26. 1. 2013

Traband - Krysy /audiokomentář k výsledku prezidentských voleb/

Karel to věděl. Karel to tušil. Karel prorocky nechával tuhle píseň znít naším karlovským bytem v posledních čtrnácti dnech několikrát. A ono na ni fakt došlo. Karel prohrál... a my taky. 

"Dojde taky někdy na krysy?"



Traband - Krysy 
Pod pomníky hrdinů, z mramoru a ze zlata
Mají krysy doupata, mají krysy doupata
Pod sochami svatých ozývá se krysí smích
Zaslechnete krysí smích
Chi chi chi chi chi chi chi chííííííí
Chi chi chi chi chi chi chi chííííííí

A když se boří pomníky, a když sochy svatých padají
Krysy s krysím úsměvem pod nové se schovají
A na povrch se vyvalí všechen smrad a výkaly
Co pod pomníky zůstaly, a co sochy svatých skrývaly
Všechen smrad a výkaly

Chi chi chi chi chi chi chi chííííííí
Chi chi chi chi chi chi chi chííííííí
Chi chi chi chi chi chi chi chííííííí
Chi chi chi chi chi chi chi chííííííí

A tak se staví a boří a staví
Na paměť staré i nové slávy
Jenom nevím, jestli si vzpomenete na krysy
Jenom nevím, jestli si... jestli dojde taky někdy na krysy
Jestli vůbec někdy dojde taky na krysy

Chi chi chi chi chi chi chi chííííííí
Chi chi chi chi chi chi chi chííííííí

Chi chi chi chi chi chi chi chííííííí
Chi chi chi chi chi chi chi chííííííí

A tak se staví a boří a staví
Na paměť staré i nové slávy
Jenom nevím, jestli si vzpomenete na krysy

Jenom nevím, jestli si... jestli dojde taky někdy na krysy

Jestli vůbec někdy dojde taky na krysy


Chi chi chi chi chi chi chi chííííííí
Chi chi chi chi chi chi chi chííííííí

Chi chi chi chi chi chi chi chííííííí
Chi chi chi chi chi chi chi chííííííí
Chi chi chi chi chi chi chi 



Víc k výsledku voleb říct nemůžu, protože bych nutně musela být sprostá. Nebo bych v sobě vyvolala sebelítost nad stavem českýho národa.

Ach jo. Teď už zbývá jen v skrytu duše doufat, že...

1/ Zeman, nemuse najednou s nikým soupeřit, aspoň trošku přestane kydat špínu a začne se aspoň trošku chovat jako člověk

2/ Nezarogantní tam tak příšerně moc jako Klaus. Buran a ještě k tomu sebestřednej, to by bylo na mašli.

3/ Že těch pět let uteče. A pak se třeba stane zázrak.

13 komentářů:

  1. Nedávno jsem se Vás ptal, zdali to myslíte vážně. Pak jsem Vám odpověděl "...No když myslíte ..." se smajlíkem. Dneska toho smajlíka nedávám, abych Vás zbytečně nedráždil. I když se mi ho chce dát, protože jsem rád, že to dopadlo tak, jak to dopadlo. Myslím, že až opadne Vaše zklamání nad výsledkem a až si to v klidu necháte projít hlavou, až si uvědomíte, jak média vyráběla virtuálního Karla, tak také budete vidět věci trochu jinak. Jo a apropos, ta písnička je naprosto stupidní. Omlouvám se, ale nemohu jinak :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tak to jste tam toho smajlíka klidně dát moh, já to přežiju :o] Tak budem doufat, že se tam ten pán bude chovat a jednat slušně, že Vás nezklame a nás "karlovce" aspoň nebude moc vytáčet.
      Co se mojí podpory Karla týče, myslím, že tam ani o mediální masáž moc nešlo. Prostě jsem vybírala podle toho, jak na mě kandidáti působili dlouhodobě - Zeman mi nebyl sympatický nikdy. Jak říkám - budu ráda, když mě příjemně překvapí. Ale nedělám si iluze, člověk se v sedmdesáti letech těžko změní...
      Názor na písničku beru. Nicméně já ji můžu, podle mě totálně vystihuje českou politiku...

      Vymazat
  2. Tož já toho smajlíka dám ... :) ... ale pozor, je trošku ironický ...
    Myslím si, že politik se nedá vybírat podle toho, je-li či není sympatický. Ale nechci Vás přesvědčovat o své pravdě pravé :) Mějte se pěkně a zkuste se na to dívat z té světlejší stránky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasné, to já se nedám. A ono přesvědčovat lidi z opačného tábora dost dobře nejde, tam se dá maximálně vysvětlovat a obhajovat :o] U voleb se snažím rozlišovat, kam to je. A u volby prezidenta, kterej má hlavně reprezentovat zemi, jsem to nechala na těch sympatiích... ergo v druhým kole, kam můj "první hlas" neprošel. Ale teďka už je to fuk, a jak říkáte, třeba se časem najde i nějaká ta světlá stránka... Též se mějte! :o]

      Vymazat
  3. Ach jo,
    Slušelo by se říct:"Sláva vítězům, čest poraženým!", ale ta první část mně nějak nejde přes pysky.
    Ale jak říkalo mnoho moudrých lidí, nikdo z kandidátů (kromě p. Bobošíkové) nemůže být horší než pan Klaus.
    Takže nezbývá, než se smířit s tvrdou raalitou. Přece opět rozhodl moudrý prostý lid.


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "....Přece opět rozhodl moudrý prostý lid....." ale notak .... to je přesně onen důvod, proč "kníže" nemohl nevyhrát. To je dosti arogantní a naduté.

      Vymazat
    2. Dobrý večer,
      proč tak silná slova? Ironický jste byl přece i vy. Trochu ironie je snad povoleno, pan Zeman je ostatně ironický velice často.
      A prostý lid snad rozhodl, neníliž pravda? Ale jestli Vás to urazilo, omlouvám se. Ostatně i já se do prostého lidu počítám. O moudrosti se dá vždycky pochybovat

      Vymazat
  4. Teri, nedramatizujte to. "Karel" by nebyl žádná výhra, to je jen uměle vytvořená iluze. Raději budu mít na hradě relativně autentického narcise než čistokrevný reklamní konstrukt (autenticita je vůbec pro mě vždy významné hledisko). Hlavně si ale nenechme vnutit představu, že tato reality show rozhodovala o něčem opravdu osudovém. Nerozhodovala.
    BTW: Jak se líbila mnou doporučená písnička od Ляпис Трубецкой?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím! Pomalu už zase politicky vychladám, takže zas bude klid - já jsem děsný politický flegmatik, ale jednou za pár let vyšumím a pak prskám s nevídanou intenzitou :o] S tím, že Karel byl čistokrevný reklamní konstrukt, si dovolím tak úplně nesouhlasit; jasně, ta kampaň byla poněkud vyhnaná, ale jak jsem říkala - já se na jejím základě nerozhodovala; mě takovéhle megaakce spíš odrazují. V prvním kole jsem volila jinak. "Karla" jsem volila především proto, že jsem nechtěla Zemana - prostě mi nikdy neseděl, nesedí a sedět nebude.
      Obecně, co se výsledku voleb týče, mi přijde ujeté, že lidi nadávají na politiky, nadávají na to, co tu bylo a co tu je... ale pak si zvolí to stejné. Jestli volba prezidenta o něčem rozhodla, to se podle mě ještě ukáže - kdoví, jak se nový prezident pokusí ovlivnit svoje pravomoci... Ale i kdyby to nic neovlivnilo, něco to vypovědělo o našem národě. Je jinej, než bych si přála, aby byl... a osobně si myslím, že kdyby byl trošku jinej, bylo by nám tu všem líp. Asi proto to zklamání.
      Vidíte, Kojote, popostrčil jste mě k zajímavýmu zamyšlení a závěru... díky!
      PS: Písnička se líbila moc, a nejen tahle jedna :o]

      Vymazat
    2. No vidíte, já jsem byl národem naopak vcelku příjemně překvapen ;-) Zato jsem nemile překvapen tím, jak moc to lidi rozděluje. Volil jsem Zemana - mám být ve vašich očích zatracen? Volila jste Schwarzenberga - mám vás snad zatratit já? Připadá mi to ujeté a hodně mě mrzí některé reakce ze strany tzv. osobností, z nichž prim asi hraje Hřebejkovo prohlášení: „Rudá a hnědá prasata táhla lháře a demagoga na Hrad.“
      Proto jsem moc rád, že my dva se bavíme normálně - asi proto, že jak vy, tak i já, máme poněkud jiné představy o spasiteli a neprojikujeme si jej do toho či onoho českého politika ;-)

      Vymazat
    3. Jo, tak s tím nemilým překvapením z rozdělenosti národa se absolutně shodneme. Ona se poněkud vyhrotila kampaň a vyhrotily se i vztahy mezi oběma tábory. Je fakt, že spousta lidí reagovala dost unáhleně, ale na druhou stranu to chápu - i já byla v tu rozhodující sobotu, po oznámení výsledků, docela vykolejená. Nechtěla bych vidět, jak by to vypadalo, kdyby mezi prvním a druhým kolem byla ještě delší přestávka... ve druhém týdnu jsem si říkala, ať už je to hlavně odbyté, nebo se tu začneme žrát. Teď už to díkyBohu zase chladne... ještě že tak.
      No... a projektovat spasitele do politika? Tady? :o] Myslíte, že to tady ještě někdo dělá?

      Vymazat
    4. Nu, upřímně řečeno na mě někteří fanoušci KS tak opravdu připadali. Ne všichni samozřejmě, ale když jsem slyšel v tramvaji pěknou, tak devatenáctiletou slečnu s plackou vyprávět kamarádce o "Karlovi", působilo to fakt jako nějaké vyznavačství. No a ti z penklubu nadšeně vyjící "Knííííže má k lidu blííííže" fakt připomínaly brněnské evangelikály prospěvující v podchodu "Ježíš je pán!" ;-)

      Vymazat
    5. U Knííížete k lidu blíže jsem nevěřila očím a uším... tedy vlastně doteď se ve mně něco vzpírá uvěřit, že by to někdo mohl myslet vážně :o) A zrovna v konkurenci páně Zemana je u knížete taková argumentace naprosto scestná :o)

      Vymazat