13. 9. 2011

Už nejsem zelenooká blondýna bez názoru

ikona.lifeTahle charakteristika, na které si kvůli mnoha věcem mimořádně zakládala, vznikla díky mým nejlepším kamarádům z gymplu. Hodně dobře jsme se znali, měli jsme hodně velkej smysl pro recesi, rádi jsme věci logicky překrucovali... a pak vznikaly geniální, naprosto scestný hlody, na kterých přitom něco bylo. Jako tenhle. Jenže svět se mění a my s ním... a já můžu dneska hrdě oznámit nejen Koudymu a Sedlimu (autorům tohoto kecu): Už to není pravda! Už nejsem zelenooká blondýna bez názoru! Zelenookost sice platí stále (s kontaktníma čočkama jsme si moc nesedly), ale blonďatost už je pár let passé. A ode dneška už neplatí ani ta beznázorovost. Komentář na hlavním místě Mladé fronty DNES dozajista nemůže psát někdo bez názoru!
letecka_publicistka_mfd
Jo, mám za sebou další (docela podstatný) krůček ve své dechberoucí kariéře uznávané novinářky, specializované na oblast letectví, zejména pak jeho (ne)bezpečnost.

Mám z toho celkem přirozenou a pochopitelnou radost. Radost z toho, že se vaše jméno pomalu v určitých kruzích začíná propojovat s určitými tématy.

Radost nemám z události, kvůli níž jsem tenhle krůček mohla udělat. Telefonát kamaráda, editora názorové rubriky v MFD, mi zazvonil den po tragické havárii letadla s hokejisty Jaroslavle. A že prý si na mě vzpomněl, protože jak leteckýma nehodama, tak hokejem jsem se už kdysi zaobírala. A tak že prý pro mě má exkluzivní nabídku - jestli bych jim nezkusila napsat komentář.

No, zkusím to, naznala jsem. Jenže jen jsem napsala prvních pár řádků, zazvonil mi telefon znovu. A že prý hrozná omluva, ale získali pro zítřejší číslo získali ještě exkluzivnější komentář pana Óbamy k 11. září. Ale že tedy mi to vyjde aspoň na netu. A tak proč ne, lepší než nic, souhlasila jsem.

Během dne jsem dopsala. Text byl po odeslání sice náležitě zkrácen (mně když řeknete, že ten původní rozsah není tak neúprosný a závazný, ujedu vám rázem o polovinu zamýšleného rozsahu :o) , ale jinak přijat. 
Že prý pěkný.

Jen k vyjítí se nějak neměl.

Rodiče doma filozofovali nad tím, jaktože želím nevydání v papírové verzi MFD ("Vždyť noviny mají přece malej náklad, na netu si to přečte víc lidí!") a já trávila zamýšlený studijní víkend pracovně - nabídku na článek přijal zároveň i Technet.

V sobotu mi zazvonil mobil znova. V naší branži se věci mění z minuty na minutu - a stalo se tak i teď. A že prý jestli se mi do toho už schváleného textu povede nějak šikovně zahrnout nový vývoj událostí, tak to tím tiskem v pondělí vyjde.

To si pište, že se povede!

V neděli ráno byla uzávěrka, i poslala jsem to večer. V neděli po poledni mi zvonil mobil znovu. Že prý to je super, ale v těch ilustračních číslech celkem logicky schází to nejpodstatnější. A jestli bych ho nemohla někde vyhrabat.

No, zkusím to, naznala jsem a zuřivě jsem se vrhla do víru internetových zdrojů. Anžto původní čísla byla z příručky ke konferenci o bezpečnosti letectví a potřebné číslo tam zrovna samozřejmě natruc nebylo.

Ve víru internetu jsem objevila fantastické věci. Třeba to, že bezpečnost létání se dá primitivně snadno spočítat ze dvou parametrů, které i já, matematický antitalent, dokážu nejen získat, ale i spočítat... a dokonce to přitom i pochopit.

Dalo to sice trošku práce, ale po nějaké době bylo hotovo.

S nepopsatelným uspokojením jsem zjistila, že moje čísla překvapivě odpovídají těm, která jsem měla vysosaná z příručky o letecké bezpečnosti. Juchů! Bylo mi jasné, že TAHLE znouzenabytá dovednost se bude ještě zatraceně hodit.

Zapracovala jsem čísla a poslední drobné úpravy...

...a na ráno jsem instruovala rodinu a známé, že si mají povinně koupit Mladou frontu.

Koupila jsem si ji ostatně taky. A připadala jsem si zase, jako bych držela v ruce svůj první výtvor.

ruska-ruleta
Už mi pár článků tiskem vyšlo. Už mi jich pár vyšlo v relativně prestižním médiu. Už jsem párkrát viděla svůj gesicht na novinovým papíře. Ale když se to teď zkombinovalo, měla jsem podobně euforickej pocit, jako tenkrát v prváku na gymplu, kdy mi vyšla první zprávička o florbalové přípravě, kterou jsem tenkrát ještě nesla do redakce napsanou perem na papíře. Jo, začátky nebývají lehký... :o)

Odpoledne mi přišla zpráva od sestřenky, se kterou jsme nebyly v kontaktu už několik let. Že prý si tak jede autobusem, čte Mladou frontu, dočte článek, koukne na autora - a tam se na ni tlemím já.

Svět je malej a o náhody v něm není nouze.

Večer mi přišel mail z redakce, že můj výtvor byl kladně zhodnocen i na redakční poradě. A že prý, kdyby se zase něco stalo, tak se mi určitě ozvou. Ale že prý vzhledem k mé specializaci doufají, že to nebude hned tak potřeba.

Naprosto souhlasím.

Už těch náhod a shod okolností bylo na nějakou dobu dost.

5 komentářů:

  1. gratuluju, a jdu asi někde sehnat pondělní noviny :)

    OdpovědětVymazat
  2. [1] m6k:
    správně jste pochopil, egohoňka musí být (aspoň trošku ;o)

    [2] prezi:
    dík, půjč si je v knihovně, přece za to nebudeš utrácet ;o)

    OdpovědětVymazat
  3. A je to černé na bílém... vidím tam černobílou zrzku s názorem a profesním zařazením ;) Blahopřeju, navzdory morbidním slovním hříčkám: \"a kDY ZAS, TERi?\"
    (P.S. Ještě si neodpustím jednu blasfemii: víš, jaký je rozdíl mezi ruletou a volantem/kniplem?)

    OdpovědětVymazat
  4. Situace, svět, vesmír, lidé se mění. Jenom jejich úsměv je kamenně stejný, a doufám, že neporušený. Ten je totiž to, co mi o tobě poví zdaleka nejvíc - ne nějaký názor vytištěný v novinách, který si rádo přečtu a zapřemýšlím nad ním. Jsem rádo i za tebe! Užij si čerstvou vůni tiskoviny, zasloužíš si to :)

    OdpovědětVymazat