28. 1. 2012

Radost z uvažování a z chápání je nejkrásnějším darem přírody

ikona.skola...řekl nebo napsal kdysi Albert Einstein. A já se pod to podepisuju. V posledních dnech jsem si to ověřila na vlastní kůži - už pár dní na svoje poměry veleintenzivně sedím u učení a strkám si do hlavy fakta, souvislosti a teorie o nových médiích, informační vědě, informační politice a interaktivním designu. A samozřejmě u toho osvěžuju mnohé přesahy z mediálek a žurnalistiky a nemnohé z teologie. Dopuju se nadměrnejma dávkama lecitinu, gingka, kafem a nakopávacím čajem. A dostala jsem se do toho blaženého stadia, kdy se vám najednou věci začínají samy skládat do souvislostí. Dosáhla jsem blaženého stavu osvícení, vyrovnanosti, prostě studijní nirvány: Pokud odjakživa studujete především proto, že vás to baví, je nesmysl si kazit úplné finále nějakým křečováním a nervačením.
Ovšem tenhle povznesenej pocit radosti z poznávání a chápání se ovšem nevzal zničehonic. Vedla k němu dlouhá cesta, lemovaná leností, zapomnětlivostí a občas i skepsí. Na konci však je téměř povznesená vyrovnanost, lehce hraničící s hrabáním. Ne nadarmo se říká, že od geniality je krok k šílenství... :o}
22. ledna
Vskutku úspěšné skóre dne. Počet projítých státnicotázek - dvě. Počet písní nově přepsaných do zpěvníku - tři. Počet vypitých sklenic vína - čtyři. Počet využitelných dní do státnic - pět. Ach jo.
23. ledna
Konečně jsem definovala svůj postoj k učení na státnice na Studia nových médií - StuNoMe: UČIT SE SYSTEMATICKY O SÍŤOVÝCH MÉDIÍCH JE NEMOŽNÉ. Prohlašuju to za heslo následujícího týdne a jdu bojovat do Marathonu.
24. ledna
Ach jo, zabte mě už někdo. Ještě před třema hodinama mi hlava nebrala NIC. Nefunkční. Odbije jedenáctá a já startuju do závratnejch otáček. Energie a dokonce i chuti do učení mám najednou na rozdávání. Jenže zítra pak budu zase do dvanácti spát a do osmi večer se probouzet. Ne, to nejde. Třeba když usnu v rozpuku sil, tak se v něm ráno taky probudím...
25. ledna
Posudky diplomky mezi 1 a 2? Why not.
Píšu, tedy jsem. Informace se ve znalost transformuje psaním. Hlavním orgánem absorpce informací je ruka. Po dni fakt intenzivního učení mám namožený zápěstí. Víc, než po týdenním hraní klikací hry. Sakra!
26. ledna
Bez zásadních studijních poznatků - den na cestách za vzpomínkama na jednu leteckou katastrofu.
27. ledna
Vymyslela jsem koncept externí paměťové tužky - zapamatuje si, co s ní píšete, a vše ukládá do interní paměti a v případě potřeby vše přehraje do vašeho mozku. Vynalézat ji nikdo nemusí. Stačí, že je vymyšlena. Bude slavná jako Memex, Teri bude slavná jako Vannevar Bush a nevinné oběti se o ní budou učit ještě za padesát let!
/PS: anketní otázka: myslíte, že mi hrábne do pondělka, nebo až po?/
28. ledna
Definitivní klíčové státnicové prozření: Pokud odjakživa studujete především proto, že vás to baví, je nesmysl si kazit úplné finále nějakým křečováním a nervačením. Takže den v obležení informační vědy a filozofie nových médií, křeč v ruce, metry čtvereční popsaných stránek, neustále stávkující propiska, Báječná léta a uměřená celodenní konzumace bílého vína. Naprostou pravdu měl pan Einstein, když pravil, že radost z uvažování a z chápání je nejkrásnějším darem přírody.
/to se líbí J. Š., vedoucímu diplomky a členu státnicové komise/
No...
...tak já si asi půjdu ještě nalít.
Na zdraví a na optimismus!
A na zachování zdravýho rozumu. Ať mi aspoň do pondělka slouží.

2 komentáře:

  1. Tfí tfí tfí, poplivávám tě na dálku, ať
    ti to dobře dopadne.
    Territata

    OdpovědětVymazat
  2. [1] territata:
    Díky :o) Snad to klapne - chce to jen kousek štěstí...

    OdpovědětVymazat