21. 10. 2009

Fakulta sociálních věd Úžasného Končelíka

ikona.skola
Moje alma mater má novýho děkana! A já se raduju, jako jsem se po dobu svýho studia kvůli škole (úspěšně absolvované zkoušky v to nepočítaje) ještě neradovala. Naším novým šéfem se stal doktor Jakub Končelík. Konča, kamarád mýho báječnýho konzultanta bakalářky (a asi i diplomky), mladej chlap z naší katedry, člověk, jevící se rozumně, pohodově, férově... a hlavně naštvaně na dosavadní směřování FSV. Snad konečně zavane vítr změn... Go, Končo, go!!! 
Tak tohle je náš nový pan děkan. Sympaťák už od pohledu, nemyslíte?
Co jsem tak zatím zaznamenala odkazy spolužáků, sdílí naprostá většina moje (naše) nadšení. Konča (ideálně v kombinaci s Bedňou) má na fakultě pověst člověka rozumného, schopného, chápavého - a byvšího s náma studentama na jedné lodi. Přednášky dvojice K&B mají pověst těch nejzajímavějších. Jejich Dějiny médií 3 (od 2. světové války po rok 1989) byly snad jedinou přednáškou, na níž jsem ani jednou nechyběla - a to se nehlídala účast. Díky nim jsem si konečně doplnila fatální mezery ve znalosti naší novodobé historie, což je kapitola, k níž jsme se nikdy nedohrabali v dějepise ani na základce, ani na gymplu. A byly to přednášky nadmíru zajímavé. I na vysoké se může uplatnit škola hrou - to jsem pochopila, když nám K&B přinesli a poslali po třídě mechanický hrací strojek, cinkající Internacionálu. To abychom na vlastní uši a ruce ozkoušeli tu dobu, o které nám povídali.
Tenhle semestr je máme na seminář Čtení textů ke studiu médií. Na první hodině se přiznali, že tenhle seminář učí sice oba dva, ale zaplaceno mají jen za jednoho - protože prý si vedení katedry nemyslí, že by na nějakých 15, 20 lidí museli být dva vyučující. Tak se holt o už tak dost mrzký plat asi šábnou. Co z toho plyne? Baví je učit. A ví, že to studenti poznají a ocení.
Na téže hodině nám pak domlouvali, co se týče konzultací diplomek. Ti dva totiž patří mezi nejvytíženější konzultanty na katedře a snažili se nám vysvětlit, že už moc dalších zájemců nezvládnou. A ať se pokusíme vetřít k někomu jinému, protože už prostě další lidi zvládají jen těžko a protože by to uškodilo i nám. Pravda, pravda. (Nevím jen, kolik lidí si to vzalo k srdci - třeba já si to vzala k srdci důrazně a okamžitě po hodině jsem vystartovala a Bedňu jsem si preventivně zaháčkovala na diplomku. Spolupráce na bakalářce neměla chybu, nebylo co řešit. Odmítnuta jsem nebyla.)
Patří k nejvytíženějším konzultantům, ale co se schvalování návrhů diplomek týče, jsou naprosto stejně neinformovaní jako my. Schvalování tezí u nás probíhá za zavřenými dveřmi a vy se jen dozvíte, jestli vám ji vzali/nevzali - v takovém případě se vy (ani konzultant) mnohdy ani nedozvíte proč. Opravdu se to pak dobře přepracovává... A když už si dáte tu práci a překopete to, tak se schvalovací komise týdny neobtěžuje zasednout a ty opravené teze projít znova. Pravdu má spolužák, když na diskusním fóru hlásá "Všechno má své meze, chceme svoje teze". Já bych to možná doplnila - chceme svoje teze? Opravdu jsou teze s tak neprůhledným a neohrabaným systémem schvalování tak nutné? Nešlo by to dělat i trošku jinak? Tajně doufám, že tohle bude jedna z věcí, do kterých se nový pan děkan pustí.
Když se k nám doneslo, že se tedy Konča rozhodl kandidovat na šéfa fakulty, vyvalily jsme s Paajou oči a otevřely tlamičky. "To neprojde," nedoufaly jsme v úspěch. Moc mladej, moc reformní, moc akční. To neprojde. Jenomže pak bylo představení kandidátů a světe, div se, oni byli jen dva! Druhé jméno nám neříkalo nic, a co hlavně, jeho nositel se ani neobtěžoval se na představení dostavit. To taky nedělá moc dobrej dojem. No, vypadalo to o něco líp, ale stejně jsme s tím moc nepočítaly... Když jsem tedy dneska, nic netuše, zase jednou projížděla facebokoové statusy a uzřela tam spolužaččin odkaz na článek, informující o zvolení, koukala jsem na to zjara. 

Jakmile jsem to překvapení vydýchala, vypátrala jsem si Končův program. Prolítla jsem těch padesát stran jen letmo, ale nad každým druhým bodem, který jsem tam objevila, jsem radostí nadskakovala. Pokud se Končovi podaří splnit jen třetinu z toho, co si předsevzal... tak to bude... zázrak. Namátkou vypichuju pár bodů, které mě rozradostnily nejvíc: 

Odbourat část papírování, zrušit papírové indexy, zařídit sms servis, informující o změnách ve výuce. Juchů! Odpadla by ta příjemná překvapení, kdy vstáváte na osmou ráno a po příchodu k zavřeným dveřím se z nástěnky dozvíte, že kvůli nemoci pedagoga odpadla výuka. Co se papírového indexu týče, nevadí mi ze sentimentálních důvodů - na správných oborech se vám z něj stane pěkná sbírka autogramů. Ale tak co, časem budeme ty autogramy holt sbírat zase pěkně do památníčků... 

OMLADIT tým proděkanů, dosadit tam lidi, kteří se nebudou bránit reformám, které jejich práce bude bavit a kteří na to mají schopnosti. Bez komentáře!!!!!

Omezit počet nově nabíraných studentů, aby se škole vrátil aspoň trošku nějaký nádech "elitnosti". S tím souvisí i snaha udělat něco s omezenou rozlohou hlavního stanu na Hollaru - už teď praskají učebny, hlavně ty seminární, ve švech... Dobře, připouštím, že kdyby k tomuhle kroku škola přikročila už před nějakými pěti, šesti roky, nemusela jsem tady dneska být taky... ale ony se ty počty přijatých každej rok zvyšujou. 

Zpřísnit boj proti plagiátorství a podvádění všeho druhu. Jedině dobře. Tak zle jako v Plzni na tom sice nejsme, ale i přesto některé věci naštvou. Pokud váš spolužák beze studu odevzdá bakalářku, v níž částečně opsal bez citací práci vlastní konzultantky (!!!), u obhajoby se do krve zhádá s oponentem, který mu bakalářku přirozeně strhal... a je vyhozen s tím, ať to přepíše, dodělá citace a na podzim přijde znovu - a státnice udělá! - je něco špatně.

A tak dále a tak dále... pro případné  zájemce je Končův program k dispozici tady... Hrozně moc držím pěsti, ať se aspoň něco z toho programu povede prosadit. Z naší školy by tak bylo mnohem lepší místo ke studiu... a já bych si zase uměla o kus líp a příjemnějc představit, že se tam jednou třeba pokusím i o doktorandské studium.
Takže - Vy si to stejně nepřečtete, pane děkane, ale na závěr tohohle článku (a ostatně jím celým) vám upřímně blahopřeju ke zvolení. A držím pěst, nebude to lehký. Ale snad se zadaří a ten nadějnej vánek, kterej dneska zavál, snad přeroste ve vítr změn...

2 komentáře:

  1. A taky vivant dobře informované zdroje - tak schválně, kdy se výsledek objeví i na křeč(k)ovitém informačním labyrintu fsv.čuni.cz?
    Mimochodem, pana protikandidáta Uherku jsem zažil coby učitele na gymplu a i tam budil celkem rozpaky. Ale dobrá věc se podařila, akademický senát má zřejmě všech pět pohromadě a nedal se zblbnout postmoderní frázistickou manažerskou novořečí (tragédie je, že ve spoustě institucí na to skáčou, dobře jim tak).

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, taky jsem tam studovala, taky mě to překvapilo, taky mám z toho radost, i když jsem mnohem méně informovaná. dej vědět,až se začnou věci hýbat. jo a trochu o něj pečujte, starejte se, jestli byste mohli nějak pomoct, bude toho mít nad hlavu.

    OdpovědětVymazat