4. 5. 2010

Jsem na holky... povětrný

ikona.letadloUž to bude skoro rok, co jsem tohle skandální zjištění učinila. Během prázdninového návratu z Londýna jsem si uvědomila, že letadla - ta dopravní, ke kterým už nějakou dobu pociťuju značnou náklonnost - jsou holky. Teda až na výjimky. Neříkejte, že vás nikdy při pozorování nějaké věci nenapadlo, zda je ona věc ze své podstaty holka či kluk :o) Mě to napadá poměrně často (namátkou: naše auto Renault Mégane je chlap, neb má ostře řezaný čumák a drsný pohled, naproti tomu taková kulatá baculatá Fabie musí být nutně ženská... a tak dále) - a loni v létě jsem si uvědomila, že dopravní letadla jsou prostě holky. Nevěříte? :o)

Důvodů, potvrzujících výše uvedený fakt, je mnoho. Vyberu z nich ty nejrelevantnější a nejpodstatnější:

  • Dopravní letadla bývají poněkud... oblejších tvarů, podobně jako slečny a dámy. Naproti tomu stíhačky jsou vypracované a mají tvrdé a hranaté rysy... inu, jako vojáci. Koneckonců, už jen fakt, že jde o armádní stroje, je dost vypovídající... (I u armády ale samozřejmě najdeme dopravní slečny. Nedaří se jim sice zamaskovat svoje ženské tvary, ale kupříkladu ve věcech vzhledu se dost krotí - viz dále... Uniformu zkrátka musí mít slečny vojandy i slečny letadlové.)

 

  • Dopravní letadla si velmi potrpí na vzhled. Hrají všemi barvami a vzory a čas od času svůj vzhled mění - musí se přece přizpůsobit požadavkům poslední módy! Naproti tomu stíhačky se se vzhledem opravdu nezalamují. Nejčastěji nosí univerzální a praktickou šedivou nebo khaki.

 

  • Dopravní letadla se obvykle chovají klidně, důstojně, zodpovědně a spolehlivě - jako pravé dámy z dobré společnosti. Stoupají i přistávají pozvolna, a ani jejich cestovní rychlost není srovnatelná se svištěním a rekordytrhajícími rychlostmi armádních stíhaček. Letadlí slečny jdou prostě na věc pomaleji, a pokud je na ně někdo moc hrrr, nedopadá to dobře.

 

  • Dopravní letadla bývají velmi společenská. Nejenže mají ráda společnost lidí (proč by jinak tak ochotně transportovala až stovky cestujících?), ale dělá jim dobře i společnost ostatních letadlích slečen. Na letištích jich bývají k vidění desítky - míjejí se, postávají u nástupních mostů... a zcela nepochybně přitom drbou. O čem? Tipuju to na zdravotní problémy, škaredé počasí, módní trendy, hlad, pocit nenaplněnosti... Místní slečny přitom mezi sebe velmi ochotně přijímají i dámy jiných národností. To na vojenských letištích najdete pár stíhaček, které si velmi žárlivě střeží své teritorium. Pokud jim ho naruší vetřelec, vyřizují si to pak obvykle po chlapsku - bojem.

 

  • Dopravní letadla jsou prostě hezčí (stejně jako z estetického hlediska je prostě za ladnější považována ženská postava - vypadá líp na obraze, na fotce nebo jako socha. A skoro ve všech starověkých kulturách byly v souvislosti s krásou uctívány bohyně, ne bohové...). A jejich půvab oceňují to zejména chlapi. Podívejte se někdy do okolí přistávacích drah civilních letišť - letadlí slečny tu s oblibou šmírují houfy chlapíků s teleobjektivy. To u vojenských letišť jich moc nenajdete. Proč asi?

No - není to úplně jasné? Dopravní letadla jsou prostě holky. Holčičky, slečny, ženy v nejlepších letech i zralé dámy. Jediné, co zatím není zcela prozkoumáno, je jejich případný mateřský pud a otázka rozmnožování obecně. Je však možné, že si letadlí dámy jako náhradu těhotenství a porodu dopřávají alespoň transport cestujících a nákladu - i ty obvykle přepravují v břiše...

Na samý závěr ještě upozorním, že jsem tenhle fakt přirozeně odhalila během cesty letadlem. Musí to tedy být pravda. Odmyslíme-li jakousi telepatii mezi mnou a letadlem (které navíc podle mého pocitu bylo kluk, jedna z těch zmiňovaných čistých výjimek... ukrutně rychle stoupalo a klesalo do a z cestovní výšky a bylo celkově dost hrrr, viz bod 3), zbývá důvod logický a naprosto nezpochybnitelný. Připustíme-li existenci nějaké inteligentní vyšší moci (ať už to je Bůh, Alláh, Aštar Šeran nebo duch Elvise Presleyho), která sídlí v nadoblačných výšinách, je jasné, že při cestě letadlem je člověk této vyšší moci o nějakých deset kilometrů blíž, než obvykle. Nekonečná moudrost a inteligence by ho tedy měla ovlivňovat mnohem více než za normálních okolností. A pod vlivem nekonečné moudrosti a inteligence přece není možné vymyslet blud nebo blbost... :o)))


PS: Protože se zdá, že by moje láska k letadlům mohla přejít ze vztahu platonického zbožňování do poněkud pokročilejšího stadia, založila jsem novou rubriku. Jak napovídá její název, bude o těch fascinujících strojích a o nás, kteří jsme je stvořili, řídíme je, používáme... a někdy také ničíme. Může se tu tedy objevit cokoli, co souvisí s letadly - protože lidé už jsou s nimi neodmyslitelně spjati odjakživa. A protože to tu občas nebude moc optimistické, řekla jsem si, že rubriku aspoň zahájím zvesela. Snad úvaha aspoň trošku splnila účel.

5 komentářů:

  1. zajímavé a co jsou helikoptéry????
    Přiznám se zpočátku jsem Ti chtěl oponovat, ale po přečtení Tvých argumentů jsem zjistil, že máš asi pravdu. Dopravní letadla jsou složitá jako ženský a nosej v bříšku lidi jako těhotný ženský. Já se přiznám, ale že v tomhle případě jsem nejspíš na kluky. Já radši do Kbel něž na Ruzyni mám rád stíhačky a vojenský letadýlka vůbec.
    P.s. jináč jsem samo na ženský, mám doma tři holky - Haničku a dve bílý fenky, mám rád lodě to jsou asik taky ženský páč jsou svéhlavý a nevypočitatelný :-DDD

    OdpovědětVymazat
  2. Buď opatrná, Teri, tohle uvažování nebezpečně připomíná úlet zvaný sémiotika ;)
    Nicméně je to genyjální postřeh (a jistě by se to dalo rozvinout i pro lodě, lokomotivy, tramvaje, možná i vybrané motorky), možná bys podle toho mohla napsat pohádkovou knížku, aby se děti nebály lítat.
    Jenom si dovolím nesouhlasit s genderem stihaček - mně teda připadaj jako \"top-celebryndy\": vychrtlý mrchy, ke kterým se hned tak někdo nedostane; lid je buď miluje, nebo nenávidí; je možno si s nimi rychle a divoce \"užít\", ale taky tragicky ztroskotat (mnohem snáz než s dopravní panímámou).

    OdpovědětVymazat
  3. teorii bezpohlavních (nebo naopak oboupohlavních!!!) helikoptér podporuje i to, že to může bejt buďto TA helikoptéra, nebo TEN vrtulník... prostě chuděry zrůdičky samy nevěděj, co jsou =o)

    A s loděma máš myslím pravdu, mají i nějaký ty ženský rysy, jako ty mý letadla - jsou takový pomalejší, důstojnější, zavalitější... a v břuškách vozej lidi a náklady. A je TA loď. A lodě jsou tvá priorita, takže jseš vlastně normální - no vidíš :oD pěkně jsme si to vyřešili!

    OdpovědětVymazat
  4. konečně zasvěcený zdroj o téhle složité problematice - díky moc! To do naší záhady konečně přináší kus světla. Jen bych si dovolila nadhodit hypotézu, jestli není možné, že helikoptéry/vrtulníky v průběhu života mění pohlaví?

    OdpovědětVymazat