17. 9. 2009

Asi začnu kouřit...

ikona.life...pomáhá to na alergii! Nevěříte, nerozumíte, nechápete? Já taky ne. Kdo by taky chápal, že alergickou rýmou zabetonovaný nos odpuchne po inhalaci cigaretového kouře? No, asi měla pravdu mamka, když to komentovala slovy "Ty musíš bejt vždycky jiná..." Ale že až tak? 

Byla jsem dneska vyslána na brněnský strojírenský veletrh. Nu což, nabídla jsem se sama, že bych případně pomohla, tak se tak stalo - byla jsem importována do Brna, abych dělala společnost a konverzovala s povídavým zahraničním partnerem "naší" firmy. Úkolu jsem se zhostila patrně uspokojivě - povídavý pán vesele povídal a já mu přisvědčovala, tvářila se chápavě a občas jsem něco podotkla němčino-angličtinou, běžným to veletržním komunikačním nástrojem.

Během velkých včerejších příprav na toto poslání jsem si jaksi nevzpomněla vzít si s sebou kapky do nosu. No co, jeden den bez nich snad přežiju, utěšovala jsem se. Podmínky, panující na místě, mě vyvedly z omylu. Můj nos se příliš nekamarádí s klimatizací a dneska byl nekompromisní - už kolem oběda jsem kapky bolestně postrádala. Smrkání k ničemu (moje alergická rýma vlastně není rýma, ale brutálně napuchlá nosní sliznice, která znemožňuje dýchání), vietnamská mast nestíhala. A horšilo se to - svačinové halušky na stánku slovenských kolegů jsem pojídala tragickým způsobem vidlička jídla, nádech pusou, vidlička jídla. Zároveň to nejde - nosem se dejchat nedá a jíst s otevřenou pusou je humusárna.

Odpoledne běželo a já trávila odpoledne funěním, skryta před lidstvem v kuchyňce a občas si kolegiálně postesknouc s překladatelkou, taktéž alergičkou. Taky jí to tady na veletrhu nedělalo dobře. V mezičasech jsem do sebe házela tu ferneta, tu bechera - bylinky, sakra, ty by přece mohly dýchacím cestám udělat dobře, sugerovala jsem si. Chacha. Tak ne, no; za pár hodin to balíme, doma si nakapu anglický kapky a bude dobře... Za blbost se holt platí a za zapomínání kapek dvojnásob. 

Když se do kuchyňky dostavil tátův kolega a začal z kapsy tahat krabičku cigaret, usoudila jsem, že to je můj konec a že je mi souzeno bídně zhynout na zacpanej nos. Cigaretový kouř přece obvykle dýchání ještě ztěžuje. O to větší byl můj šok, když jsem si asi v půli tátokolegovy cigarety uvědomila, že se mi nos u_v_o_l_ň_u_j_e. Než bylo cígo típnuto, dejchala jsem volně jednou dírkou, což byl zázrak, v nějž jsem nedoufala ani v nejoptimističtějším scénáři.

Nechápala jsem já, nechápal táta, nechápal nikdo. Když jsme s vývojem událostí konfrontovali přišedší mámu, naznala větu z úvodu: "Ty musíš bejt vždycky jiná..." "Budeš muset začít kouřit," uzavřela věc s nadsázkou.

Když jsme po "večerce" odcházeli z firemního stánku, kolega si opět zapálil.

Částečně ze zvědavosti, částečně ze srandy jsem si šla fetnout kouře.

Uvolnila se mi i druhá dírka.

Vzhledem k tomu, že v poslední době mám nos zarvaný imrvere, myslím, že zítra na Křídlech provedeme seriózní experiment. Ozkoušíme, zda to byla náhoda, nebo jestli na tom fakt něco je. A jestli na tom fakt něco je... myslíte, že je zdravější stříkat si do nosu téměř denně dávky silných kapek, nebo si jednou za čas pasivně zakouřit?

Možná jsem se ještě měla tátova kolegy zeptat, jakou značku kouří. 

10 komentářů:

  1. Pozornému čtenáři jistě neuniknou slova \"povídavý pán vesele povídal\" - otázka by tudíž neměla znít, kterou značku kouří, alébrž co vůbec bylo obsahem žvára (a případně nakolik seriózní je dotyčná zahraniční firma) :-]
    Ale zpět k nosu a vědecky: v kosti čichové existuje jistá ploténka, skrzevá kterou se může všelicos dostat přímo do mozku - já teda nevím, jestli nakonec není ten ucpanej chobot přece jen lepší.

    OdpovědětVymazat
  2. povídavej pán a kouřící kolega nerovná se jedna osoba; omlouvám se za zmatení, pokud to tak vyznělo :o)
    Vědecká informace je bezesporu zajímavá, využiju ji dosyta, až bude někde něco hodně zavánět... můžu argumentovat rizikem poškození mozku =o)
    A jinak mi mou teorii, že cigaretovej kouř minimálně dočasně a za určitejch okolností pomáhá od projevů alergie, potvrdila i kamarádka... nezávisle na mně přišla na totéž :) Bude se konat velký nezávislý seriózní vědecký zkoumání...

    OdpovědětVymazat
  3. Vážně myslíš že je rakovina plic, ateroskleróza a tucet dalších zdravotních komplikací lepší než nastavit si na mobilu ráno než vypadneš upozornění že si máš vzít kapky??

    OdpovědětVymazat
  4. Věc první a nejpodstatnější: tady někdo nechápe nadsázku a recesi...
    Za druhé, kdo řekl, že i kdybych zjistila, že to pomáhám, hodlám kouřit pravidelně? Přijde mi značný rozdíl mezi jednou, dvěma cigaretami za měsíc a krabkou a více denně...
    Za třetí, ulevilo se mi jen po pasivním kouření. Tomu se při ně nevyhnu a, takže jedno čichnutí navíc...
    Za čtvrté, ty kapky taky nebudou žádnej přírodní balzám. Radši nevědět, co do toho rvou... :o/
    no... a to by byly nejvážnější argumenty, další pokládám za zbytečné vzhledem k bodu 1 :o)

    OdpovědětVymazat
  5. PJ : nedělej tu bububu já jsem právě rakovinu přestál jak ti někteří místní diskutéři mužou potvrdit a z kouření jsem ji fakt neměl!!!! Jo aby nebyla námitka kde jsem ji měl tak na průduškách ,-)) Ono totiž dneska je jedno jestli kouříš nebo ne,protože ve vzduchu je tolik humusů,že když kouříš aspon víš co vdechuješ!!
    Teri-Ohledně tý alergie doporučuju častou návštěvu mořskýho vzduchu - dost to pomáhá - já už bych ho potřeboval jako prase drbání - no jo no POZOR je to návykový kdo jednou přičichl už mu to zůstane

    OdpovědětVymazat
  6. dík za podporu! Něco na tom bude, je fakt, že bordelu je kolem nás tolik, že pokud to nějaký svinstvo způsobit má, tak ho to způsobí a cestu do těla si to najde. Tím ale zase neříkám, že je potřeba to tý rakovině usnadňovat a chodit jí naproti tím čazením...
    Jo, o mořským vzduchu se to říká často, já tam teďka byla týden a nějak znatelně se to neprojevilo, asi to chce častejc nebo na delší dobu... ale jako fajn tam bylo, na tý návykovosti něco bude :)

    OdpovědětVymazat
  7. zajímavé :-) Také patřím k alergikům a lidem, kterým zapomenuté kapky dokážou udělat z života doslova peklo. Nosím je s sebou už zcela automaticky, beru to za stejnou samozřejmost kabelky/ betohu jako jsou klíče, kapesníky, mobil, peněženka... a často je vůbec nepoužiju, někdy řadu dní až týdnů nevím, že nějaké kapky existují, ale pak přijde zákon schválnosti, zapomenu je doma a zacpaný nos je na světě. Chytá mne pak panika, úzkost a nevím co... klima mi na nos taky nedělá dobře (kromě nosu mě z ní bolí hlava a trne krk, no jo, po dvaceti už to jde s člověkem z kopce :-D), když jedu někam busem, tak první co udělám, že zruším přívod ledového vzduchu shora... a cigaretový kouř? Nikdy mne nenapadlo, zjišťovat, zda mi pomůže (asi proto, že jej fakt nemám ráda a vyhýbám se mu, co to jde)... a dostat se do podobné situace s kapkami, nejspíš si vykecám chvilku volna, nasprintuju do nejbližší lékárny a alespoň nějaký Olynt dokoupím :-)

    OdpovědětVymazat
  8. pche prej po dvaceti tady je někdo ftipnej:-DDD my mladí pětatřicetiletí duchodci si říkáme, že stárnout se začíná až když si to člověk připustí!!!

    OdpovědětVymazat
  9. Co je Terko, nějak dlouho pospáváš,
    měla by ses už zase literárně projevit.
    Jinak si budu myslet, žes měla jít rychle vystudovat právnickou fakultu do Plzně.

    OdpovědětVymazat
  10. Dyť by ses za mě pak sám styděl ;o)
    Ale jo, pokusím se zase něco splácat, až budu doma dýl než večer, během kterýho ještě píšu úkoly... fuj, je toho letos zase nějak hodně

    OdpovědětVymazat