2. 9. 2009

Pink Floyd - Coming Back to Life

ikona.songVracím se do života, aspoň písničkou. Po hodně dlouhé době vám zase posílám pár tónů a slov k zamyšlení... čím to je? Asi tím, že mám pocit, že se do toho života doopravdy vracím. Velká naděje se splnila a prázdniny mě zase postavily na nohy; doufejme, že to vydrží. A kdo chcete, hledejte si v písničce hlubší smysl... je jich tam spousta. Hlavně proto patří k mým nejoblíbenějším už pěkných pár let.

Coming Back to Life

Pink Floyd 

Návrat do života 

Pink Floyd

 Where were you
When I was burned and broken
While the days slipped by
from my windows watching

And where were you
When I was hurt and I was helpless
'cause the things you say
and the things you do surround me

While you were hanging yourself
on someone else's words
Dying to believe in what you heard
I was staring straight
into the shining sun

Lost in thoughts
and lost in time
While the seeds of life
and the seeds of change were planted

Outside the rain
fell dark and slow
While I pondered on this dangerous
but irresistible pastime

I took a heavenly ride
through our silence
I knew the moment had arrived
For killing the past and
Coming back to life

  I took a heavenly ride
through our silence
I knew the waiting had begun
And I headed straight
Into the shining sun

Kde jsi byl
když jsem byla na dně a zlomená
Zatímco dny plynuly
kolem mého okna a já jen zírala

A kde jsi byl,
když jsem byla zraněná a bezmocná
protože věci, které jsi říkal
a věci, které jsi dělal, mě obklopovaly

Zatímco ses upínal
na slova někoho jiného
Umírals důvěrou v to, cos slyšel
Já zírala
do zářícího slunce

Ztracena v myšlenkách
a ztracena v čase
Ale semínka života
a změny už byla zaseta

Venku pomalu a temně
padal déšť
A já přemýšlela o těch
nebezpečných, ale neodolatelných hrách

Vydala jsem se na fascinující jízdu
naším mlčením
Pochopila jsem, že přišla chvíle
zabít minulost
A vrátit se do života

Vydala jsem se na fascinující jízdu
naším mlčením
Pochopila jsem, že začalo čekání
A vydala jsem se
přímo k zářícímu slunci

Nádherný text, nemyslíte? A značně univerzální - z čehož pramení moje láska k téhle písni. Milovala jsem ji ve zvláštní době před třemi nebo kolika roky, milovala jsem ji potom jako symbol znovuvzkříšení... a když opět přišel dlouhodobý pokles rozpoložení, měla jsem ji na paměti jako připomínku toho, že zase bude líp. A teď se zdá, že si ji zase můžu pustit a věřit, že to, o čem se v ní zpívá, je pravda. Že zabíjím minulost a vydávám se zase ke slunci.

Kdy jsem ji poprvé slyšela, nevím. Jako mnoho dalších fantastických věcí je i tenhle song z dílny mého nejoblíbenějšího Floyda, kytaristy Davida Gilmoura. A pokud si dobře vzpomínám, Gilmoura s jeho kradmým optimismem končící floydovské éry jsme na gymplu moc nectili - tam se jelo na watersovské depresi Zdí a Odvrácených stran Měsíce, nemýlím-li se, Jene...? :o) Mám tedy za to, že jsem Davea a jeho "moudrost stárnoucích pánů, druhých houslí z velkých kapel, kteří si už najednou nemusí nic dokazovat" objevila až po gymplu.

Člověku utekla stará parta, co pomáhala zvládat deprese rané dospělosti - babrat se v nich sám, to by bylo na jednoho moc. I rozšířila jsem své povědomí o Floydech víc... a objevila jsem perly, včetně téhle písně. A jak vidno, ty perly nezašedly, ani se nepoztrácely. Patří do mé zlaté pokladnice a patrně v ní zůstanou. A občas se stane, že do té pokladnice sáhnu a něco z ní vytáhnu... jako teď.

Vracím se znovu do života, všechno tomu aspoň zatím nasvědčuje. Dlouhé měsíce únavy, nemocí, nestíhání, nespokojenosti a nevyrovnanosti se snad zase ztrácejí a křivka mého života zase nabírá ke konjunktuře. Krize se zlomila v Irsku - co tě nezabije, to tě posílí; prázdniny v Orlických horách s bratrem a týden v Chorvatsku už jen uspíšily rekonvalescenci. Při periodě "blbýho období" cca 2-3 roky bych zase mohla mít na pár měsíců klid - a vy koneckonců taky. Snad budu zase nějakou dobu míň protivná, míň rýpavá... a zase snad bude tady na blogu co číst. (Ostatně, na to se blýská už delší dobu - nějak vím, o čem psát, jen ne a ne chytnout tu pravou slinu...)

A kdo chce psa bít, hůl si najde - a kdo chce v textu jinotaje hledat, ten si je tam najde taky. Neříkám, že tam nejsou, je jich tam plno. Snad si v ní to správné poselství najdete i vy.

Jdu to zatáhnout a ztratit se zase do svých myšlenek. Dobrou...   

2 komentáře:

  1. Dobre napsano.....Tato skladba, jako par dalsich ne tomto albumu jsou podezrele podobne Pink Floydove ere a skladatelske pritomnosti Watersa. Pokud se PF nedaji dohromady, nic kloudneho z nich solove nevyjde. Waters cestuje jiz prez 20 let po svete se 35 roku starym repertoarem, zatimco Gilmore ve sve solove kariere stale vydava neuspesne kopie skladeb, ktere ho, a PF, udelaly slavnym.

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný článek. Celé album The Division Bell je úžasné. Nejvíc se mi na něm vždycky líbilo, jak texty korespondují s hudbou. A obzvlášť u téhle písně. I pro mě měla velký význam v období, kdy mi nebylo nejlíp. Tohle je vskutku píseň, která dává naději.

    OdpovědětVymazat