přitom mají dost rozumu, aby nás nenáviděli za to, že jsme živí." 
  • "Sem dámy nesmí!"
    "Já nejsem dáma, já jsem čarodějnice," odfrkla Bábi.
  • Esk slyšela, že kdyby člověk dohlédl do míst, kam se upírají oči Velké A-Tuin, viděl by konec vesmíru. Možná to bylo způsobem, jakým si nesla tlamu podobnou kožovitému papouščímu zobáku, ale Velká A-Tuin vypadala plná naděje, dokonce optimismu. Možná, že konec všehomíra nakonec nebude tak docela špatný.
  • "Kromě toho se v dešti pohybujete špatně."
    "Prosím?"
    "Chodíte celý nahrbený, bojujete s ním a to je chyba. Měl byste - hm - chodit mezi kapkami." 
  • "Léta byla krásná, skoro nepršelo, a když, tak většinou v noci."
    "Západy slunce byly samý červánek."
    "A bylo mnohem víc starých lidí. Svět jich byl vlastně plný," pokračoval mág.
    "Máte pravdu. Teď je najednou plný mladých lidí. Je to vážně zvláštní. Víte, co myslím, člověk by čekal, že to bude tak nějak obráceně." 
  • "Měl jste pocit, že jste tak nějak mimo," doplnila ho Bábi. "Na tom není nic divného. Stane se to každému z nás. Sami jsme si to zvolili."
    "Mágové by se nikdy neměli vracet domů," řekl Ostroúhel.
  • Vždyť je to pořád ještě dítě a děti nás dřív nebo později stejně jednoho po druhém odhodí.
  • "Tomuhle koštěti není nic, co by se nedalo spravit tím, že shodíte pár kilo," odsekla mu Bábi.
    "Nechci se vás dotknout, ale kdyby mě někdo požádal o seznam nebezpečí, které člověku hrozí při letu na koštěti, nikdy by mě nenapadlo napsat tam, že si může ušoupat nohy o kapradí."
  • "Ty Věci jsou vlastně jakýmsi odrazem nás samých," vysvětlovala mu Esk. "Nemůžeš porazit vlastní odraz, ten tam bude vždycky tak silný jako ty sám. Proto se k tobě začnou přisunovat, hned jak začneš používat magii. Nikdy se neunaví. Oni se magií živí, takže je nikdy magií neporazíš. Ne, je to v tom... prostě když používáš magii, přestože to neumíš, není to k ničemu. Ale když nepoužíváš magii, když to umíš, hrozně Je to rozčiluje. Nenávidí tu myšlenku.  Kdyby lidé přestali používat magii, všechny Věci by zahynuly."
  • Esk tak nějak přišlo, že být mágem je úplně stejné jako jím nebýt.
  • Zatímco používání magie dává lidem to, co chtějí, její nepoužívání dává lidem to, co potřebují.
  • "V životě jsem neslyšela, že by někdo jezdil na mimoškolní praxi. Co to je za zvíře?"
Hodnocení: *****

Žádné komentáře:

Okomentovat