25. 11. 2010

Začíná jít do tuhýho

ikona.finsko...a to ve všech ohledech. Začala nám regulérní zima. A taky se mi to příšerně krátí - za čtyři týdny už budu doma. Možná už i částečně vybalená. Nepředstavitelná představa. Takže se začínám zmítat v trischizofrenních křečích, co všecko ještě MUSÍM, co všecko ještě CHCI a co mi naproti tomu velí moje teplomilné domácké podvědomé ID, které by ze všeho nejradši sedělo u počítače, koukalo na Dextera a chlemtalo čaj a cider.

Nechce se vám číst celý článek? Koukněte aspoň na fotky!

Takže je fakt veselo.

Zima začala už minulý týden, ale tenhle týden potvrzuje, že to fakt myslí vážně. Venku leží asi dvacet centimetrů a pomalu připadává, celý den je pod nulou a je tam fakt KLEMRA. Pokaždé, když se podívám na teploměr, nemůžu uvěřit tomu, že je pořád JEN nějakech pět pod. Cejtím se tak na deset. To dělá ta vlhkost od moře. Pevně doufám, že až teplota spadne ještě níž, tak zmrzne i ta vlezlá vhlkost a bude trošku snesitelněji.

Dokonce i Finové (dospělí) už nosí čepice. Takže zima začala. Zahraničáci nosej čepice, šály, rukavice a kapuce a z oblečení jim kouká jenom škvírka očí, maximálně nos. Kam se hrabou muslimský závoje.

Se zahraničníma kamarádama filozofujeme, jak sakra bude za čtrnáct dní (o Laponsku radši ani nemluvíme), když už teď je taková klemra. A co budeme nosit. A proč nás sakra Finové konejšili, ať se zimy nebojíme, že budeme rádi, když napadne troška sněhu před Vánoci, abychom ho vůbec viděli... Je půlka listopadu a tady je, jako u nás v lednu. Uáááááááááááá.

Poprvé mi přišlo na mysl, že je možná dobře, že už tu v tom lednu nebudu.

Maje ovšem na paměti výlet do Laponska příští týden, stále si hrdinně dokazuju, že ještě TAK STRAŠNÁ zima není a pořád ještě nosím podzimní finskou bundu a středně teplý rukavice, šálu a čepici. Bylo by samozřejmě pohodlnější nemít na sobě tři vrstvy, ale jedno tričko a superzimní bundu... ale to bych pak už neměla žádnou záchranu na dny, kdy bude ještě hůř. A vždycky je potřeba mít nějakou spásnou možnost. A až vytáhnu superzimní bundu, bude mi už zbývat jenom secondhand.

Jinak ale je finská zima krásná. Sníh opravdu všecko projasňuje a i když nám teď sluníčko zapadá tak ve čtyři, je relativně jasno ještě do těch pěti a teď i dýl. Sníh budiž veleben. Předevčírem jsem si vyrazila na procházku s foťákem po okolí, kde jsem ještě nebyla. Nádhera - ty zdejší zapadané lesy a skály vypadají se sněžnou čepicí fakt kouzelně...

Finská zima ovšem umí být i krutá. Obecně platí, že se venku dá být... pokud nefouká vítr. Včera foukal. Šla jsem ze zastávky do obchodu a z obchodu na zastávku... a během té chvíle jsem ve svých očích klesla kamsi na úroveň primitivních živočichů. V náporech větru jsem se vzmohla jen na zoufalé vydávání polozvířecích zvuků. Skoro slepá jsem se prodírala větrem a teklo mi ze všech tělních otvorů, které čelily té zimě nekryté. Teklo mi z nosu, z očí... a když jsem občas sebrala zbytky lidskosti a chtěla si zanadávat a otevřela pusu, začalo mi téct i z té. Připadala jsem si opravdu jako kultivovanej člověk v kultivovaný zemi.

Mimochodem, dostali jste někdy obrovskou ledovou sněhovou vločkou, hnanou větrem, přímo do otevřeného oka?

Je to zážitek. Na moment váháte, jestli vám oko někdo vypíchl, vymrazil, strčil do vody nebo jenom oslepil ledovou černou klapkou. Nádhera. Finský vločky jsou patrně nějak inteligentní, protože doma se mi tohle ještě nestalo (rozhodně ne pětkrát během deseti minut). A to mám brýle. Nechápu, jak tu může někdo existovat bez nich.

Tím se ale nenechte mást - vánice tu obvykle netrvají dlouho a jak přejdou, dá se zase žít. Cílem výše uvedeného odstavce je především dokázat bratru a tátovi, že zdejší zima je fakt malinko vyšší level než ta česká... a že jet sem bez termoprádla a šusťákovejch kalhot je sebevražda, pokud teda nechcete celou dobu sedět zavření v teple. :o)

Zima a vánoční nálada, která se pomalu šíří městy, na mě má otupující účinky. Nechce se mi učit ani tvořit. Chce se mi být v teple, pít čaj, tlachat s kamarády, těšit se na Vánoce u krbu a vymýšlet, co proboha komu letos dám.

Mimochodem, konečně začínám žít jako člověk sociální. Konečně začínáme nacházet dlouhou a společnou řeč se spolubydlícími, s nimiž se konverzace dlouho omezovala na Hello, how are you? Začínáme si na poslední chvíli rozumět.

Možná je to mou angličtinou, která v poslední době udělala nečekaně velký pokrok. Ono na tom pravidle tří měsíců fakt něco bude. Pravidlo tří měsíců říká, že pokud se chcete fakt rozumluvit v cizí řeči, nemá cenu jezdit ven na dobu kratší, než jsou tři měsíce. Jo, pomůže vám to, spoustu se toho naučíte... ale jakýsi pocit ostychu nebo studu za spatlanou řeč se vytratí po až přibližně po těch třech měsících.

Najednou nějak nepřemýšlím, co kdy říct, neodhodlávám se... a prostě to řeknu, ono to jde. Taky mnohem líp rozumím. Už si nepamatuju, kdy jsem se naposled koho musela zeptat "what", protože jsem mu napoprvé nerozuměla. A včera jsme si volaly s Franzi a já jí rozuměla! A telefonáty byly odjakživa moje noční můra - telefon zkresluje výslovnost a nevidíte druhému na pusu.

Najednou zjišťuju, že když koukám na Dextera, nepotřebuju se většinu času dívat do titulků.

Prostě jo, mělo to efekt.

Efekt angličtinového pokroku se ale bohužel zatím nedostavil ve věci odborné četby. Stále se potýkám s Damoklovým mečem zkoušky z teorie symbolů, jehož žíně pomalu povoluje a já proti němu zatím nevynalezla dostatečný štít. Jsem zaseklá na začátku první ze čtyř knížek - z čehož dvě nejsou v naší univerzitní knihovně, jak jsem včera zjistila :o/ Nejspíš budu muset vyrazit na Yliopisto, druhou ze zdejších vysokých škol, tu finskou.

Utěšuje mě jen fakt, že odborné sémiotické literatuře bych nejspíš moc nerozuměla ani česky.

Má to demoralizující vliv - když mi něco nejde, o to víc na to kašlu. Místo toho si radostně vypisuju švédštinu, snažím se řádek po řádku louskat švédskou knížku, kterou jsem si přivezla místo suvenýru ze Stockholmu, píšu blog a popisuju fotky. Nebo lítám po venku a hledám keše, které odolaly zimě - ve Stockholmu jsem překonala hranici 600 nálezů, což mě opět řádně nabudilo a namotivovalo. A napadla mě hříšná a nereálná myšlenka, že by bylo úžasný odjíždět se 700. Chce to pár dní na dobrých místech - udělat za odpoledne nějakých patnáct tady fakt není problém. Ale obávám se, že tolik vhodnejch dní se fakt nenajde.

Děsí mě představa, že poslední týdny v týhle nádherný zemi mezi skvělejma lidma, který konečně začínám náležitě oceňovat a užívat si jejich přítomnost, strávím zabořená nosem v neskonale nudné a nepochopitelné sémiotické literatuře.

Čím dál víc si rvu vlasy z hlavy, že jsem se nechala ukecat a nezapsala si místo toho finštinu. Bylo by to zajímavější, lehčí (první půlrok nového jazyka je vždycky lehký, než se v něm začnete ztrácet a ztratíte první iluze, jak je to lehký) a hlavně by se dělalo průběžně, ne naráz ke konci.

Jenže NE, oni nám tvrdili, jak je švédština i finština šíleně těžká a že dvě řeči najednou zvládnout nelze. Kamarád ze Slovenska to zvládá levou zadní. A já švédštinu dělám víc, než bych musela, a mám ji jako relaxaci.

Finština by prostě NEMOHLA být horší, než tahle zatracená čtecí věc. Tedy ta sémiotika. U nás na bytě se pro ni vžilo trefné označení "ta hrozná čtecí věc" - the terrible reading thing. Spolubydlící mě náležitě litujou (uuuuch, no, I also hate enhglish reading!), podporujou (yes, start with Swedish, then it will be easier to do the hard reading!) ... a hluboce chápou, když každé ráno znovu vylízám s tím, že DNESKA už fakt číst budu a další den přiznám, že jsem zase neudělala skoro nic :o)

Ale ono to nějak dopadne. Třeba bude paní opravdu shovívavá, jak se na začátečnický kurs sluší a patří, a já tím nějak prolezu s oprášením základních znalostí z kurzu sémiotiky na FSV. Uvidíme, uvidíme.

Je půl páté, pěkně jsem se rozepsala, probudila si hlavu... ...a teď se hlavně nepustit do dopsání blogu o Stockholmu.
Jde se na švédštinu a pak číst.

Ale nebojte, o ten Stockholm vás nepřipravím. Bude. Snad i brzy.

Tak (ne, TAK se neříká, přece si nebudu sama sobě děkovat) hejdå från Åbo,

ahoj ze zasněženého Turku!


13 komentářů:

  1. zima zní drsně, vidím, že mohu být ráda za Litvu. Zde začalo sněžit dnes, ale je to spíš taková vodní břečka, navíc je hnusně, vlezlo, ani pořádná zima...
    S tím dojmem, co se týče odjezdu, to mám trochu naopak. Počáteční nadšení z lidí dost opadlo, nejméně třikrát týdně se sice účastním nějakých kolejovic nebo erasmo-akcí, několikrát denně se vidím s fakt fajn lidma, když jdeme na nákup, někdo se staví na pokec, ve škole, na kulturních akcích, výletech, atd., ale celkově už začínám být spíše otrávená, stále častěji mám kvůli různým věcem blbou náladu, do toho navíc docela dost učení a práce a nějak se prostě začínám těšit do Prahy... I když je to spíš takový pocit odpočinout si od toho všeho třeba na měsíc, pak by chuť do všeho zase byla :) Protože jinak vím na sto jedna procent, že mi to všechno bude nesmírně chybět

    OdpovědětVymazat
  2. Teri, jestli se tě při cestě do Laponska zeptá Santa Claus: \"Je ti teplo, děvenko?\", pak už budeš asi v Rusku (myslím stát, ne nějakou díru u Turku). ;-) Tak se tam v té polární noci neztrať. A zdravím z Česka, které už pomalu taky začíná tuhnout.

    OdpovědětVymazat
  3. a já měním názor. Baví mne to tu! :) Tak to je vždycky... jakmile si postěžuju (a že to dělám opravdu málokdy, až když mám pocit vyhrocenosti), tak za pár hodin už většinou absolutně není proč...

    OdpovědětVymazat
  4. a s pravidlem tri mesicu naprosto souhlasim... asi posledni dva tydny mam pocit, ze se fakt rozmlouvam, porad si sice vim o spouste chyb (to je nejhorsi, kdyz neco reknes a asi sekundu pote si uvedomis, ze to bylo blbe), ale protse nemam problem sdelit nic z toho, co chci, premyslim anglicky, mluvim si pro sebe anglicky a mam pocit, pridala jsem do sveho slovniku nektere \"automatismy\", jez tam pred par mesici zarucene nebyly a proste se citim mnohem jisteji. A chci se na stara kolena prihlasit, at uz na VSE nebo UK, do buddy systemu a starat se pristi semestr pro Erasmaka, ne kvuli bodum (VSE) za ucast, jak to vetsina lidi dela, ale protoze chci zustat co nejvice v kontaktu s cizincema (takze ze mne bude i aktivni clen AEGEE!!) a protoze po vlasnim Erasmu vim, co zahranicni student potrabuje a oceni... a pardon, ze jsem to tu tak zaplevelila svymi komentari, napady prichazeji po etapach...

    OdpovědětVymazat
  5. Luďa:
    Člověče, mám strach, že se na odpověď nevzmůžu - jak přituhne, tak mi ztuhne pusa a nemůžu skoro mluvit. Maximálně kejvat nebo vrtět hlavou, což skrz všecky ty šály nakonec nepůjde poznat :o) Jinak myslím, že tam na severu se nějak na hranice kašle a tihle severští dědové si jezděj, kam je napadne. Takže když mu budu trošku rozumět, bude to Děda Mráz, když vůbec, bude to finskej Santa. V případě setkání podám hlášení :oD

    OdpovědětVymazat
  6. Terka:
    A to mě těší - poslední týdny je nutno si pořádně užít. Pak by toho člověk litoval. Jak já teď lituju těch proflákanejch týdnů ze začátku... ale tak se to holt brát nesmí.
    S tou anglinou jsem na tom totálně stejně. Taky se občas chytím za hlavu, co jsem to řekla, ale o to nejde - hlavní je, že se za ni nechytám už preventivně. Co já se tu naučila, respektive zautomatizovala si novejch výrazů!! I guess, manage, neither, either... všecka ta slova, co jsem vídala jen v učebnici gramatiky :oD
    Starat se o Erasmáka je super nápad. Taky o tom možná od příštího roku popřemýšlím. U nás za to myslím body nejsou, ale o to nejde... Já si zase říkám, že si okamžitě po návratu hodím na nástěnku na FF inzerát, že hledám do tandemu někoho, kdo umí švédsky. Já ho naučím pár slov česky, on mně snad pomůže zautomatizovat si základy švédštiny. A mít dalšího kamaráda/ku na severu by bylo jenom hezký.

    A za plevelení se absolutně neomlouvej, já mám jedině radost, že mi přibylo najednou tooolik komentářů... :)

    OdpovědětVymazat
  7. Krásný sníh. Kdysi jsem poslouchal rozhovor s nějakým českým chlapíkem, který strávil v Laponsku celou zimu. Ptali se ho, jak to probíhá a jeho odpověď byla senzační: Chlapi jsou celou zimu doma v teple a pijou. A na jaře se zvednou a jdou hledat svoje soby :-).

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, milá Teri! :)
    Tvoje planetka (čili blog) mě přivítala několika krásnými věcmi - příjemným designem, tolika milými komentáři od tebe a fotkami zimními, které já mám moc rádo! :) Teri, určitě se sem vrátím. Teď nemám vůbec času nazbyt před obědem prolézti všechny tvoje starší články, ale jindy sem zaletím znovu a prohledám si to tu. To já rádo, moc rádo! Máš strašně příjemnou planetku... Svoje přání, prosím, zopakuj, až bude další kreslení na přání - sice bude až za delší dobu, tak za měsíc, ale bude! A já jsem stvoření zapomnětlivé, s malou, chlupatou hlavinkou... :)
    Tvé Stvoření

    OdpovědětVymazat
  9. moc Tě tu vítám a jsem přeukrutně ráda, že Tě první průlet mým blogoprostorem neodradil :o) Ani nevíš, jak mě takový pěkný koment od milého hřejivého chlupatého stvoření pohladil po grafomanské důšce a zahřál v tady té severské zimě.
    Můj design děkuje za uznání. On teda téměř není můj, na tak složitý věci, jako je CSS, mě zatím moc neužije - já jsem jen zvědavý letadýlko, co do všeho šťourne a zase letí pryč a nic kromě nechávání předlouhejch závojů slov pořádně nedovede. Ale můj design děkuje, neb se pod ním v posledních dnech začala mírně pohupovat země a dokonce už se i vážně uvažovalo o velkém stěhování. Ale o tom až příště. Ovšem pokud takové vesmíruznalé stvoření design nekritizuje, je možná o důvod víc zůstat při starém a oželet těch pár věcí, co mi tu scházejí (po přestěhování by mi scházely zase jiné věci, co jsou tu a tam ne).
    Takže děkuju mnohokráte a moc se těším na další vidění! A k obědu přeju dodatečně dobré chuti. Co obědvá takový chlupatý stvoření, chlupatý knedlíky?

    OdpovědětVymazat
  10. Čerf:
    A co dělají Laponky? :o))) nosej chlapům vodku, lověj soby, nebo pijou taky?
    Jinak ale s tou vodkou a zimou to nebude asi tak úplná nadsázka, i náš finskej spolužák nám smrtelně vážně tvrdí, že tu zimu tak snášej i kvůli chlastu. Pak už ti prý je ta zima jedno :o)

    OdpovědětVymazat
  11. Ahojky, nikdy jsem neco podobneho na nici blog nepsal, ale tobe proste napsat musim :) Ted v pondeli 29.11. jedu se svymi prateli(jedna Ceska z Halinemu a Cech ze student village) do Stockholmu. Rikal jsem si....hmmm, mel bych si neco zjistit o tom co tam vubec chceme navstivit atd. A opravdu cirou nahodou jsem narazil na tvuj blog...precetl jsem si tvou cestu do Stockholmu a pak tve zazitky z Finska....a zjistil jsem, ze jsi porad ve Finsku a jeste k tomu v Halinemu ( mestecko, kde jsem bydlel prvni 3 tydny ve Finsku i ja....chodil jsem do Turku na letni skolu). Ted jsem v Uusikaupunku, kde studuji logistiku a do Turku jezdim skoro kazdy tyden na inglis pro exchange studenty. Tve zazitky z Finska jsou super...dobre se to cte, protoze presne stejne stavy jsem zazival ( a stale zazivam) i ja :-D....apropo neletis domu 21.12. z Turku? pokud jo tak pisni, treba se na letisti potkame:) A abych nezapomnel...na Lapland se mooooc tes, je nadherny, nevim jestli jedes s ESN nebo na vlastni pest ( My jsme na Laplandu byli v podzimnich prazdninach ) pujcili jsme si auto a ujeli pres 3500 km az do Norska k Severnimu ledovemu oceanu, Norsko je nadherne....je lepsi nez Finsko ( muj nazor) a na zimu tam se urcite dobre priprav. My meli -10 a v Turku bylo 4 plus :-DDD. Pokud mas FB...muzes se mrknout na me fotky z Finska ( moje jmeno Heppa Tom).
    Mej se hezky erasmacko .)
    Tom

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj, moc zdravím do Uusikaupunky (to se ani napsat nedá!! :o)a mám radost z Tvé návštěvy, z toho, že ses tu pozdržel a především z komentáře. Dík moc!
    Stockholm moc pozdravujte, hnedka bych se tam vydala znova, mít na to čas a peníze. Myslím, že se vám tam fakt bude líbit, je to oproti Finsku ohromně příjemná změna :o)
    Do Laponska jedeme s ESN, na vlastni pest se mi takhle velkou cestu podnikat nechtelo a zase to bude neco jinyho, nez porad jezdit na vlastni pest nebo ve dvou, trech. No s autem to je naprosto o necem jinym... ale kdyz nekdo nejezdi, tak to pak ma tezky. O Norsku jsem uz spoustu nadhernejch veci slysela, tak se tam snad nekdy treba taky vypravim... :o)
    Jej, na chvili jsem si myslela, že se na tom letisti fakt potkame, ale pak mi doslo, že ja letim o den driv, \"uz\" 20. prosince. Prosimte, s cim odsud letis? :))) 21. prosince z tehle diry leti neco nekam smerem doprostred Evropy? :oD

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj Teri, tak uz jsem se o Tobe bavil i s Martinem ( rikal, ze Te zna, pry jste se spolu bavili, kdyz jste spolu byli na exkurzy na hrade v Turku). S nim a jeste s jednou Ceskou podnikame vylety. Stokholm byl uzasny. Naprosto nam vyslo pocasi...nadherna modra obloha ( az na tech -9 stupnu to slo :-D ) Navstivili jsme Vasa museum, nevim jestli jsi tam byla i Ty, ale pokud ano, tak asi nemusim rikat, ze je to jedno z nej muzei ve Stockholmu .) Hlavne na Laplandu nezmrznete .) Ja letim s Airbaltic, ale mas pravdu. Do diry jmenem Ceska republika to neleti :-D Letim do Vidne a pak autem domu.
    Jinak jeste jednou musim pochvalit tvuj sloh a cely blog....moc moc dobre se to vsechno cte ( ale pokud studujes zurnalistiku, tak se ani nemohu nicemu divit .) ) mej se moc hezky a tesim se na zazitky z Laplandu.
    Tom

    OdpovědětVymazat