30. 5. 2010

Letadlo ze Ztracených mělo sestřičku... havarovala ve 23:42

ikona.letadloI letadla mají své životní osudy. Víceméně náhodou se mi povedlo odhalit jeden zapomenutý, ale o to zajímavější. Dvě stejná letadla, skoro dvojčata - vyrobená v rozmezí několika týdnů, létající pro stejnou společnost. Jedno z nich to dotáhlo na seriálovou hvězdu, druhé skončilo svůj krátký život po půlroce provozu tragédií. Být to lidé, už by možná o jejich životech byly napsané knížky a natočené filmy. Jenže to jsou jen letadla, která své příběhy nepoví, a tak si musela počkat, až to nějako jako já náhodou zjistí.

Už před delší dobou jsem víceméně náhodou zjistila, že letadlo, které "hrálo" let Oceanic 815 na tajuplném ostrově v mém milovaném kultovním seriálu LOST, byl Lockheed L1011 - TriStar. Nedávno jsem psala katastrofku pro Technet, kde stejné letadlo havarovalo.

Ale co, řeknete si. Takových letadel musely být stovky. Jenomže obě letadla začala létat ve stejném roce (1972) a pro stejnou společnost (Eastern Airlines). Těch už muselo být míň. Tak jsem si zjistila registrační značky obou letounů... a tam mě už neobvyklá shoda okolností zarazila, to už bylo hodně i na mě. "Lostí" letadlo dostalo jako první značku N308EA, havarované letadlo mělo označení N310EA. Lišily se jen o jedno číslo.

Zapátrala jsem ještě víc. Internet je nekonečná studnice informací a pokud víte, co hledáte, najdete tam skoro všecko.

  Aeroliniím předánoPrvní let 
 N308EA  (lostí letadlo)  30. června 1972 12. června 1972
 N309EA  (neznámé) 25. července 1972 10. července 1972
 N310EA (havarované) 18. srpna 1972 30. července 1972

Ta letadla byla "z jednoho vrhu". Pokud se budeme řídit mou teorií, že dopravní letadla jsou holky, byly to sestřičky.

Skoro jako z telenovely. Dvě holky z jedné velké rodiny, jakmile povyrostly, poslali je do služby. Ta mladší po necelém půlroce skončila tragicky. Pokud přepočteme život letadla (u tohohle typu cca 30 let) na lidské roky (počítejme třeba 75 let, odečtěme 15 let dětství člověka. Letadlo si dětství užívá, než je předáno aeroliniím... a ejhle, máme krásný poměr letadlo: člověk 1:2), vyjde nám, že se nejmladší sestřička s číslem N310EA dožila nějakých šestnácti, sedmnácti let, než to s ní nepozorná posádka pleskla do močálu.

Její starší sestra si odpracovala poctivý život u dvou zaměstnavatelů, pak ji poslali do důchodu... a pár let poté si ji vyhlédli producenti. Stará letadlí dáma se na stará kolena stala seriálovou hvězdou. Neuvěřitelný životní osud, nemyslíte?

 

Duchové ochránci

Jak jste si mohli přečíst v článku, havarované letadlo N310EA nebylo nehodou kompletně zničené. Některé jeho části se použily jako náhradní díly. Předčasně dolétavší letadlí slečna byla kromě smrtelných poranění úplně zdravá... a tak se z ní stala dárkyně orgánů.

O náhradních dílech z tohohle havarovaného letadla se tradují legendy. V letadlech, které dostaly tyto součásti, se prý zjevovali duchové mrtvé posádky z havarovaného letadla. Prý měli chránit ostatní TriStary před nehodami. Letci jsou podobně pověrčiá banda jako třeba námořníci, takže se pověstem dařilo. A společnost toho nakonec měla tak plné zuby, že ty náhradní díly vymontovala, aby byl klid. Prý byl.

Napadlo mě, jestli mezi oběma sestřičkami nemohlo být pouto i po tragédii mladší z nich. Podle jedné diskuse to tak bylo - "lostí" letadlo prý po nějakou dobu létalo s náhradními díly ze své sestřičky. Kdo ví, co se na jeho palubě kdy dělo a co tam kdo kdy viděl...

Ta letadlová stará dáma, co teď leží někde na Havaji na pláži, toho má za sebou fakt hodně.

 

4... 8... 15... 16... 23... 42

Úplně do kolen mě ale poslala poslední souvislost, o které vám chci povědět. Pokud jste se na seriál nedívali, výše uvedená čísla vám nic neřeknou. Ale my, kdo jsme se seriálem pár let žili, bychom vám je dokázali odříkat i ze spánku. Sice nikdo neví, co znamenají, ale prý byla strašně důležitá - a prokletá.

No, a já si včera uvědomila, že to havarované letadlo, ta mladší sestřička, svůj let skončila právě v noci, v čase 23:42. Je to ve vyšetřovací zprávě, kdybyste mi náhodou nechtěli věřit. Strana 5 dle číslování zprávy, strana 8 celého PDF. "At 2342:12, while the aircraft was at the left bank 28°, it crashed into Everglades." 

Shoda okolností, ale skoro až mrazivá.

Mimochodem, před dílem o téhle havárii jsem psala o jiné... kdy letadlo ve 23:42 zase odstartovalo. Nedoletělo. Pěkně pitomá náhoda. A pak si po letech televize vymyslí, že udělá seriál, kde letadla padají jako na běžícím páse a kde se všechno motá kolem těchhle čísel. Skoro bych až podezírala tvůrce, že si všimli stejné náhody jako já... a čísly se inspirovali. Určitě to je lepší, než věřit, že jsou ta čísla fakt prokletá :o) Ne, nebojte, takovej fanatik nejsem.

Jen mě všechny ty náhody zarazily a překvapily.

A ono když se to vezme kolem a kolem... i když osudy těch dvou letadel nemohly být odlišnější, v něčem si jsou zvláštně podobné. Havarované letadlo N310EA skončilo tragicky, byla to první velká nehoda stejného typu letadla a letectví se z ní poučilo, zjistilo se, na co si piloti musejí dávat pozor. Havarovaná sestřička ochránila své sestry aspoň tímhle způsobem - pokud se vám nechce věřit na duchy posádky, jako pokání chránící ostatní sourozence té, které přivodili zkázu.

Seriálová hvězda N308EA "hrála" v Lostech letadlo, které ztroskotá, aby na výjimečné místo přivedlo ty, kteří mají chránit ono místo a tím vlastně celý svět. Vlastně je v příběhu obětováno, aby zachránilo někoho dalšího. Úspěšná starší sestra si svou rolí vlastně jaksi připomněla tragédii své mladší sestřičky.

A pak že dojemné příběhy zažívají jen lidé.

PS: Zajímalo by mě, jak dopadla prostřední z sester, ta anonymní s označením N309EA. Možná si časem dám tu práci a zkusím něco zjistit.

3 komentáře:

  1. áááááááá slečna investigativka sepsala zas něco co se dá číst i několikrát ,-))) Moc hezký Teri

    OdpovědětVymazat
  2. A to mám radost, že se článek líbí :o) Jen nevím, co to je, jestli seriózní pojednání, fantasmagorie nebo červená knihovna... Ale hlavně že se to dá číst ;o) Děkuju!

    OdpovědětVymazat
  3. Podle mě je to všechno daleko primitivnější a jsou to jména hokejistů, basketbalistů, nebo jinejch bolistů, který posrali kdysi dávno postup do finále nějakýho -cupu :D. Možná dokonce jenom šťastný čísla ve Sportce, který ještě nikdy nevyšli. Ale jinak moc hezká konspiračka. Strávil jsem hledáním cca 2 hodinky. Musela sis dát fakt práci :).

    OdpovědětVymazat