27. 10. 2009

Pseudoturboskandál na FSV - stanovisko turbobrzdy

ikona.skola
Škandál, hrozící mojí alma mater FSV UK, je snad zažehnán. Možná jste ten následek aféry Plzeň zaznamenali taky: poté, co se v Plzni odhalila líheň turboprávníků, se začínají zkoumat i ostatní vysoké školy. No a tak se taky někdo velechytrý z MFD podíval do předvolebního programu našeho nového děkana a objevil tam věci děsivé. Někteří zasloužilí pedagogové vystudovali doktorské studium v době kratší, než je doba standardní! Škandál, velebnosti, fuj FSV, druhá Plzeň, Sodoma Gomora! A co na to my studenti?   


S děsivou novinou mě obeznámila mamka, ježto informaci zachytila z večerních zpráv TV Prima. Kouknu na net - ejhle, převzaly to Novinky. Hm, tak to na tom určitě něco bude... Jenže další den se toho chytil iDNES a začal to řešit. I na FSV UK, považte, na tak solidní a tradiční škole, se objevili turbostudenti! Teda spíš turbodoktoři. Šlo o titul PhD., takzvaný velký doktorát. Standardní doba, potřebná k zisku titulu PhD. je prý minimálně tři roky, u nás se prý objevili zrychlenci, kteří to dovedli třeba v letech dvou. Investigativní spolužáci se povrtali v systému a odhalili, o koho tak mohlo jít. Hmmm.
A novopečený (či spíše předpečený, vedení fakulty se oficiálně ujme snad až od příštího roku) děkan Konča začal vysvětlovat svou nešťastnou formulaci v dokumentu, kterou snaživý iDNES poněkud vytrhl z kontextu a převrátil vzhůru končetinama. Ono totiž nejde o to, že by zmínění pedagogové získali tituly podvodně, oni prostě studovali rychleji. Což se může povést, když se tématu několik desítek let věnujete... To se pak i ta dizertace dá napsat za kratší dobu, než je běžné. No a nový pan děkan v dokumentu jen upozornil, že takové případy můžou navenek vypadat blbě a že by se to mělo nějak třeba jako vysvětlit, případně zveřejnit práce, aby to tak blbě nevypadalo. A prásk, už jsme to měli. 
Brali jsme to všecko s nadhledem, dokud k nám teskně a vážně nepromluvil jeden z vyučujících. Ten nepěkný skandál, příklad neprofesionální novinářské práce, pošpiní nás všecky, je to ošklivá pomluva a buďme si jisti, že U NÁS se doktorandům nepromíjí NIC, ba naopak, že by jejich tituly byly obhajitelné na kterékoli prestižní zahraniční škole. Budiž. Jeho teskná slova nás ale znejistěla - to si o nás teď jako budou fakt myslet, že jsme podobný ústav jako plzeňská práva? To jsou ti lidi takoví pitomci, že nepoznají rozdíl mezi zaplaceným studiem pro politiky a mafiány a mezi rychlejším získáním titulu člověkem, který svému oboru fakt rozumí?
Pokud jde o tohle, usoudila jsem ostatně, že snad ještě nebude tak zle. Na škole ještě minimálně rok budu, turbokauza do té doby turbovyšumí a bude klid. A pokud by někdo jednou chtěl něco řešit, až třeba půjdu žádat o práci nebo cojávím, tak mě můžete podrbat na zádech - plný text mé bakalářky je veřejně přístupný na netu (pokud víte, kde hledat), pamatuju si nejen jméno konzultanta, ale i oponenta a ostatní vyučující bych vyjmenovala snad do jednoho. Tohohle bych se nebála.  
Jenže pak se nám to poněkud rozleželo. Vedení kateder se zdálo osobně a nemile dotčeno celou kauzou - kdo se diví, nechat se házet do jednoho pytle s Plzní, to je fakt poněkud neadekvátní. A kromě neprofesionálních novinářů za to může kdo? No ten, kdo to tak neopatrně napsal do programu. Takové věci se přece ven netahají. Jestlipak se teď tedy na pana děkana nebudou očernění podřízení zlobit? A - vůbec na to nemyslet - že ho třeba nemůžou sesadit? Na to vůbec nemyslet. Ne, ne, ne.
Dneska se věc začala - snad - zklidňovat. Škola prý provedla šetření ohledně dotyčných rychlíků a na nic nekalého nepřišla. Snad už teď dají trošku pokoj - pokud se teda v Končově programu nepovrtají znovu a nenajdou tam další báječné informace se skandálním potenciálem. 

My tady totiž o nějakých turbostudentech fakt nevíme. Jediným zrychlencem, o němž vím, že vystudoval rychleji, než je běžné, byl spolužák, který bakaláře udělal ne v šesti, ale pouhých pěti semestrech. Skutečně skandální, nemyslíte? Zato víme o mnoha zpomalených, jejichž řady zanedlouho taky rozšířím. Ostatně, včera jsme nad tím dumali v hospodě na novomediální párty (studia nových médií jsou geniální obor, který se sice oficiálně dá vystudovat ve dvou letech jako každý jiný navazující magisterský, ale kvůli pitomému navazování předmětů ho ještě nikdo v těch dvou letech nevystudoval :o) a došli jsme k závěru, že právě MY jsme ti, kdo dělají pořádek ve statistikách českého vysokého školství. "Někdo přece musí vyvažovat ty turboplzeňáky," usnesli jsme se. Důležitá role ve vzdělávacím systému, nemyslíte? Každý systém totiž musí mít brzdu. My jsme přímo turbobrzdy. 

2 komentáře:

  1. Od Plzně je nutný občas odvést pozornost, viz. \"aféra\" u nás na VŠE. Radši ať proklepnou soukromý školy, tam by se teprve mohly najít věci.

    OdpovědětVymazat
  2. Pro dobrotu na žebrotu. Konečně se našel někdo, kdo odvážně a otevřeně poukáže na problémy systému, a přece si z toho hyeny vyberou jen detail a ještě to překroutí. Přitom v tom programu byla spousta zajímavějších věcí - pro bulvár třeba \"turboučitelé\" (použil bych přirovnání, že \"štípou dříví na více špalkách najednou\" ;-)) nebo serióznější - celková podfinancovanost vědců a učitelů.
    Co se týče prodlužování studia, tak pro většinu \"pracujícího lidu\" jsme stejně jen příživníci, pijavice, vyžírkové, co si zadarmo studují a okrádají tak potřebné o sociální dávky. Uf. Tak jsme si zanadávali a já jedu na pár dnů na dovolenou.

    OdpovědětVymazat